Miquel Pons Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Pere i Joan Pons (3a generació de Miquel Pons)

Vinya de Ca l’Escuder (Subirats)

Quallat del xarel·lo

una vinya de xarel·lo i macabeu, origen del Cava Montargull de Guarda Superior

La Granada del Penedès/Subirats /Redacció, 23 de maig de 2024

Al Celler de La Granada del Penedès m’espera la nova generació de Miquel Pons, la tercera, formada pels cosins Pere i Joan, responsables respectivament de l’enologia i la vinya.

Fem camí amb un Nissan Patrol d’aquests que ho aguanten tot, cap a la Vinya de Ca L’Escuder, al terme de Subirats. Allà, 2 hectàrees de vinya vella de xarel·lo i macabeu, de 70 anys, abans emparrada i ara en vas, rigorosament de secà com la majoria del Penedès.
Situada en els costers que baixen fins a la riera de Lavern, la finca es beneficia de la brisa que aquest rierol genera, sobretot al vespre, i que refresca els ceps, optimitzant la maduració del fruit.

Vinya de Ca L’Escuder
Sòls argilo-calcaris amb presència de còdols, ceps recargolats, amb alguns de morts pel trienni de sequera que hem sofert i alguns que rebroten pel peu gràcies a les pluges d’aquesta primavera.
En Joan m’explica el patiment de la vinya, la poda curta, de supervivència, practicada per mirar de salvar la planta en una anyada que es presentava d’una dificultat extrema.

Els rendiments, com és d’esperar, baixos però d’una qualitat excel·lent, 2.000-3.000Kg/Ha. Conreu ecològic i ara tramitant la qualificació de “Cava de Paratge” pel Montargull, el cava de Guarda Superior amb el raïm d’aquesta vinya.

Malgrat la sequera, el xarel·lo ha aprofitat bé les pluges de març a maig i presenta una càrrega de raïm normal amb un bon quallat.
Els ceps de macabeu acusen més l’estrès hídric acumulat i presenten menys fruit.
La verema en caixes de 15Kgs, manual, en funció de l’estiu s’avançarà més o menys

Saber-ne més?
>> web: Miquel Pons
>> Instagram:
https://www.instagram.com/cavamiquelpons/

Montargull de Miquel Pons

Montargull de Miquel Pons Cava de Guarda Superior

Cava gran reserva d’edició limitada de 1000 ampolles i de producció manual per el mètode tradicional. Envellit amb tap de suro natural que aporta complexitat i un lleuger toc de tanins. Produït amb raïm propi seleccionat, el cava Montargull criança amb suro amb més de 48 mesos en el celler, és la màxima expressió de la bodega Miquel Pons. El fet de rimar, aclarir i degollar a mà sense congelar el coll confereixen a cada ampolla de Montargull una personalitat única i irrepetible.


Saber-ne més de Cava Montargull a paísdevins

>>
https://paisdevins.com/cava-miquel-pons-montargull-gran-reserva/