Jané Ventura Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Gerard Jané (Jané Ventura)

Vinya de la Parada Gran (Finca els Camps)

Quallat del macabeu

una vinya vella de macabeu de producció molt baixa però que dona un raïm d’una gran concentració i caràcter

El Montmell /Redacció, 28 de maig de 2024

Aquest dimarts assoleiat i fresc de finals de maig, anem amb en Gerard Jané a visitar la vinya de La parada Gran, a la Finca els Camps de la Juncosa del Montmell.

El Montmell és el municipi situat més al nord de la comarca del Baix Penedès i alhora també el de més alçada i pluviometria. Al Montmell hi trobem la carena coneguda pels navegants com “el molar” perquè recorda la silueta d’un molar (o catxalot) i que acull els cims de la Talaia (861m) i el Puig de l’Àguila.
La Juncosa és un poblet mil·lenari, capital del municipi i que compte només amb uns 150 habitants en un entorn de camps i natura.
A tocar de la Juncosa hi ha La Parada Gran formada per diversos trossos de vinya i bosquet en una petita vall. Els sòls són franc-argilosos, amb un 18-20% d’argila, que ajuda a retenir la humitat al subsòl.

La vinya d’aquest macabeu data del 1945 i naturalment està plantada en vas, essent la més vella de les tres parcel·les que conformen La Parada Gran.
En Gerard ja fa 10 anys que la conrea en viticultura regenerativa amb una intervenció mínima. Aquesta és la vinya que poden més tard per por de les glaçades de primavera.
Per edat, per sòls, clima i conreu, és una vinya de producció molt baixa, al voltant dels 1500-2000 kgs Ha però que dona un raïm d’una gran concentració i caràcter; idoni per elaborar el que va ser el primer Macabeu fermentat en bóta del Penedès: el Finca Els Camps Blanc.

Saber-ne més?
>> web: Jané Ventura
>> https://www.instagram.com/janeventura1914/
>> https://paisdevins.com/jane-ventura-malvasia-de-sitges/

Jané Ventura Finca Els Camps Macabeu 2019

És un petit miracle d’uns ceps que als 70 anys han vist reconeguda la seva vàlua. Saviesa del temps, del saber esperar. El Macabeu amb el temps s’ennobleix i dona vins sedosos i profunds.

Terrer
Les vinyes estan situades a Finca Els Camps, a 450 metres d’alçada, al municipi de Joncosa del Montmell, tocant a la Talaia del Montmell (861m), punt més alt del Baix Penedès. Vinya vella en un terreny mineral i ben drenat, en un microclima de nits fresques i dies suaus que afavoreixen el desenvolupament dels delicats aromes de varietats de raïm blanques. Es treballa en ecològic des del 2010.
És un dels primers vins de terrer del Penedès elaborat amb raïm tradicional (des del 1998).

Varietats
100% Macabeu Vinyes Velles ( 60-75 anys ) 1,2 hect.
Rendiment 1500-2.000 kgs/hect.

Elaboració
Verema manual en caixes.
Refredat en càmera.
Maceració pel·licular de 6 hores a 10 ºC.
Fermentació en botes de 300 litres a 18 ºC, de roure francès nou i de 1 i 2 vins, amb posterior criança amb les mares (fent bâtonnages) un total de 6 mesos.
Embotellat: Maig 2020.

Nota de tast
És un vi amb molta personalitat, ric i complex. Color groc palla amb reflexos verdosos. En nas destaquen les aromes de fruites blanques madures com la poma dolça i fruita d’òs (préssec), herbes seques i notes cremoses del roure.
En boca és dens, untuós, glicèric. Manté un gran equilibri, finor i elegància. Té una gran estructura, és dens amb un post gust llarg i persistent i molt fresc.

Etiqueta
Una nau de cabotatge típica de la costa mediterrània del segle passat. El pic més alt de la Serra del Montmell (la Talaia, 861 m), per la seva peculiar forma de dent, era utilitzat com a referent per a l’orientació dels navegants.
Producció: 1300 ampolles de 0,75 I 120 magnums 1,5 l

93 punts Peñin
PVP aprox. 20€

Saber-ne més…
>> web: Jané Ventura
>> https://www.instagram.com/janeventura1914/
>> https://paisdevins.com/jane-ventura-malvasia-de-sitges/