Orto Negre, el paisatge de la DO Montsant a la copa

El negre que porta el nom del Celler -Orto- és un cupatge de les varietats més representatives

Orto tinto, un passeig pels terroirs de la DO Montsant

Orto Tinto, estandard dels terroirs de la DO Montsant

És el vi emblema del celler, el que vol representar la manera de treballar d’Orto i les diferents vinyes. Elaborat amb diferents varietats de diverses parcel·les del municipi del Masroig que són el reflex dels terrers i subclimes de la zona. Al cupatge majoritari de Carinyena i Garnatxa, li acompanyen la Tempranillo, Cabernet sauvignon i la Picapoll negra.


Redacció, 19 de maig de 2023
Orto Negre 2017
56% Carinyena, 29% Garnatxa, 10% Ull de llebre, 5% Picapoll Negre.

Varietats
És el vi més representatiu del celler, el que vol representar la manera de treballar d’Orto i les diferents vinyes. Elaborat amb diferents varietats de diverses parcel·les del municipi del Masroig que són el reflex dels terrers i subclimes de la zona. Al cupatge majoritari de Carinyena i Garnatxa, l’acompanyen la Ull de Llebre, Cabernet sauvignon i la Picapoll negra.

Vinyes i terrer
Diferents finques al municipi del Masroig, amb vinyes d’edats compreses entre els 20 a 90 anys, sòls calcaris i granítics i pobres rendiments de 1.500 a 2.500 quilograms per hectàrea, situades a una alçada de 50 a 250 metres.
Any de plantació Del 1949 al 2011.
Densitat de plantació De 3.500 a 5.500 ceps/ha.
Cultiu Orgànic biodinàmic amb agricultura regenerativa.

Vinificació
Els raïms fermenten en tines d’acer inoxidable amb maceracions d’uns 28 dies, després es procedeix al premsat i el vi torna a les tines on realitza la fermentació malolàctica i una criança de 6 mesos amb les pròpies mares. Finalment realitza una criança de 6 mesos més en bótes de roure francès de sisè i setè any abans de ser embotellat.

Nota de tast
Color cirera madura amb tonalitats vermelles i blaves. Aromes de fruites vermelles, regalèssia i un toc especiat. A la boca és afruitat, amb bona acidesa, tanins madurs i un postgust llarg. Temperatura de servei: Entre 12 i 14 ºC.
Consum: fins al 2027.
Alcohol 14,5%

Marida bé amb carns vermelles, formatges semicurats de cabra/ovella; ibèrics; caça de ploma i menor.
Puntuacions Orto 2017
Guia Peñín dels Vins d’Espanya: 89***.
The Wine Advocate: 91+.

https://www.ortovins.com/es/vino-orto/orto/

Vins del Orto, la unió fa la qualitat

Orto Vins

L’ORIGEN D’ORTO
Aquest celler es va gestar a partir de quatre viticultors del Masroig que el 2008 van decidir unir esforços, aportant les seves vinyes familiars, per elaborar i comercialitzar els vins sota una marca comuna: Vins de l’Orto.
Les seves vinyes estan situades al terme municipal del Masroig a la comarca del Priorat, emparades sota la Denominació d’Origen Monsant. Ortovins elabora els seus vins a partir de les finques que aporten els seus socis, en total unes 12 finques entre les quals destaquen Carrerada, Coma, Coma Roquera, Coma Gigolà, l´Era, l´Hort, Obagues, Sorts, Sortetes, Riguera, Tossalet i Tallades, amb una superfície de vinya total que supera les 20 hectàrees.
Les diferents vinyes s’assenten sobre terrenys principalment calcaris amb predomini d’argiles, graves i més minoritàriament pissarres. De vessants suaus i amb orientacions diverses entre les que predominen les d’orientació Sud, els ceps es troben a altituds variables, a la forquilla dels 52 i 250 m. sobre el nivell del mar. Les edats de les seves vinyes també són molt dispars, des dels 18 fins als 90 anys les més longeves. Com a singularitat posseeixen una fabulosa vinya pre-filoxèrica de Picapoll negre. Una autèntica joia vitícola duna varietat francament escassa.
La major part de les seves vinyes estan conduïdes en got, i les varietats són les típiques d’aquesta zona: Carinyena, Garnatxa, Ull de Llebre (anomenat aquí Ull de Llebre), Garnatxa blanca i Cabernet sauvignon.