Celler Arrelats Anyada 2024

seguim l’anyada a la Terra Alta

Sergi Pallarès (Celler Arrelats)

Parcel·la de garnatxa blanca La Cendrosa

el quallat de la garnatxa blanca

vinya vella de vernatxa blanca en un paisatge idíl·lic

Gandesa /Redacció, 13 de juny de 2024

Hem quedat amb en Sergi al seu petit i aprofitat Celler, al nucli antic de Gandesa, en una antiga casa de la família que ell ha rehabilitat i adaptat per fer-hi els seus vins.

Fa un matí fresc de juny i la capital de la Terra Alta ja vull d’activitat a primera hora. En Sergi m’espera a la porta i m’ensenya l’espai d’aquesta casa del carrer d’en Badal , on cada racó té la seva funcionalitat en un procés de creixement del celler que fa que se li vagi quedant petit per moments.

Fins l’any 1995 la seva família feia vi en els antics cups de la casa on besavis, iaios i tiets ja hi van fer vi. Després, per la conjuntura del mercat, van deixar de fer-ne.
Quan en Sergi tenia 14 anys i mentre collien l’oliva al mes de novembre, veu que a la vinya hi han quedat carrolls madurs i amb l’ajut del seu tiet prova de fer vi en damajoanes. Així, del 2010 al 2014 va fent vi “de prova” a casa fins que aquell mateix any, ja s’inscriu a l’Escola d’Enologia de Falset decidit a fer de viticultor-elaborador.
El 2015-16 dona d’alta el celler i els següents 4 anys va fent proves per millorar la vinificació. Finalment, el 2019 surt ja al mercat com “Celler Arrelats” i alhora, comença el grau universitari d’Enologia a la URV.

La Vinya
Actualment, en Sergi mena 11 hectàrees de vinya i unes quantes més d’olivera i ametllers, la trilogia típica de la Terra Alta. També té el projecte de plantar-ne 7 més ben aviat.
Seguirem l’anyada de la parcel·la de “La Cendrosa” als peus del Coll del Moro i a tocar de la carretera que va de Gandesa a Bot, amb un paisatge emmarcat per la Serralada dels Ports que captiva tothom.
La Cendrosa és una vinya de garnatxa blanca i macabeu, de 2,21 hectàrees, d’uns 50-60 anys, tota de secà i en vas, com es feia antigament. Tot plegat, 4000 ceps de vernatxa blanca i uns 1000 de macabeu, distribuïts en sòls diferents del panal al més argilós que dona més frescor i acidesa als vins.
Tota la viticultura que practica és ecològica i té en compte el calendari lunar per determinades feines del celler i el camp; tal com li ha ensenyat els seu tiet.
Enguany, per la sequera, la poda ha estat de supervivència i ja ha fet la poda en verd per estalviar-li esforços a la planta.
En Sergi sap que en aquesta vinya vella ha de fer un treball de precisió, cep a cep, des de la poda a la collita, però és un treball que fa de gust i amb orgull perquè sap que està preservant la memòria de les generacions que l’han precedit. Per això mateix, els primers vins del seu Celler es diuen A, D, N i cadascun porta l’empremta dels que li han llegat la passió per la vinya: el tiet, el iaio i la iaia.


Saber-ne més?
>> web:
CELLER ARRELATS
>>
https://www.instagram.com/celler__arrelats/

,

Els vins del Celler Arrelats

En Sergi sap que en aquesta vinya vella ha de fer un treball de precisió, cep a cep, des de la poda a la collita, però és un treball que fa de gust i amb orgull perquè sap que està preservant la memòria de les generacions que l’han precedit.
Per això mateix, els primers vins del seu Celler es diuen A, D, N (Blanc, Negre i Rosat respectivament) i cadascun porta l’empremta dels que li han llegat la passió per la vinya: el tiet, el iaio i la iaia.

Saber-ne més dels vins del Celler Arrelats
>>> https://www.cellerarrelats.com/els-vins/