Cava Kripta : edició especial de tres anyades extraordinàries

Agustí Torelló Mata presenta una trilogia especial del Kripta

Trilogia del Kripta, el Cava dels Deus d’Agustí Torelló Mata

Amb 5, 10 i 15 anys d’envelliment

Kripta, el cava que va néixer per complaure els Déus

Agustí Torelló Mata (ATM) homenatja la creació d’un dels caves més icònics, especials i precursors del panorama vitivinícola espanyol, Kripta, amb l’edició de l’estoig ‘Origen’ que inclou tres anyades singulars -2008, 2013 i 2016- i que es posarà a la venda a botigues especialitzades i alta restauració. La presentació de la col·lecció va tenir lloc el dilluns 12 de setembre a les caves de Sant Sadurní amb sommeliers i xefs amics de la família


Redacció, 12 de setembre de 2022
AGUSTÍ TORELLÓ MATA HOMENATJA EL KRIPTA AMB UNA SELECCIÓ DE TRES ANYADES ESPECIALS
L’estoig ‘Origen’ inclou les anyades 2016, 2013 i 2008 i dóna valor a quatre dècades d’elaboració d’un cava icònic i precursor basat en excel·lència
Agustí Torelló Mata (ATM) homenatja la creació d’un dels caves més icònics, especials i precursors del panorama vitivinícola català, Kripta, amb l’edició de l’estoig ‘Origen’ que inclou tres anyades singulars -2008, 2013 i 2016- i que es posarà a la venda a botigues especialitzades i alta restauració amb un PVP de 290 euros. La presentació de la col·lecció va tenir lloc dilluns passat a les caves de Sant Sadurní amb sommeliers i xefs amics de la família, com Carme Ruscalleda, Carles Gaig, Ada Parellada, Pere Robles (Semon), Ton Colet (El Cigron d’Or), Marta Mudarra (Can Jubany), José Martínez González (Via Veneto) i Ferran Vila, millor sommelier d’Espanya 2022.

L’acte va ser concebut com una experiència poètica i sensorial; els assistents van provar les tres anyades d”Origen’ en silenci i en la foscor de les caves, només interrompuda per l’elegància de les espelmes. Se’ls va convidar a aguditzar el sentit de l’oïda ia escoltar la narració sensitiva que van crear per a cada any les sommeliers i comunicadores Anna Vicens, Meritxell Falgueres i Ruth Troyano. “Volíem reivindicar allò que dóna de si un cava amb més de 40 anys d’història, amb una sòlida trajectòria que coincideix amb l’evolució de la DO Cava. Amb ‘Origen’ reivindiquem que som aquí i que caminem, que Kripta és un cava excel·lent, que és la història de les bombolles del Penedès i que tenim molt de camí per davant”, afirma Gemma Torelló Sibill, directora d’Agustí Torelló Mata . I contextualitza: “La primera verema de Kripta és del 79 i al 86 el cava és reconegut a la UE. Al llarg dels 80 arriba a les 100.000 ampolles de producció i s’enlaira”

La Trilogia de Kripta
La trilogia de Kripta que ara surt al mercat parla dels 5, 10 i 15 anys d’envelliment. Hi ha un fil conductor d’equilibri, d’elegància i de finor en tots ells, i destaquen amb més o menys intensitat les notes de poma que són pròpies de la varietat macabeu, predominant al cupatge de Kripta amb un 45%. Però cada any marca el seu caràcter i parla del pas del temps.

Kripta 2016 (Origen 5). Sortirà al mercat el 2024 i avui té 5 anys de criança, els mateixos del primer Kripta que va sortir al mercat, quan ningú pensava a envellir el cava més de dos o tres anys. Per al disseny, s’ha triat el dibuix a llapis de Bartolozzi, un dels esbossos per crear l’etiqueta final.
“Fresc, virtuós, amb molt de potencial per fer una llarga criança” Àlex Torelló Sibill

Kripta 2013 (Origen 10). Una anyada amb grans puntuacions amb 10 anys de feina a les vinyes i 8 de criança.
“Equilibri entre fruita i acidesa, amb notes cremoses de l’autòlisi dels llevats. Recorda més la poma verda” Àlex Torelló Sibill

Kripta Origen 2008 (Origen 15). Una gran anyada, verema manual, rendiments molt baixos, premsat i fermentació del most amb llevats propis, criança amb tap de suro. Un cava que es manté fresc amb 10 anys llargs de criança
“Cremós, envoltant, confitura pura i encara té vida” Àlex Torelló Sibill

Com va dir Agustí Torelló Mata: “És un cava que vol seduir les divinitats, però sobretot la sensibilitat dels humans que saben apreciar un producte amb vocació d´excel·lència”.
https://agustitorellomata.com/es/kripta

Kripta, el Somni d’Agustí Torelló Mata

L’ORIGEN DEL KRIPTA
Kripta és el somni fet realitat d’Agustí Torelló Mata, la gosadia d’intentar fer el millor escumós del món, el cava dels Déus”, en paraules del seu creador. L’origen són les parcel·les Vinya Vicari, Mercader i Lola, on hi ha plantades vinyes velles de macabeu, xarel·lo i parellada amb què s’elabora i són les mateixes 4 dècades després: Una ampolla en forma d’àmfora i una etiqueta obra de l’artista Rafel Bartolozzi evocant el Mediterrani, la vinya i l’olivera, van vestir el cava des dels seus inicis donant-li un punt de distinció i extravagància i des d’aleshores no ha deixat d’obtenir guardons i reconeixements pel valor enològic sense interrupció.La reconeguda crítica de vins britànica Jancis Robinson ha escrit: can find. I would never guess this was Cava!”

Sobre Agustí Torelló Mata

Els nostres orígens
Agustí Torelló Mata neix a Sant Sadurni d’Anoia el 1935, fill de sastres i músics. Comença a treballar als 14 i als 18 anys obre el primer laboratori d’anàlisi de vins de Sant Sadurni. El 1960 es casa amb Carmen Sibill Cardús, iniciant una vida que girarà sempre al voltant del cava i que el consolidarà com un dels millors enòlegs del país.

Home consagrat al Cava, el 1955 elabora les primeres 500 ampolles de cava, mentre assessora i dirigeix durant anys importants empreses del sector. El 1978 elabora la seva obra mestra: KRIPTA, reconegut com un dels grans escumosos del món.
Amb una producció anual de 500.000 ampolles de cava i 150.000 de vi, AGUSTÍ TORELLÓ MATA és present a més de 30 països.
Sota la direcció actual dels seus 2 fills: Àlex – enòleg, director tècnic i viticultura i Gemma, advocada i administradora de la companyia, són un referent a les empreses familiars del Cava.

Nascuts amb l´honestedat dels humils, ens projectem al món amb el segell d´una família amb ÀNIMA CAVA.