Terroir al Limit Terra de Cuques negre 2021

l’ànima del terrer DOQ Priorat

Un vi que capta l’ànima complexa del terrer de Torroja, DOQ Priorat

Barcelona/Redacció, 24 de gener de 2024.

DOQ Priorat
Carinyena de llicorella que estableix l’estructura, la columna vertebral i l’acidesa, mentre que la Garnatxa argilosa aporta l’expressió elegant de la fruita vermella. Un vi sense pretensions, que simplement explica la història líquida d‟un lloc, d‟una persones i d’un temps.
Varietats
50% Garnatxa, 50% Carinyena
Vinyes i elaboració
Les vinyes estan localitzades a Torroja a 400 metres d’alçada.
Agricultura ecològica. Edat Entre 25 i 40 anys. Sòl Pissarrós per a la Carinyena i argila-pissarrós per a la Garnatxa. Clima Mediterrani amb infuències continentals.
Collita
Verema manual en caixes petites.
Vinificació
Els raïms es vinifiquen entre 7 i 10 dies en raïms sencers amb llevat salvatge al ciment i tancs d’acer inoxidable.
Envelliment
Criança de 8 mesos en dipòsit de ciment i acer inoxidable.
Nota de Tast
Vista Color picota.
Nas. Aromes de fruites negres i vermelles
Boca acidesa fina i persistent i una essència herbàcia fresca, equilibrat i expressiu, amb bona intensitat i records de fruits del bosc i espècies; mineral i sedós. Fruitós i tanins suaus.

Maridatge
Paella, arrossos amb carn, pasta a la bolonyesa, carns a la brasa, rostit d’aviram, cabrit, xai . Postres amb xocolata cremosa.
Alcohol:13,5º
Serviu entre 14-16ºC.

PVP aprox. 34€
punts 94 Peñín 93+ Parker

Terroir al Limit, Terra de Cuques negre 2021

Els origens del projecte
Dominik Huber i Eben Sadie creuen els seus camins l’any 2000 gràcies al celler Mas Martinet. L’any següent, el destí els torna a reunir després de passar sis setmanes veremant els raïms de la família Pérez a Cims de Porrera. Aquests dos fets puntuals forgen una amistat que els porta a treballar junts durant dos mesos a Sud-àfrica i posteriorment a iniciar un projecte personal a Priorat. Amb l’ajuda de la família Pérez, que els permet comprar part del raïm i elaborar en un petit racó del celler, van vinificar el seu primer vi, el Dits del Terra 2001.

Després de dos anys de camí al celler Cims de Porrera, es muden al seu propi celler a la comarca de Torroja del Priorat, fins que el 2007, quan Dominik s’estableix definitivament a Priorat, s’inicia un segon període a Terroir al Limit.

Dominik s’ha adonat que la combinació de maduresa i concentració del raïm, el procés modern de vinificació que cerca l’extracció i la criança en bótes de 225 litres, no mostrava l’autenticitat d’aquesta regió. Comença a veremar abans, es desfà de les bótes petites, i canvia la vinificació extractiva per un estil més borgonyó: fermentació dels raïms sencers, sense derrapar, sense remuntats, fent més una infusió que una extracció amb el raïm. Va començar també a criar els vins en bótes de 1200 a 3500 litres i bótes de 500 litres.

En una tercera fase, Eben Sadie decideix concentrar el seu temps i esforços al seu celler a Sudàfrica i es deslliga de Terroir al Limit.
D’altra banda, aviat s’adonen que no seria suficient aplicar una viticultura orgànica i biodinàmica per afegir tensió i vitalitat als vins. L’escalfament global els ha forçat a posar tota la seva energia a la viticultura sostenible, a la creació de sòls plens de vida, convertint-los en esponges capaces de retenir la poc aigua que reben. La humitat i la vida a terra són els conductors de l’autèntic caràcter de la vinya que volen poder reconèixer als seus vins: lleugers i fluids, amb tensió i vitalitat, els veritables vins de la regió.

L’equip actual
Cadascun expert en el seu àmbit, aquests individus representen col·lectivament una nova generació, que creu fermament en el valor de la viticultura ecològica, tal com es reflecteix tant en la qualitat del vi acabat com en la constant sostenibilitat de la pràctica. El nostre equip de Terroir al Limit està liderat per tres persones especialitzades: a les vinyes, el nostre viticultor Carles Ferré s’encarrega de dur a terme pràctiques agrícoles ecològicament i econòmicament sostenibles en el cultiu de les nostres precioses vinyes. Fill d’un viticultor del qual va heretar un profund coneixement del cultiu de la vinya, Carles porta orgullós l’ofici de la seva família. Amb una comprensió profunda i inestimable de cada parcel·la de vinya, s’assegura que cada vinya sigui cuidada de la manera que millor s’adapti a les seves necessitats. Al celler, el nostre mestre de celler treballa estretament amb Dominik A. Huber per desenvolupar la nostra gamma de vins exquisits i és responsable de tot el procés d’elaboració del vi, des de la verema fins a l’embotellament. Finalment, Tatjana Peceric, la nostra enòloga, supervisa tant la viticultura com l’elaboració del vi biodinàmic, alhora que representa el nostre equip en esdeveniments nacionals i internacionals.

Saber-ne més?
Terroir al Limit