Seguim l’Anyada 2024!

a peu de vinya per seguir l’evolució de les vinyes catalanes fins la verema

paisdevins
Anyada 2024

Una anyada difícil?

La primavera ha portat les anhelades pluges arreu del país, primer a l’Empordà, la Catalunya Central i als Pirineus de Lleida, després al Penedès i finalment sembla que comença a ploure amb regularitat al Camp de Tarragona, el Priorat i la Terra Alta.

Redacció, 21 de juny de 2024
L’anyada no podia començar amb unes perspectives més dolentes i un neguit generalitzar: des de la tardor de l’any 2020, la pluviositat al país havia anat a la baixa i especialment, 2022 i 23 van ser uns anys d’una sequera extrema. Si sempre havíem sentit dir que la vinya vella, per raó de la profunditat de les seves arrels, patia menys la falta d’aigua, ara ens ha tocat veure i viure la mort de ceps vells de 50, 60 o 80 anys que s’han trobat amb un subsòl completament eixut després d’aquest cicle llarg i dur sense pluja. En algunes comarques, l’anyada 2023 es van quedar per sota dels 300 litres en tot l’any: unes xifres pròpies d’un clima gairebé desèrtic.

Gener i febrer van viure a la vinya tres fets: la poda de supervivència, l’arrencada de ceps i obrir pous qui podia. Deixar el cep preparat pel pitjor escenari, amb una poda curta on es cercava salvar la planta encaminant-la a fer poca producció; arrencar ceps – sobretot vinya vella- morts per la sequera i qui podia, obrir pous que estaven tancats de feia anys o mirar de fer-ne de nous.

Priorat, Montsant, Penedès, Les Garrigues, zones tradicionalment ben adaptades a les sequeres “normals” del nostre país i per això mateix, sense reg de suport, han patit de valent i ara amb les pluges de la primavera, veuen el futur amb més optimisme. D’altres, com la Terra Alta, on el reg hi té una presencia majoritària han encarat l’anyada amb unes perspectives positives.

I en totes elles, l’absència de calorades i unes temperatures força normal han contribuït a que la vinya tingui un creixement vegetatiu força bo i sa. Només en algunes zones d’interior com l’Urgell, els Pallars, la Noguera i la Catalunya central, les glaçades tardanes han causat mal al moment del final de la brotació. També, la pedregada que va afectar l’Anoia ha estat una nota negativa en uns primavera que ha retornat l’optimisme a la nostra viticultura.

seguim l’anyada amb alguns dels cellers més emblemàtics del nostre país

Celler Mas Doix, la singularitat del terrer i l’essència del Priorat

Des de la creació de Mas Doix al 1998 per Valenti i Ramon Llagostera, hem assumit el compromís de mantenir, cuidar i enfortir les nostres vinyes en un exercici de respecte pel nostre entorn, la seva cultura i la seva gent.
Amb dedicació, constància i responsabilitat, estimem fins a l’últim racó d’un terrer òptim per al conreu d’una vinya de baixos rendiments, que ens regala uns raïms excel·lents.

Saber-ne més:
Mas Doix a paísdevins