Agustí Torelló Mata Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Àlex Torelló (ATM)

Vinya Mercader

Xarel·lo, origen del cava Kripta

una vinya vella de xarel·lo de l’any 1974 i el seu raïm forma part d’un dels caves més mítics, el Kripta, que es situà entre els grans escumosos internacionals

Sant Sadurní d’Anoia / Redacció, 30 de maig de 2024

La Vinya Mercader és una vinya vella de xarel·lo que enguany assoleix el seu primer mig segle de vida. El seu raïm passa a formar part d’un dels caves més mítics, el Kripta, que va marcar una fita històrica en situar un escumós del Penedès entre els grans escumosos internacionals.

La Vinya Mercader
A tocar del Celler Agustí Torelló Mata, es va emparrar per facilitar la insolació i l’oreig dels pàmpols i gotims, i aconseguir així millors maduracions i estat sanitari. El conreu és ecològic, la collita manual i des de fa pocs anys, l’Àlex Torelló ha començat a treballar-la amb els principis de la viticultura regenerativa, deixant les cobertes vegetals que faciliten una terra plena de vida i més resilient a la sequera.

L’adob el fan amb compostos orgànics com l’ecofem i el biochar per aconseguir una terra ben equilibrada. Els tractaments per fongs queden reduïts al sofre o sofre i coure i pels insectes, a mètodes biològics com la confusió per feromones.

Els sòls són argilo-calcaris però la manca de pluja dels darrers 3 anys ha castigat de valent els ceps i al voltant del 15-20% han mort. Ara, amb les pluges de març a maig, ceps que no havien brotat, ho fan per baix, demostrant aquesta alta capacitat d’adaptació a climes extrems com el nostre.

Enguany, han fet poda curta de supervivència, amb 1-2 borrons màxim.

A finals de maig, a la Vinya Mercader hi han pogut practicar l’esporga, cosa que l’any passat per falta de pluja no van poder fer, però malgrat tot, la previsió de collita es queda bastant per sota d’una anyada normal en la que s’arriben als 8.000kg/Ha.


Saber-ne més?
>> web:
Agustí Torelló Mata

Entrades ATM a paisdevins:
>> https://paisdevins.com/agusti-torello-mata-barrica-gran-reserva/
>> https://paisdevins.com/cava-kripta-edicio-especial-de-tres-anyades-extraordinaries/

Agustí Torelló Mata, Kripta Gran Reserva 2016, Cava de Guarda Superior

L’any 1979 a la bodega de Can Rossell neix KRIPTA. Després de 32 anys d’experiència Agustí Torelló Mata decideix realitzar la seva il·lusió. KRIPTA procedeix dels millors vinyers vells del Penedès, un cupatge excepcional de les millors parcel·les de Macabeu, Xarel·lo i Parellada.
Una llarga criança amb tap de suro de cinc anys com a mínim, aconsegueixen un buquet únic que el consolida com un dels grans vins del món.
L’ampolla, -reminiscències d’àmfora romana- , i l’etiqueta, -obra de l’artista Rafael Bartolozzi, -són el toc d’elegància final d’aquest gran cava.


Cupatge
Macabeu 45%, Xarel·lo 20% i Parellada 35%
Procedent de vinyes molt velles de la zona del Penedès

Analítica
Graduació alcohòlica: 11,5% vol.
Acidesa total (tartàric): 6,2 g/l.
Sense sucres afegits

Nota de tast
Aspecte: groc palla amb reflexos daurats. Bombolles fines i persistents d’evolució lenta.
Aroma: neta, franca. Llaminer al nas amb notes cremoses de fruita madura, vainilla i suaus matisos torrats amb un fons balsàmic i fumat de bona complexitat.
Impressió final: fi i elegant a l’atac en boca, amb el carbònic excel·lentment integrat. Agradable en la seva evolució, on destaca la sedositat de l’escuma sobre un fons de vainilla, fruita madura, torrats i tòfona. Postgust molt llarg i complex en el que retornen les aromes de nas i boca, i en destaca la vainilla sobre fons de mantega i torrats, resultat de la llarga criança.

Maridatge
Per la seva estructura i criança es idoni per acompanyar qualsevol mena de menjar: caviar, fumats, peixos amb salses, carns, foie i formatges curats.
Serviu-lo entre 7 i 8 °C.
Producció limitada, amb ampolles numerades.
 
Data degorjat
Indica mes i any de degorjat.
A totes les nostres ampolles imprimim la data de degorjat que indica el moment en el qual el cava ha finalitzat la seva criança. Autèntic compromís i garantia de qualitat.

95 punts Peñin
PVP aprox. 70€

Saber-ne més?
>> web:
Agustí Torelló Mata

Entrades ATM a paisdevins:
>> https://paisdevins.com/agusti-torello-mata-barrica-gran-reserva/
>> https://paisdevins.com/cava-kripta-edicio-especial-de-tres-anyades-extraordinaries/