Cèrvoles Celler, Tros del Tossal

nou vi de parcel·la de Tomàs Cusiné

un vi negre elaborat cent per cent amb la varietat de raïm syrah

La Pobla de Cèrvoles /Redacció, 26 de juny de 2024

Deu anys després del seu retorn a Cérvoles Celler l’any 2014, Tomàs Cusiné presenta el Tros del Tossal, un vi negre elaborat cent per cent amb la varietat de raïm syrah.

El Tros del Tossal és un vi de parcel·la procedent d’una finca plantada l’any 2000 que l’empresa vitivinícola del vinyataire Tomàs Cusiné tenia arrendada fins que la va adquirir l’any 2018.
És a partir d’aleshores que observant uns ceps ja madurs, Cusiné descobreix la plenitud de la vinya i hi posa tot el seu interès en treballar-la individualment per a fer el monovarietal que decideix treure al mercat amb l’anyada 2021 -va ser collit a mà els dies 7 i 8 d’octubre-.
 
El raïm syrah de la parcel·la del qual sorgeix el Tros del Tossal és molt singular per la influència de les herbes aromàtiques amb què conviu, que li aporten una personalitat molt marcada.
Sense dubte, hi ajuda la criança de 9 mesos en 4 bótes Radoux de roure francès de 225 L.
A més, el comportament de la vinya, la força i vigor de la planta li atorguen una capacitat colorant molt potent, unes aromes a fruites vermelles dessecades alhora que balsàmiques i, en boca, tanins sedosos que persisteixen llargament.

 
El Tros del Tossal, com la resta de vins de Cérvoles Celler -el primer projecte de viticultura de muntanya del país, fundat l’any 1997- és ecològic i gestionat mitjançant pràctiques biodinàmiques i regeneratives. La producció total és de 1.129 ampolles

Saber-ne més?
>> web:
Tomàs Cusiné
>>
https://www.instagram.com/tomascusine/

Saber-ne més de Tomàs Cusiné a paísdevins?
>>https://paisdevins.com/tomas-cusine-anyada-2024/
>> https://paisdevins.com/festa-major-castell-del-remei/
>> https://paisdevins.com/programacio-destiu-a-castell-del-remei/

Fitxa tècnica de Tros del Tossal 2021


Parcel·la plantada en un petit altiplà a l’entrada de La Pobla de Cérvoles, a la cara nord de la Serra de la Llena dins la partida dels Tossalets. Antigament, s’anomenava el Tossal dels Moros per haver estat enclavament d’ús funerari al ser un lloc elevat en direcció a la Meca si s’albira des del turó més alt de la finca, on s’hi troben les restes del castell àrab.
Actualment anomenat Tros del Tossal. Parcel·la d’1,16 hectàrees a 724 metres d’altitud plantada l’any 2000. Terrer franc llimós, calcari, pobre, arenós i amb moltes graves, idoni per a la varietat Syrah.
Els vents de ponent durant el dia i la marinada al vespre transmeten als ceps les aromes de les plantes de garriga. Plantes aromàtiques com la camamilla borda o espernallac, la sempreviva, el timó o el romaní imprimeixen una forta petjada en la personalitat del Tros del Tossal.

Vinya de secà de baixa producció (3.120 kg/ha, el 2021) que, ja en la seva etapa de plenitud, ens dona raïms petits i concentrats que el cullen en el punt d’equilibri entre la frescor de la fruita i la maduresa dels tanins.

AGRICULTURA
Agricultura de respecte. Gestió ecològica certificada amb pràctiques biodinàmiques i regeneratives.

CLIMATOLOGIA
Clima mediterrani continental amb forts contrastos tèrmics entre el dia i la nit. Pluviometria escassa de 395 mm/any.

VEREMA
Collit a mà els dies 7 i 8 d’octubre del 2021, amb una rigorosa selecció de raïms en el moment de la collita.

ELABORACIÓ
Fermentat en dipòsit d’acer inoxidable de 2.000 litres amb un suau “pigeage” diari i una maceració amb les pells de 21 dies.
 Criança durant 9 mesos en 4 bótes Radoux de roure francès de 225 L. Embotellat el 14 de setembre del 2022. Producció de 1.129 ampolles. Alcohol 15,5 % vol – ATT = 5,5 g/L – pH = 3,49

NOTA DE TAST
Presenta un aspecte net i brillant, de color violeta intens de capa profunda. En nas trobem fruites roges i negres dessecades i confita- des, violetes i tons balsàmics d’herbes aromàtiques pròpies de la zona. En boca és sedós, amb tanins amables, que fan que el vi sigui llarg i persistent.

MARIDATGE
Carns roges, estofats, formatges.
com que és un vi de poca intervenció, per la seva intensitat colorant pot presentar pòsits que no afecten la seva qualitat.
 Es recomana decantar.

PVP 48,75 €
>>>Pots comprar-lo aquí.