Celler Rialla Anyada 2024

seguim l’anyada a la Terra Alta

Roger de Celler Rialla a la Vinya Benufet (de Macabeu)

Vinya Varavall (Garnatxa Blanca)

el quallat de la garnatxa blanca

una vinya vella de macabeu i secà i l’altra de garnatxa blanca amb reg de suport

Batea /Redacció, 5 de juny de 2024

Rialla neix de la Il·lusió de 3 joves bateans que sumen vinyes i esforços per fer vins del seu paisatge. Rialla va ser el nom triat en record de sa cosina, persona animosa i alegre que sempre deia “Don’t forget smile”.

L’any 2016 comencen aquesta aventura en Roger, sa germana, la Susanna i en Sergi.
En Roger és l’enòleg i viticultor alhora i porta la responsabilitat de les tasques pròpies del celler. La Susanna s’encarrega de la part administrativa i de gestió burocràtica i en Sergi és viticultor i col·labora també e les feines del celler.

Vinyes 100% Terra Alta
Entre els tres porten una vuitantena d’hectàrees de vinya, la majoria en conreu ecològic o en conversió a ECO.
Les varietats són les pròpies de la Terra Alta: en blancs, Garnatxa Blanca i Macabeu, i en negres, les garnatxes negra, tintorera i peluda.

La Vinya Benufet
Visitem primer la Vinya Benufet, una vinya vella amb uns ceps majestuosos de macabeu de 63 anys que resisteixen com poden la sequera. Els ceps, en vas, no disposen de reg de suport i alguns d’ells s’han mort per aquestes 2 anyades seques que patim. En Roger m’explica que aquesta vinya ja la portava el seu iaio i que d’aquest raïm té previst fer-ne un vi de gamma alta perquè és de molta qualitat. Esperem que la pluja ens acompanyi perquè la sequera extrema dels darrers dos anys i mig ha provocat la mort d’alguns d’aquest ceps imponents que no han trobat ni gota d’aigua sota terra; la resta tiren endavant però amb un patiment ben visible en cadascun d’ells.

La Vinya Varavall
Anem després cap a aquesta vinya de Garnatxa Blanca, de 24 anys, també de sòls argilo-calcàris, amb la diferència que aquí el reg hi és i la vinya presenta un aspecte esplèndid i sense senyals de patiment per la sequera. Els ceps, en vas, mostren una verdor brillant en fulles i un quallat bo en els raïms. En Roger m’explica que aquesta vinya és molt fresca per l’efecte dels vents i que sempre té una diferència de 3-4º (més baix aquí) amb d’altres vinyes que tenen a la partida d’Algars. El resultat és un fruit que aporta més frescor i major acidesa per al seu vi blanc jove, de garnatxa blanca i que és un cupatge de les diferents parcel·les que tenen els tres socis de Rialla.

Saber-ne més?
>> web:
CELLER RIALLA
>>
https://www.instagram.com/celler_rialla/

,

Rialla Blanc, 100% Garnatxa

Tipus: Vi blanc.
Varietat: 100% Garnatxa Blanca.
Verema: Manual, amb caixes de 20kg.
Anyada: 2023
 

ELABORACIÓ
La verema es realitza a finals de setembre després d’un control de maduració exhaustiu, buscant l’equilibri òptim entre la maduració del fruït, la maduració fenòlica i l’acidesa. Es recull el raïm manualment en caixes de 20 kg que, un cop arriben al celler, passen 24 hores en una cambra de fred. 
Després d’una maceració pel·licular d’unes 18 hores dins del dipòsit d’acer inoxidable es premsa i comença la fermentació a una temperatura controlada d’entre 15-18º. Passades unes setmanes es deixa el vi resultant amb les seves lies fines i realitzem un batonnage periòdic segons criteri tècnic. 
Clarifiquem amb proteïna de pèsol, el que considerem menys agressiu i que aporta unes notes més vegetals al vi, que el fa encara un vi més gastronòmic.

NOTA DE TAST
Color groc palla amb suaus matisos daurats, net i brillant amb llàgrima persistent. En nas presenta agradables aromes de fruita blanca i cítrics de intensitat mitjana, subtils notes balsàmiques i vegetals de fonoll i sorprenen també algunes notes tropicals. L’entrada en boca és voluminosa, amb un pas amable i persistent, d’acidesa equilibrada i llarg postgust que invita a fer una rialla! 

Maridatge
Vi molt gastronòmic, ideal per maridar amb un ample ventall de plats com amanides fresques, foie, marisc, arrossos, peixos greixosos i carns blanques, entre d’altres.

Premis:
Concurs Grenaches du Monde 2018 (medalla de plata).
Millor vi Garnatxa blanca 100% de la D.O. Terra Alta 2018.

PVP APROX. 9€
>> Podeu comprar-lo aquí