El Gremi de Vinyataires Lliures alça la veu

presentació del col·lectiu al Col·legi de Periodistes de Barcelona

Vinyataires Lliures: Viure la Vinya sense morir esclafats per la burocràcia


El Gremi de Vinyataires exigeix al Govern de Catalunya que escolti, atengui i defensi les seves raons davant unes normes administratives de la Unió Europea pensades per protegir i servir els grans productors però no la petita pagesiaBarcelona, 9 de maig de 2024.

Avui, s’ha presentat, al Col·legi de Periodistes de Barcelona, el Gremi de Vinyataires Lliures. Un grup de viticultors i viticultores compromesos amb la producció artesanal de vi i amb una profunda convicció en la sostenibilitat agroalimentària i el respecte per la tradició. Aquest col·lectiu emergeix com a veu unificada cansats de la pressió i la ignorància administrativa que han enfrontat durant anys.

L’Origen de la Lluita

L’any 2021, la indignació es va apoderar de més d’un centenar de petits cellers artesans davant de les denúncies interposades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural. Aquestes denúncies, relacionades amb suposades irregularitats a l’etiquetatge dels vins, van desencadenar una onada de protestes per part de vinyataires. Va ser, arran d’aquesta indignació i responsabilitat compartida, que va sorgir el Gremi de Vinyataires Lliures, amb l’objectiu de tenir una veu davant l’administració i reclamar els seus drets..

La identitat dels Vinyataires Lliures
Els Vinyataires Lliures són aquells viticultors i viticultores que abracen la terra on arrelen les vinyes com un compromís amb el futur del sector vitivinícola. Amb una sòlida creença en la tradició i l’artesania, aquests productors honren la rica història dels seus ancestres i rendeixen tribut a la terra que, generosament, els brinda els fruits, l’essència única dels vins. Es consideren lliures perquè observen el territori des d’una perspectiva independent, fora del sistema preestablert i partidista de les denominacions d’origen, realitat defensada únicament per l’administració.

Quins són els seus principis fonamentals?
>>Sostenibilitat: promouen pràctiques agrícoles sostenibles i locals per sembrar un futur vitiviní- cola més respectuós amb el medi ambient.
>>Respecte pel territori: utilitzen els topònims geogràfics com un homenatge al territori que treballen amb dedicació i entrega.
>>Participació i reconeixement: lluiten per ser escoltats i reconeguts per les autoritats, exigint una regulació que no discrimina els productors artesanals.
>>Transparència: defensen la llibertat d’expressió en l’elaboració i l’etiquetatge dels seus productes, proporcionant informació clara i honesta als consumidors.
>>Suport a les noves generacions: promouen el treball en xarxa i donen suport a la nova generació de viticultors, reconeixent-los com el futur de la viticultura local.

Una crida a l’acció
Són el 10% de la realitat vitivinícola del país, petits cellers familiars, artesans de la terra i del vi, i s’enfronten a obstacles burocràtics que no s’adapten a les seves necessitats, i a una discriminació en la presa de decisions dins del sector. Exigeixen que els polítics compleixin les seves promeses electorals i es comprometin a defensar els vinyataires, l’artesania de la vinya i el vi, la seva diversitat i riquesa, així com tenir la llibertat d’utilitzar els topònims geogràfics perquè també són territori. Conviden a la comunitat, a unir-se al Gremi de Vinyataires Lliures, en el compromís amb la tradició, la sostenibilitat i la llibertat en l’elaboració del vi.

“Junts podem construir un futur vitivinícola que reflecteixi els valors d’una societat més conscient i compromesa amb la terra.”

Saber-ne més?
>> www.instagram.com/vinyataires_lliures/

Presentació oficial del Gremi de Vinyataires Lliures

Durant la roda de premsa, s’ha presentat per primer cop, la peça audiovisual on El Gremi de Vinyataires Lliures transmet el seu missatge al món. Una peça de 2 minuts de durada amb la força comunicativa que els caracteritza.

Per tancar l’acte, la Clara Isamat ha conduït un tast amb una representació d’alguns vins dels agremiats de diferents parts del territori català:
• Ancestral del Carles i Montse de Clot de les Soleres, 100% macabeu.
• Ancestral rosat, L’Alba al Turó de Joan Vendrell de Mas Gomà, 80% garnatxa negra i 20%
sumoll.
• Lo Barbut de Bin Ebre, Vins Desantesos, 100% garnatxa peluda.
• Lo Torns del vinyataire Joan Bada, garnatxa blanca amb 50% criança amb damajoana de 54
litres i 50% inox.
Ancestral Soofree, Celler Carlania, 80% parellada i 20% trepat.
• Engranatge, Celler Vilalta Pere, 100% garnatxa negra.

Saber-ne més
>> www.instagram.com/vinyataires_lliures/

El Gremi de Vinyataires en Xifres

Nombre d’agremiades i agremiats: 68 Distribució per Territori:
>> 34% Tarragona Nord -Lleida
>> 30% Barcelona
>> 24% Tarragona Sud
>> 12% Girona – Alella
El 70% es dedica 100% a la pagesia, el 30% restant ho compagina amb altres activitats.
El 60% treballen menys de 10 Ha, el 25% treballen entre 10 i 20 Ha, i el 15% treballen més de 20 Ha.
El 60% treballa menys de 20.000 Kg, el 20% treballa entre 20.000 i 50.000 Kg, i el 20% treballa més de 50.000 Kg.
El 60% fa menys de 20.000 ampolles, el 33% fa entre 20 i 50.000 ampolles, i el 7% fa més de 50.000 ampolles.
El 33% té les vinyes en propietat, el 17% en arrendament, i el 50% combina propietat i arrendament.
El 57% no compra raïm, el 33% el compra de forma puntual, i el 10% el compra de forma habitual.
El 60% treballa en ecològic i el 40% en ecològic – biodinàmica, però només el 57% estan certificats o en vies de certificació, la resta no ho estan o no hi estan interessats.
El 28% té treballadors estables, el 25% no té cap treballador i el 47% restant contracta puntualment.
El 63% té celler propi.
El 22% està dins una D.O.
El 54% no afegeix additius als seus vins.