Jean Leon Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Montse Escoté, enòloga de Jean Leon

Vinya Gigi (Vinya Sant Pere)

Chardonnay del Vi de Finca Qualificada Gigi de Jean Leon

seguirem l’anyada del Chardonnay de la Vinya Gigi, uns ceps plantats el 1979, amb emparrat de suport per afavorir la insolació i l’oreig de pàmpols i raïms.

Torrelavit/Redacció, 31 de maig de 2024

Fa un matí ennuvolat i més aviat frescot al Celler Jean Leon aquest darrer dia del mes de maig. Puntual a les 8h, arriba la Montse Escoté, l’enòloga d’aquesta bodega carregada de glamour i prestigi, protagonista a l’hora de posar els vins del Penedès – especialment els negres- en les llistes dels millors vins del món.

La Montse, nascuda al petit poble dels Omells de na Gaia a la comarca de l’Urgell, va estudiar enologia a la Jaume Ciurana de Falset i allà va començar a fer pràctiques a Torres Priorat, on el 2014 hi entra ja a treballar. Quatre anys més tard, passarà al celler Purgatori, també de la Família Torres, fins que a l’octubre de 2021, la Mireia Torres l’hi brinda l’oportunitat d’incorporar-se al Châteaux Jean Leon.

La Vinya Sant Pere
Amb ella seguirem l’anyada del Chardonnay de la Vinya Gigi, concretament el de la Vinya de St. Pere d’unes 2,6 Has. Es tracta d’uns ceps plantats el 1979, amb emparrat de suport per afavorir la insolació i l’oreig de pàmpols i raïms.
Els sòls són argilo-calcaris, més frescos, que comporten una maduració més lenta i gradual del fruit.
Des de fa 2 anys, el 50% de la finca es treballa ja amb agricultura regenerativa i ara comencen a veure canvis positius en la microbiota dels sòls.

L’impacte de la sequera
L’anyada 2021 va ser l’última que poden considerar normal, mentre que les 2022 i 2023 , la sequera va suposar un càstig dur per a la vinya amb minves del 30-35% en la collita i la mort d’alguns ceps. La collita per hectàrea es va situar en uns 3000kg.
Per aquesta anyada 2024, poda de supervivència, curta, una braguer i un borró per prioritzar la salvació de la planta. De moment, la pluja de primavera ha fet acte de presència sense massa generositat, uns 100 litres.
La brotada, una mica avançada per les altes temperatures però amb menys raïm conseqüència de l’estrés hídric acumulat aquest darrer bienni.
Fins ara, la vinya mostra bon aspecte i bona salut, això és que tot i saber que els rendiments seran també baixos, encaren l’anyada amb moderat optimisme.


Saber-ne més?
>> web:
Jean Leon
>>
Instagram Jean Leon
>> Entrades Jean Leon a paísdevins:
Jean Leon reactiva el seu Wine Bar / Jean Leon 3055 Petit Verdot Merlot 2022, millor vi negre criança del Tastavins 2024 / Jean Leon Vinya La Scala, Vi de Finca Cabernet Sauvignon Gran Reserva

Jean Leon, Gigi Chardonnay 2022

Vi de Finca Qualificada
El 1963, Jean Leon va materialitzar el seu somni en forma d’un celler que portés el seu nom. Va esdevenir un dels pioners a introduir les varietats franceses al Penedès. En honor a la seva família, Jean Leon va elaborar aquest vi, nascut de la vinya batejada amb el nom de la seva filla
.
DO: Penedès.
Varietats
100% Chardonnay
Notes de l’enòleg:
Visualment presenta un lleuger color daurat pàl·lid, net i brillant.
En nas destaca per la seva elevada intensitat predominant les notes a fruita tropical (pinya) acompanyades de fruita blanca (pera i préssec), sobre un fons amb notes de fruits secs torrats, procedents del roure francès.
En boca és voluptuós, amb una acidesa equilibrada que fa que el vi sigui fresc, elegant amb un pas llarg i complex

Terrer: Finca Gigi
El carisma i la discreció de Jean Leon el van convertir en còmplice d’anècdotes curioses de les estrelles del cel·luloide, entre les quals es sentia en família. Al cap d’uns anys, i en honor a la seva família, va elaborar aquest vi, nascut de la vinya batejada amb el nom de la seva filla.
Localització: Alt Penedès, Catalunya.
Inici plantació: 1967
Superfície: 9 ha
Altitud: 270 – 300 m
Pendent: 5-10%
Orientació: Sud
Sòl: Argilós-calcari molt compacte. De color marró groguenc fosc, moderadament profund, ben drenat i de textura moderadament fina, amb pedres freqüents. El contingut en matèria orgànica és correcte i el de carbonat càlcic i calcari és molt alt.
Climatologia
La capacitat de retenció d’aigua és alta però el drenatge és ràpid.
Agricultura: 100 % ecològica des de 2008
Precipitació total: 311,2 mm
Temperatura mitjana: 16,6 ºC
2022 ha estat en general un any sec i càlid, amb una temperatura mitjana per sobre de l’habitual. Aquest efecte ha influenciat en el procés de maduració del raïm, especialment en les varietats de maduració primerenca i, encara que els nivells productius van baixar respecte al 2021, s’ha aconseguit mantenir una gran qualitat.

Elaboració
Verema: 17 d’agost de 2022
Vinificació:
Tipus de fermentació: Alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable.
Temps de fermentació: 13 dies.
Tª de fermentació: 16 ºC
Envelliment: Un mínim del 50% fermentat y envellit sobre mares durant 6 mesos en botes de roure francès de 225 litres. Posterior permanència mínima de 3 mesos en ampolla.
Data d’embotellat: 31 de març i 27 d’abril de 2023
Producció: 11.555 ampolles de 0,75cl.

Dades tècniques
Ecològic: Sí
Vegà: Sí
Grau alcohòlic: 13,5%
pH: 3,49
Acidesa total: 5,63 g/l
Sucres residuals: 1,5 g/l (G+F)
SO2 Total: 83 ppm
Al·lèrgens: Conté sulfits
Tª de conservació: 9 – 10 ºC
Tª de servei: 8 – 10 ºC

Reconeixements
Vins reconeguts per la seva excel·lència i qualitat.
Anyada 2018
Medalla de bronze Decanter World Wine Awards 2021
91 punts, James Suckling 2020


PVP aprox. 23€

Saber-ne més…
>> web:
Jean Leon
>>
Instagram Jean Leon
>> Entrades Jean Leon a paísdevins