Via Celler Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Vinya vella de xarel·lo (Via Celler)

Brotació del xarel·lo (Sant Cugat Sesgarrigues)

Rebrots dels ceps després de la sequera

una vinya de xarel·lo de 50 anys sense reg de suport

Sant Cugat Sesgarrigues /Subirats /Redacció, 23 de maig de 2024

El Celler Via es coneix entre els veïns de Sant Cugat Sesgarrigues com “El Xalet” i això perquè l’any 1928, els besavis d’en Pep Via hi van construir una casa de pagès “diferent” a les habituals a la comarca, que semblava més un xalet d’estiueig.

Durant dècades, però, l’activitat de la casa, llavors envoltada de camps, va ser l’agrícola, fonamentalment la viticultura. Així a la vinya plantada per besavi i l’avi, s’hi van sumar uns cups al Xalet, on s’hi feia vi que es venia a doll a d’altres cellers de la zona i que van estar actius fins el 1980.
No serà fins ara ja fa 10 anys, el 2014, que en Pep reprendrà al Xalet l’activitat de celler per fer els seus vins a partir de les vinyes velles preservades de les generacions anteriors.
En Pep té les idees ben clares tant dels vins que vol fer, com del conreu de la vinya i la vinificació al celler, de formació enginyer agrònom i enòleg per la URV s’encarrega del celler i vinya, ajudat en les tasques del camp pel seu tiet, vinyater de tota la vida que coneix cada parcel·la que treballa.

Amb unes 5,5 hectàrees, fan un vi de cada tros que conreen:
– Molí de Foc- Xarel·lo Vermell
– Curteis- macabeu i xarel·lo
– El Xalet – Sauvignon blanc i macabeu
– Sègols – Xarel·lo
– La Granada – Merlot
– Valldosera – Malvasia de Sitges


La collita és tota manual i al celler treballen amb premsa pneumàtica sense aire per evitar l’oxidació del most. El rendiment del premsat el limiten al 50% i després les vinificacions, són microvinificacions , en dipòsits d’inox. de 500 litres.
Segons el vi, seguirà en inox p passarà per bóta( uns 4-10 mesos) però amb battonage.

Els Sègols
Seguirem la parcel·la d’Els Sègols, de l’any 1975, és a dir, vinya de mig segle, de xarel·lo en vas, sense reg de suport i amb sols argilo-calcaris.
L’any 2023 la sequera va ser especialment dura i van collir només un 40% del raïm d’una anyada normal. Enguany, amb les pluges de la primavera esperen arribar al 50%.
La poda va ser de supervivència del cep.

Saber-ne més?
>> Instagram:
https://www.instagram.com/viaceller/

Els vins de Via Celler