El nou Incavi LAB, salt en qualitat d’anàlisi enològica

Un laboratori punter a Europa

Alba Balcells

Directora general del l’Incavi

El Departament de Acció Climàtica presenta el nou INCAVI LAB, un dels laboratoris més avançats d’Europa

S’ha invertit 1 milió d’euros per millorar la maquinària i la tecnologia d’aquest equipament, cosa que permetrà doblar la capacitat analítica dels dos laboratoris de Vilafranca i Reus i quintuplicar el volum de producció de llevats autòctons

Vilafranca del Penedès, 25/01/2023.
INCAVI LAB és el laboratori de referència del sector vitivinícola a Catalunya i la seva transformació i millora és un dels compromisos adquirits al Pla estratègic horitzó 2025 de l’INCAVI
La directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, acompanyada del cap del Servei de Viticultura i Enologia, Xoán Elorduy, ha presentat aquest matí a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca l’INCAVILAB, la nova etapa del laboratori de l’INCAVI, resultat d’una inversió milió d’euros ja compromesa el 2022 pel Departament d’Acció Climàtica i que aquest any pot augmentar si s’aproven els nous pressupostos.

Segons Alba Balcells, “la transformació del laboratori de l’INCAVI era necessària per dotar el conjunt del sector d’una eina estratègica de servei públic per millorar-ne la competitivitat. INCAVI LAB és una plataforma per a la producció de vins de qualitat al nostre país”.

La inversió realitzada s’ha traduït en la millora tant de les infraestructures analítiques, cosa que suposa per exemple doblar el volum de tasques assumibles, com de les infraestructures tecnològiques destinades a millorar els processos i l’experiència d’usuari dels professionals i cellers del sector a relació amb l’INCAVI LAB.

INCAVI LAB

L’INCAVI LAB quintuplica la seva capacitat de producció de llevats autòctons
A més de doblar la capacitat analítica, les noves infraestructures de l’INCAVI LAB permetran quintuplicar la producció de llevats autòctons, un element clau per al procés de producció vinícola gràcies al qual es facilita la identitat del terrer. Els nous equips bioreactors adquirits serviran per augmentar, per exemple, del cep P-29, un llevat molt reconegut al món dels vins escumosos.

Per a Xoán Elorduy, cap del Servei de Viticultura i Enologia, “INCAVI LAB és un projecte il·lusionant perquè treballem amb un equip humà altament qualificat que, amb les noves infraestructures, podrà oferir un servei analític i d’assessorament als cellers a l’alçada dels necessitats del sector”.

Aquesta capacitat analítica superior permetrà, per exemple, executar noves analítiques d’al·lèrgens, metalls pesants i Brettanomyces. També s’han incorporat al catàleg de serveis noves acreditacions ENAC, com ara el pH i la sobrepressió. De la mateixa manera, a finals d’aquest any, l’INCAVI LAB oferirà un servei actualitzat per poder complir la nova normativa europea sobre etiquetatge nutricional.

Aquesta inversió impulsa també el coneixement i la investigació i ofereix solucions innovadores per a un sector altament competitiu amb vocació internacional. Ampliar el ventall de paràmetres acreditats per ENAC permet completar la capacitat analítica de l’INCAVI LAB, cosa que respon a les demandes del sector. L’objectiu final de la inversió és dotar eines al sector per continuar augmentant la qualitat dels vins catalans que s’ofereixen al consumidor final.

un pas més

La voluntat de l´INCAVI, en paraules d´Alba Balcells, “és no quedar-nos aquí. Continuarem treballant per a la millora contínua per tal de reforçar el compromís de l’Institut amb cinc conceptes clau: Investigació, Desenvolupament, Innovació, Transferència i Formació”.