Festa Major Castell del Remei & Cursa entre vinyes

enoturisme al Celler Tomàs Cusiné

Castell-del-Remei

Castell del Remei

Castell-del-Remei

Festa Major

Castell del Remei

Celelbrant el final de Verema al Castell del Remei & Celler Tomàs Cusiné

Las activitats es celebraran el mes d’octubre (8 i 22) i són: la Festa Major del Castell del Remei i la Cursa entre Vinyes del Celler Tomàs Cusiné

Castell del Remei /El Vilosell , 3 de agost del 2023.

FESTA MAJOR DEL CASTELL DEL REMEI– Diumenge 8 d’octubre
La Festa Major del Castell del Remei neix de la voluntat popular de la comunitat rural que habitava la colònia agrícola a finals del segle XIX.
Segons l’historiador Jaume Mateu Giral -autor del llibre el Castell del Remei, terra, aigua i cultura del vi a la plana d’Urgell, editat per Pagès editors- l’eminent folklorista de les terres d’Urgell Valeri Serra Boldú (1875–1938) al·ludeix al significat de la festa major en honor de la Mare de Déu del Remei en l’obra Calendari folklòric d’Urgell explicant que se celebra “Lo segon diumenge de Octubre”, tradició que es manté fins als nostres dies per part dels actuals propietaris.

Nombroses manifestacions artístiques i religioses fan referència al Castell del Remei i a la seva festa i aplec. Poemes, altres textos literaris, partitures, dibuixos, pintures, fotografies, publicitat… s’inspiren en aquest tresor del nostre territori.
En aquest sentit, es destaquen la Pregària a la Verge del Remei per a cor, amb lletra d’Esteve Sunyol Gasòliba (1856-1913) i música de Lluís Millet Pagès (1867–1941) cantada a l’Orfeó Català l’any 1900 i cada any per la Festa Major, per tal de venerar la imatge de Nostra Senyora del Remei al santuari del Castell del Remei, on el text il·lustra voltes i pintures del temple.

Des de l’any 2015 tenim l’honor d’iniciar la festa amb un pregó pronunciat des del balcó del pati del Castell. El protagonista, en aquest cas, va ser el mateix historiador Jaume Mateu Giral.

Així mateix, el pròxim diumenge, 8 d’octubre, tindrà lloc la històrica Festa Major del Castell del Remei. Com cada any, a les 10:00 h, sonarà el tradicional toc de sirena de la finca que marcarà l’inici de la celebració, que coincidirà amb l’arribada dels tractors antics. Així es dona tret de sortida al mercat d’artesania i de productes de proximitat, a les passejades amb carruatges de cavalls, a les terrasses del bar i de la zona de cuina sobre rodes, les degustacions de vins dels cellers de Tomàs Cusiné, les visites al celler i al santuari, les exposicions, els jocs infantils, els concursos…

Aviat es comunicaran més detalls sobre l’itinerari d’activitats que és duran a terme. No hi podeu faltar, serà una gran festa!


Saber-ne més ?
https://www.castelldelremei.com/

Cursa entre vinyes al Vilosell

El celler Tomàs Cusiné del bonic poble d’El Vilosell, a les Garrigues, forma part del Circuit del Vi, que consta de tres curses atlètiques i caminades, juntament amb altres dos cellers del mateix grup: Castell del Remei i Cara Nord.

Se celebra el diumenge 22 d’octubre i té dos itineraris, aproximadament de 8 i 16 quilòmetres.
El més curt, també es pot fer caminant. La iniciativa és solidària amb la Fundació Catalana de Lupus.
Més informació: www.tomascusine.com/turisme/

Sobre Castell del Remei

Castell del Remei és un celler centenari ubicat en una finca històrica de la Denominació d’Origen Costers del Segre, on els primers vestigis d’activitat vinícola es remunten a l’any 1780. 
És el celler més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins fins de criança, i també el primer celler català construït segons el model tipus bordelès de château envoltat de vinyes. Es nodreix dels raïms procedents de la finca i de parcel·les de vinyes de les muntanyes properes. Està dirigit pel seu propietari, el vitivinicultor Tomàs Cusiné, reconegut enòleg,  i considerat un dels millors assemblador de vins del país.
Les característiques de Castell del Remei, com a propietat vinícola, són tan interessants com la seva llarga història i juntament amb el valor patrimonial del complex completen un conjunt sense parió a les regions viticultores del sud d’Europa.
La propietat està emplaçada en el terme municipal de Penelles, en la comarca de La Noguera, a Lleida, a uns 120 km de Barcelona.

Saber-ne més
https://www.castelldelremei.com/celler/#celler