Celler Piñol Anyada 2024

seguim l’anyada a la Terra Alta

Juanjo Galcerà (Celler Piñol)

Les Estingloses al rodal de Batea

el quallat de la garnatxa

vinya de 40 anys de garnatxa blanca d’on prové l’Ànima de l’Avi Arrufí

Batea /Redacció, 5 de juny de 2024

Enguany, en Joan Piñol, avi del Juanjo Galcerà, l’actual cap del celler familiar. fa 107 anys. Després d’una vida plena de dificultats i esforços, en Joan pot gaudir satisfet dels fruits que la seva feina, continuada i millorada per sa filla Josefina i ara, pel nét, ha donat.

Un dels cellers de referència no solament de la Terra Alta, sinó també de tot el país, reconegut per la qualitat dels seus vins a nivell internacional i avalat pels crítics de més renom, restauradors i “winelovers” d’aquí i d’arreu.

Mentre anem cap al paratge de les Estigloses al rodal de Batea, en Juanjo desgrana la història familiar: la tornada de l’avi al poble al ser represaliat pel franquisme (era mestre de la Generalitat i com a la majoria se’ls va prohibir exercir), els inicis durs de vendre vi pels pobles, els primers camionets cisternes per estendre les vendes a altres províncies…

I així ens plantem al 1991 quan la Josefina Piñol, la mare d’en Juanjo, es fa càrrec de la bodega emprenent el camí de l’embotellat i l’elaboració de vins de qualitat.
L’any 1994 surt el primer vi: L’avi Arrufí, un dels emblemes de la casa de tots aquests anys.
Mentrestant, en Juanjo estudiava a l’IQS i d’allà va passar a treballar a Danone on va aprendre a moure’s a nivell internacional fins que l’any 2000 ja s’incorpora a la gestió del Celler.
Actualment, el Celler exporta el 60% a mercats tant exigents com l’americà, el japonès, el suís o l’australià.
De les primeres 2.000 ampolles d’aquell 1994 a les 450.000 d’ara. Una bona feina.

Les Estigloses

Al paratge de les Estigloses, als afores de Batea, la família hi mena una vinya de 40 anys de garnatxa blanca. En vas, amb sòls argilo-calcaris, tirant al panal típic de la Terra Alta, els ceps tenen l’ajut del reg de suport, vital en aquests anys de sequera extrema que hem patit a tot el país i que encara pateixen la Terra Alta, el Priorat i bona part de Les Garrigues.
La vinya, d’1,5 hectàrees, presenta un bon aspecte, amb els pàmpols refrescats pels vents terraltins i un bon quallat del raïm.
La verema cap a primers de setembre, tot a mà, amb una primera fermentació en inox. i després, una part seguirà en bóta per elaborar l’Avi Arrufí i l’altra, en ou de formigó i ou de granit, per fer l’Ànima de l’Avi Arrufí, dues expressions excel·lents de la varietat estrella de la Terra Alta.

Saber-ne més?
>> web:
Celler Piñol
>>
https://www.instagram.com/cellerpinolp/

Saber-ne més de Celler Piñol a paísdevins?
>> https://paisdevins.com/celler-pinol-l-avi-arrufi-vi-blanc-batea/

Celler Piñol, L’Ànima de l’Avi Arrufí


L’avi, homenatge a l’origen.

L’Ànima, un vi de garnatxa de raïm vell, elaborat mitjançant l’equilibri entre la tradició i els processos d’alta tecnologia, aprenent del passat i del present, buscant l’excel·lència i la diferenciació en aquest fluid tan propi de la seva terra.

D.O. Terra Alta
Varietats
Garnatxa blanca (100%) de vinyes velles
Tipus de vi
Vi blanc de finca
Criança
7 Mesos a un tanc oviforme
Edat de la vinya
65 anys
Tipus de sòl
Argilós-calcari. Pobre en matèria orgànica
Grau 14,5%
Temperatura de Servei
8-10º

Nota de tast
Fruit del vi de finca l’Avi Arrufí, neix aquesta expressió màxima de vinyes velles, 100% Garnatxa Blanca, amb criança de 7 mesos en tancoviforme.
Elegància, untuositat i frescor en estat pur. Una bomba de fruita blanca madura, préssec, albercoc i notes d’espècies amb un equilibri perfecte de gustos. Molt mineral i amb un ampli i llarg post-gust.

Maridatge
Molt gastronòmic: idoni amb risottos, paella, fumats, peixos grassos com el salmó i carns blanques.

PVP 20 €
>>>Pots comprar-lo aquí.