Tomàs Cusiné Anyada 2024

seguim l’anyada a Les Garrigues

Tomàs Cusiné

Finca Barquera

el quallat de la carinyena

Vinya plantada amb varietat carinyena d’on prové aquest vi distingit amb la qualificació de “Vi de Finca”

El Vilosell /Redacció, 7 de juny de 2024

Comença a fer calor a Les Garrigues, aquesta tarda de primers de juny quan arribo al petit poble d’El Vilosell. Aquí, fa vint-i-un anys, en Tomàs Cusiné va començar el seu projecte en solitari amb la creació del Celler homònim que contribuiria decisivament a demostrar el potencial qualitatiu dels vins en aquest terra dura i esquerpa.

Les Garrigues, terres pobres, fred intens a l’hivern i calor extrema a l’estiu però amb la marinada fresca de les nits estiuenques que permet una maduració idònia del raïm.
Aquell llunyà 2003, en Tomàs volia iniciar el seu projecte personal de forma gradual i després de cercar pels Pallars, Noguera…va trobar aquestes terres d’El Viloselli se’n va enamorar. A 700mts d’alçada, als peus de la Serra de la Llena i de Prades, tenen moltes coses en comú amb les vinyes de la part alta del Montsant i en coneixia,per la seva experiència a Cèrvoles, el gran potencial per fer-ne vins d’alta qualitat.
Al final, amb l’ajut de gent que va creure en el seu projecte va començar amb les 20 hectàrees actuals i va plantar-hi fins a 17 varietats diferents per aprendre’n tot el que podien donar en aquests terroirs. Del merlot i cabernets, als macabeus i carinyenes, passant per varietats com l’albariño i la graciano. Amb uns rendiments mitjans d’uns 1.800kg/Ha, el raïm brinda una concentració i caràcter excel·lents.

La seguera
Les Garrigues és de sempre una comarca seca, molt seca, acostumada a aprofitar la poca pluja que cau al llarg de l’any. Tot i així, la sequera d’aquests darrers tres anys ha sigut tan extrema que comença a fer estralls a la vinya.

La parcel·la que visitem és la de la Finca Barqueres a poc més de 700m d’alçada, envoltada de bosc i encarada al nord-est, d’1,2 hectàrees i plantada amb la varietat carinyena.
Amb sòls pobres, argilo-calcaris, conreada en ecològic i algunes pràctiques biodinàmiques que en Tomàs considera profitoses pel conreu. Em comenta que la carinyena es mostra força resilient a la falta d’aigua del subsòl, tot i que, naturalment la pateix i això es nota en la minva del raïm.
A prop d’aquí, el Segarra-Garrigues, que encara no arriba a aquestes terres però es perfila com l’esperança per garantir-ne el seu futur.

Saber-ne més?
>> web:
Tomàs Cusiné
>>
https://www.instagram.com/tomascusine/

Saber-ne més de Tomàs Cusiné a paísdevins?
>> https://paisdevins.com/festa-major-castell-del-remei/
>> https://paisdevins.com/programacio-destiu-a-castell-del-remei/

Tomàs Cusiné, Finca Barqueres


La Carinyena és la protagonista absoluta d’aquest “Vi de Finca” de Tomàs Cusinè amb què es van omplir poc més de 2.200 ampolles. Ric, carnós, amb un gran potencial de guarda i premiat amb la medalla de plata als Decanter World Wine Awards.


D.O. Costers del Segre
Varietats
Carinyena (100%)
Tipus de vi
Vi negre de finca
Criança
7 Mesos a un tanc oviforme
Edat de la vinya
65 anys
Tipus de sòl
Argilós-calcari. Pobre en matèria orgànica
Grau 14%
Temperatura de Servei
16º

Nota de tast
De color vermell intens. En nas dominen les aromes de fruita negra (pruna) al costat de notes minerals i de tabac. En boca molt concentrat, mineral i persistent.

Nom Finca Barqueres.
Descripció

Vinyer amb certificació ecològica ubicat al Vilosell (Les Garrigues) amb orientació nord-est a uns 712 metres d’altitud. En el seu cultiu a més de fer servir exclusivament adobs orgànics d’elaboració pròpia, es duen a terme també pràctiques biodinàmiques.
Superfície 1,2 hectàrees.
Sòl De graves i substrats de terra i roca que es van formar al Paleogen. També conté argila i llims intercalats amb gresos conglomerats i calcàries que tenen el seu origen als contraforts de les muntanyes de Prades elevant, al seu torn, eleven la vinya.
Collita
Verema manual en caixes.
Vinificació
Després de la refrigeració dels raïms sencers i un estricte doble cribratge en taula de selecció gra a gra, tenen lloc la fermentació amb inoculació de llevats autòctons de la vinya i maceració en dipòsit de 5.000 litres on també es realitza la fermentació malolàctica.
Envelliment
Criança màxima de 12 mesos en 6 bótes de roure francès Allier seleccionades de 600 litres i de primer any.

PVP 27,25 €
>>>Pots comprar-lo aquí.