4t Simposi de Viticultura Regenerativa

les estratègies per sobreviure a la sequera

El 4t Simposi de Viticultura Regenerativa abordarà les estratègies per sobreviure a la sequera

Organitzat per l’Associació de Viticultura Regenerativa, amb el suport d’INNOVI, se celebrarà el 3 de juny a Vilafranca del Penedès i per streaming

Vilafranca del Penedès / Redacció Barcelona, 21 de maig de 2024.
L‘Associació de Viticultura Regenerativa, amb el suport del Clúster Vitivinícola Català INNOVI, organitza el 4t Simposi de Viticultura Regenerativa el dilluns, 3 de juny, de 10 a 14h, al Vinseum de Vilafranca del Penedès.

L’impacte de la sequera i les estratègies per aprofitar millor els escassos recursos hídrics i retenir l’aigua en els sòls de les vinyes seran l’eix central d’aquest certamen, que se celebrarà en format presencial i online i comptarà amb la participació d’acadèmics i experts espanyols.

El repte que suposa la crisis climàtica per a la viticultura obliga a buscar maneres per fer que les vinyes siguin més resilients i puguin sobreviure a situacions de sequera extrema i persistent com la que ha colpejat Catalunya, i sobretot la zona del Penedès, en els últims tres anys. La viticultura regenerativa, que té l’objectiu de recuperar la salut del sòl, restablint els cicles de carboni i millorant l’ecosistema en general, es basa en una sèrie de pràctiques que busquen no només fer un ús sostenible de la terra sinó també millorar activament els recursos naturals. Algunes d’aquestes tècniques s’enfoquen en la gestió de l’aigua per tal de maximitzar-ne la infiltració i la retenció i minimitzar l’erosió dels sòls.


En aquesta nova edició del Simposi de Viticultura Regenerativa, que porta per títol “Vinyes resilients: estratègies regeneratives davant la sequera”, s’abordarà l’impacte de la falta d’aigua, l’evolució del clima i l’adaptació a la crisi climàtica mitjançant estratègies com la poda de respecte, les cobertes vegetals, l’agroforesteria, el disseny keyline o l’agricultura sintròpica. Unes estratègies que la viticultura regenerativa sovint recupera del passat per assegurar la continuïtat dels cultius i garantir el futur de les vinyes.


El certamen combinarà la vessant acadèmica amb l’explicació pràctica per part d’experts en viticultura regenerativa. Les ponències acadèmiques aniran a càrrec de María del Carmen Llasat, catedràtica de Física de l’Atmosfera de la Universitat de Barcelona; Laura Armengot, investigadora del grup Ecologia dels sistemes agrícoles de la Universitat de Barcelona; Elena Baraza, catedràtica d’Ecologia de la Universitat de les Illes Balears. Les diferents estratègies per fer front a la sequera les desgranaran tres experts: Julián Palacios, fundador de Viticultura Viva i especialista en gestió d’explotacions vitivinícoles, parlarà de la poda de respecte per allargar la vida dels ceps; Sergi Caballero, expert en agroecologia i permacultura, explicarà la funció de les cobertes vegetals en la retenció d’aigua i el disseny keyline per a un millor aprofitament i distribució de l’aigua; i Ángel Perurena, expert en agricultura sintròpica, parlarà sobre el cicle de l’aigua i com beneficiar-nos de l’eficàcia de les plantes per capturar i produir aigua.


També intervindran en l’obertura i cloenda del simposi Miquel Medialdea, regidor de promoció econòmica i medi ambient de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès; Mireia Torres, en qualitat de sòcia fundadora de l’Associació de Viticultura Regenerativa i presidenta d’INNOVI; Francesc Font, vicepresident de l’Associació i cofundador d’Agroassessor Consultors Tècnics, i Eloi Montcada, director d’INNOVI. El certamen el presentarà la periodista i cap de redacció de la revista Arrels, Margalida Ripoll, i preveu l’assistència presencial de més d ́una centena de persones.

>> El 4t Simposi de Viticultura Regenerativa es retransmetrà per streaming a través del web viticulturaregenerativa.org.
>> Les persones interessades en assistir cal que s’inscriguin a través d’aquest formulari.



>>Saber-ne més?
Consulta el programa aquí: viticulturaregenerativa.org/ca/actes

Informació sobre els organitzadors del Simposi


Sobre l’Associació de Viticultura Regenerativa

L’Associació de Viticultura Regenerativa es crea el 2021 per impulsar un canvi de paradigma en la gestió de les vinyes i la implementació de la viticultura regenerativa, que es basa en el cicle del carboni per regenerar els sòls, frenar l’erosió, fomentar la biodiversitat i mitigar l’escalfament global. Impulsada per 5 socis fundacionals (Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes, Jean Leon i AgroAssessor), vol ser un punt de trobada on compartir informació, experiències i coneixements per implementar amb èxit la viticultura del canvi climàtic. Actualment compta amb més de 110 socis de 9 països.
Per a més informació: Núria Barrachina M 679 402 919 · info@viticulturaregenerativa.org
www.viticulturaregenerativa.org

Sobre INNOVI
INNOVI, clúster vitivinícola català, és una associació sense ànim de lucre acreditada com a AEI (Associació d’Empreses Innovadores) del Ministeri d’Indústria i forma part del programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya. La missió d’INNOVI és promoure la competitivitat de les empreses de tota la cadena de valor vitivinícola, per afrontar favorablement els reptes globals mitjançant la innovació, consolidant de la regió vinícola de Catalunya com a referent en matèria d’innovació i qualitat global. El clúster INNOVI està obert a tota la cadena de valor vitivinícola i els seus agents i institucions de suport. Des de viticultors, elaboradors de vi i escumosos, proveïdors (maquinària, ampolles, taps, càpsules, etc.), empreses de serveis auxiliars, distribució i venda, així com universitats i centres tecnològics, associacions i administracions que actuen en el sector.
Per a més informació: Mariona Gonzalo T 93 118 59 51 mgonzalo@innovi.cat
www.innovi.cat