Nadal Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Xavier Nadal (Caves/Corpinnat Nadal)

Quallat del xarel·lo

Finca Nadal, Vinya de la Barraca

vinya de xarel·lo amb sòls franco-argilosos amb alta retenció d’aigua.
Viticultura ecològica a tota la Finca.

Torrelavit/Redacció, 31 de maig de 2024

La Finca La Barraca
És una parcel·la 100% Xarel·lo conreada en ecològic i on s’hi fa viticultura de secà, com a tota la Finca Nadal. Els vins que en resulten s’elaboren a partir d’un raïm amb una maduració considerable per obtenir un vi blanc fresc, complex i molt gastronòmic: el Nadal X.

Viticultura
La poda d’hivern és molt curta, és una poda en verd per equilibrar el cep i es fa un manteniment de la poca humitat del terra treballant-la adequadament.
Finca Nadal practica tota ella Viticultura ecològica.

Dades meteorològiques
La sequera dels darrers 4 anys ha estat especialment greu a la tardor, quan hauria de ser l’estació més plujosa de l’any.

-Tardor a la Finca Nadal
Les quatre darreres tardors hi ha hagut poquíssimes pluges i, els dos darrers anys, han estat testimonials. Tenint en compte que la mitjana d’aquest segle XXI és de 175 litres, les quatre darreres tardors han recollit: 90l el 2020, 90l el 2021, 46l el 2022 i 29l el 2023.
Això ha portat a una davallada de la collita dels 6-7000 kg per hectàrea en una anyada normal a uns 4,5-5000 kg els darrers anys.

-Primavera a la Finca Nadal
Entre el mes de gener fins el maig 2024 han caigut uns 190 litres, recuperant la pluviometria habitual.
La temperatura mitjana durant el mes d’abril ha estat de 13.7ºC, una dècima per sobre de la mitjana. I durant el més de maig ha estat per sota dels 17ºC, per tant, més de mig grau per sota de la temperatura habitual.

-Situació actual
Una tardor sense cap pluja rellevant que aportés una mica d’aigua al sòl els abocava, fins i tot a les finques que millor han suportat la sequera, a un desastre de dimensions incalculables. En canvi, un final d’hivern i principis de primavera amb pluges continuades i molt ben caigudes ham permès revertir la situació de tal manera que els seu estat està molt millor que l’any passat per aquestes dates.
Si no es produeix un clima molt advers, a partir d’ara, els ceps s’hauran recuperat bastant respecte l’any passsat i sortiran de la situació crítica en què estaven i que feia pensar que la viticultura de secà del Penedès, que és la que dóna millors vins i posa de relleu les característiques de cada collita, estava vivint les seves darreres hores.

Tot i les consideracions fetes, ho creu que la sequera en el Penedès que mai havia provocat cap afectació en els ceps, haurà provocat la mort d’entre el 10 i el 15% de les vinyes.

Saber-ne més ?
>>https://nadal.com/
>>https://www.instagram.com/nadalwines/
>>https://paisdevins.com/nadal-rng10-corpinnat-brut-nature/

Nadal X, Xarel·lo


Nadal X Blanc 2022

La primera collita, la 1998, es va elaborar amb xarel·lo i un lleuger toc de macabeu i es va comercialitzar amb la marca Finca Boadella. A partir de la tercera collita, l’estil i personalitat dels vins de xarel·lo ens varen captivar tant que es van convertir en monovarietals purs de xarel·lo i van adoptar el nom Nadal X.
Es comercialitzen cada any a partir de l’1 d’abril.
D.O. Penedès – Costers de Lavernó


Varietats de raïm: 100% Xarel·lo ecològic de collita pròpia
Verema: 2022
“Un xarel·lo en la seva expressió més genuïna”
Te’l suggerim per acompanyar entrants frescos i saborosos i plats poc calòrics.
Estil de vi:
Blanc sec afinat per “bâtonnage” en dipòsit.

Nota de Tast

En aparença:
Color groc pàl·lid.
En nas:
Combinació de fruita blanca amb notes vegetals.
En boca:
Molt fresc, ben equilibrat i persistent.
AUTÈNTIC

Temperatura de servei
8-10º C.

Moment òptim de consum
El vi millorarà en ampolla, com a mínim els 5 anys posteriors a la collita.

Condicions d’emmagatzematge
Es recomana conservar el vi a l’interior de la caixa en posició vertical, resguardat de la llum, la humitat i els canvis sobtats de temperatura.
Temperatura ideal de conservació:
Inferior a 20ºC

Grau Alcohòlic:
12% vol.
Sucre residual:
4 gr/l

PVP Aprox 11€
>>> Podeu comprar-lo aquí