Bruma de l’Albi Vins Anyada 2024

seguim l’anyada a Les Garrigues

Brugués (Bruma de L’Albi Vins))

Finca de vinya vella a la zona dels “Clots”

Ceps de chardonnay que rebroten

Vinya vella plantada amb varietat chardonnay i sauvignon blanc

l’Albi /Redacció, 7 de juny de 2024

Comença a fer calor a Les Garrigues aquests primers dies de juny. Res que no sigui normal en una comarca de clima extrem: fred intens a l’hivern i calor forta a l’estiu, això sí, amorosida per la marinada de tarda que refresquen terra, plantes i gent.

Hem quedat al Casal de l’Albi amb la Brugués, l’ànima d’aquest projecte personal de vinya i vida. La Brugués m’explica els inicis de la relació familiar amb l’Albi, ja fa més de vint anys, amb la primera vinya que els van fer arrencar, amb l’olivera i els seus fruits ( si, fan oli verge extra de l’Albi, 100% arbequí d’alta qualitat – a sota us hi posem l’enllaç), i finalment, quan l’any 2019 compren 8 hectàrees de vinya vella a la zona dels “Clots”. Una vinya de 50 anys en mal estat, mig abandonada i que va posant en marxa de nou poc a poc.


Ella assenyala que en Patri Morillo, de Celler Comunica, amic i assessor a la vinya i al celler li va donar dos consells que considera molt valuosos: “no tinguis pressa a fer el celler” i “fes els vins amb les varietats que vulguis i com t’agradin a tu” que segueix al peu de la lletra, recuperant de la manera més natural possible la vinya, fent els vins amb la mínima intervenció, amb el temps que necessiten.

Vins i Vinya Naturals
Per ella la vinya és l’expressió de la seva manera d’entendre la vida. Natural, sense químics, deixant que flueixi i sense artificis. Per això, en el maneig de la vinya i en la vinificació segueix aquests principis: viticultura regenerativa, els ceps han passat de l’espatllera antiga al vas, al celler, vins naturals sense additius.
Tot plegat, 4,5 hectàrees de Chardonnay i 3,5 hectàrees de Sauvignon Blanc i si tot va bé, l’any vinent voldria poder plantar Macabeu i Xarel·lo Vermell.

Les baules de la vida
La Brugués té molt clar el què fa i per a què ho fa, i els seus vins ho testimonien ja amb la tria dels noms:
– Manel – un “Orange Wine” homenatge al pare, de xarel·lo vermell.
– Carmeta – un cupatge de Macabeu, Sauvignon Blanc i Chardonnay, homenatge a la mare.
– Pepet – un cupatge de Macabeu, Sauvignon Blanc i Chardonnay, un ancestral dedicat a l’avi matern.
Jaume – un cupatge de Garnatxa peluda i Garnatxa gris, dedicat a l’avi patern.
– Jana i Rita – Nou ancestral de macabeu dedicat a les dues gossetes.

De mica en mica, el celler va creixent i de les 1400 ampolles inicials , han arribat a les 3000 aquest 2023.

Saber-ne més de Bruma Vins?
>>
https://www.instagram.com/brumavins/

Saber-ne més dels Olis de l’Albi?
>> https://gorgdelalbi.cat/

Carmeta 2022 de Bruma d’Albi Vins

Vi blanc
Ampolla de 75 cl.
Alcohol:13%
Viticultura ecològica amb pràctiques biodinàmiques.
Varietats:
Macabeu
Sauvignon blanc
Chardonnay
La Carmeta es un cupatge de tres varietats de raïm: Sauvignon i Chardonnay de la finca de Bruma de l’Albi, i macabeu de Tarragona.


Elaboració

Fem derrapat directe. Sense maceració pel.licular. Fermentacions sempre espontànies amb llevats indígenes.
La Sauvignon i la Chardonnay fermenten conjuntament i la Macabeu per separat. Un cop acabades les fermentacions fem el cupatge dels vins.
Criat amb les seves mares fines durant mesos.
Embotellat 18 de maig del 23.
Vi sense sulfits ni cap producte químic afegits.
Vi sense filtrar, ni estabilitzar ni clarificar.
Pot contenir sediments.
Producció limitada de 1.207 ampolles numerades.

ANÀLISI SENSORIAL
Vista: vi brillant i lleugerament velat amb un color groc d’intensitat baixa i reflexes de tonalitat a or nou. De llàgrima abundant i caiguda ràpida.
Nas: vi noble en aromes d’intensitat alta i complexitat aromàtica mitja.
En primer nas trobem aroma fina de flor blanca i herbes aromàtiques (fonoll i anisats).
En segon nas, sorgeixen aromes a fruita d’os (pera, poma i préssec) i fuita tropical.
No es reconeixen aromes de criança.
Boca: Entrada del vi suau i agradable amb un puntet dolç. En pas en boca trobem una acidesa marcada i equilibrada. Un post gust llarg on és molt present la fruita

En resum, ens trobem amb poc cos, recte i sec que, degut a la seva acidesa marcada però ben integrada en boca, es mostra alegre i elegant. El post gust es llarg i persistent deixant el gust del vi a la boca que convida a seguir disfrutant-l´ho. En definitiva, un vi jove de gran potència aromàtica, llarga persistència en boca amb marcada personalitat del terrer.

Bruma vins es un projecte que comença l’any 2019, amb la recuperació d’unes 8 hectàrees de vinyes plantades als anys 80 i 90 a l’Albi, comarca de Les Garrigues.
El nostre projecte va iniciar-se amb la recuperació d’unes d’oliveres centenàries. Durant anys al voltant dels nostres camps, veiem aquesta vinya abandonada i finalment, vam aconseguir poder-la treballar.
Actualment, doncs, fem l’oli sota la marca “Gorg de l’Albi” i vins des de el Projecte de Bruma vins.

La nostra filosofia es de respecte cap a la terra, el territori , als ésser vius. Tornar a la vida i tornar a començar es el que volem expressar amb els nostres vins i olis.
Fem una agricultura ecològica amb alguna pràctica biodinàmica. Estem canviant la formació en espatlleres dels ceps per una formació en vas i fem una poda de formació per poder anar recuperant els ceps des de l’arrel.
Els sòls son argilo-calcaris i el clima continental amb dies càlids i nits fresques que fa que hi hagi grans contrastos de temperatures entre dia i nit. Amb estius molt càlids i hiverns freds amb poca pluviometria. Els treballs a la vinya son manuals i la verema la fem en caixes.

Fem vins amb poca intervenció sense afegir sulfits ni productes químics. En coherència amb el respecte a la salut i a la natura.