Millors Sommeliers de Catalunya

entre la vinya i la copa

El bon sommelier transmet als consumidors el terroir i l’esforç de Cellers i Vinyataires en cada copa de vi servida a taula

Redacció, 29 dabril de 2024
Volem reconèixer la feina dels millors sommeliers del país. Volem saber qui són aquestes dones i homes que amb la seva tasca diària fan conèixer i estimar els vins catalans.
I per valorar la seva feina , segurament, no hi ha millors jutges que els propis viticultors. Per això, els demanem que ens ajudin a fer possibles aquests reconeixements. Com? Votant!

Vins en el seu paisatge
Els vins són fruit d’una terra, una història i una cultura i en primer lloc, s’han de beure, estimar i valorar en el seu paisatge.
Volem fer un reconeixement a sommeliers, xefs, caps de sala… que fan realment aquesta feina tan necessària al nostre país. Que difonen el coneixement dels nostres vins i sobretot, les persones i les vinyes que hi ha al darrere de cadascun d’ells.


Catalunya és una terra productora de vins de qualitat, de gran diversitat d’expressions, fruit de la seva riquesa i varietat de terrers i paisatges, i alhora, d’una cuina pròpia cada dia que passa més valorada arreu. I cada gran cuina del món porta aparellada la seva particular enoteca.

A la vella Europa, els restaurants que excel·leixen en una cuina amb personalitat uneixen plats i vins del mateix paisatge en un tot harmònic. I això passa tant en restaurants d’estrella Michelin com en senzills bistrots o trattorias. I això és el que esdevindrà també aquí, i el què cada vegada en més establiments passa: la base de la carta de vins ha de ser de vins del seu paisatge.

Volem que voteu per aquestes persones que amb títol de sommelier o sense ell, fan dels vins del seu terroir l’espina dorsal de la seva carta de vins.

Categories
Us demanem que voteu en funció de la Vegueria (=regió vinícola) on hi teniu el vostre Celler. Vot de proximitat per a feina de proximitat.
Millors Sommeliers Especialitzats de Vegueria
>> Vegueria Penedès (comarques de l’Alt i Baix Penedès, Garraf i Anoia)
>> Vegueria Camp de Tarragona (Tarragonès, Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat)
>> Vegueria Terres de L’Ebre (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià)
>> Vegueria Terres de Lleida – Pirineus Occidentals.
>> Vegueria Girona – Empordà ( Gironès, Pla de l’Estany, Selva, Garrotxa, Ripollès i Alt i Baix Empordà )
>> Vegueria Comarques de Barcelona ( Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme i Vallesos )
>> Vegueria Catalunya Central (Bages, Moianès, Berguedà, Lluçanès, Osona)

Votacions
Podeu votar del 2 al 25 de maig, ambdòs inclosos
Qui pot votar?
– Exclusivament poden votar cellers i vinyataires.
Només poden votar viticultors i cellers elaboradors de vins de vinyes (pròpies o arrendades) de l’àmbit territorial del Principat de Catalunya, inscrits o no en alguna de les Denominacions d’Origen catalanes.

Qui NO pot votar?
– No poden votar distribuïdores de vins o vins de “marca comercial” que no s’elaboren els seus vins sinó que els compren d’encàrrec (vins “per/per a” o “por/para”).
– No poden votar crítics, ni bloggers, influencers…

Com podeu votar?
Cada celler/vinyataire pot emetre un (1) sol vot, independentment de la seva dimensió;
Cada celler/vinyataire ha de votar exclusivament a sommeliers de la seva regió-Vegueria ;
Cada celler/vinyataire pot votar una màxim de 5 professionals de la seva Vegueria tot indicant : Noms i cognoms i establiments on treballen els professionals a qui vota.
– Els vots s’han de fer arribar amb l’encapçalament “Sommeliers” per email a paisdevins@me.com o per Whatsapp al +34 623 538 472, indicant en nom de qui voteu. (En teniu el model a baix)

A qui podeu votar?
Només es poden votar als professionals en actiu en algun dels següents àmbits:
* Restaurant, Gastrobar, catering…
* Vinoteca, botiga gourmet especialitzada.

– Han de realitzar la feina de sommelier com a principal ocupació, en contacte directe amb el client consumidor i de manera regular. En queden exclosos, per tant, feines esporàdiques o fetes com a hobby.
No som de titulitis sinó de feina real: benvingudes les titulacions però ens interessa valorar i posar en relleu la feina que aquella persona fa en el seu dia a dia. En conseqüència, poden rebre vots professionals en actiu sense titulació de sommelier però que destaquen en el seu entusiasme, constància i criteri per fer conèixer i estimar els vins del seu paisatge al seu establiment.

– Ens comprometem a comprovar la veracitat i validesa del vot, mantindre’n el secret i evitar vots duplicats o fraudulents.
– Garantim la confidencialitat del vot.

– Les vostres dades de contacte i votació seran guardades en un fitxer protegit i eliminades un cop proclamats els resultats definitius; no seran transferides a ningú aliè a paisdevins.com ni emprades per l’enviament de publicitat.

Model de vot (que ens podeu enviar per mail o whatsapp)
Encapçalament del email : Sommeliers

Nom del votant: Celler/ Vinyataire que vota i vegueria a la que pertany

Nom del sommelier/s (de la vostra vegueria) a qui voteu (fins a un màxim de 5):

Sommelier 1 – Noms i cognoms i establiment on treballa
Sommelier 2 – Noms i cognoms i establiment on treballa
Sommelier 3 – Noms i cognoms i establiment on treballa
Sommelier 4 – Noms i cognoms i establiment on treballa
Sommelier 5 – Noms i cognoms i establiment on treballa