La innovació de Família Torres a la BWine Week

Mireia Torres imparteix un tast de 7 vins de diferents Denominacions

Mireia Torres & Sergi Castro

Els set vins tenen en comú una vinificació “diferent”

Àmfores, tenalles, ous de granit o dipòsits de formigó són els recipients emprats en la seva elaboració

Vilafranca del Penedès / Redacció Barcelona, 6 de febrer de 2024.
Família Torres mostra la seva capacitat innovadora a la Barcelona Wine Week, a través d’un tast de vins que han estat vinificats i criats en recipients de diferents formes i materials, com les àmfores, tenalles, ous de granit o dipòsits de formigó fabricats amb terra de la mateixa vinya d’on prové el vi. En línia amb la temàtica del saló ‘Recipients per a l’elaboració i criança del vi: recuperar per innovar’, el celler familiar ha seleccionat set vins, alguns d’ells inèdits, com a exemple de la seva aposta innata per la innovació i de com l’implementa en els diferents territoris on Família Torres hi té presència.

Mireia Torres, directora d’Innovació i coneixement de Família Torres, juntament amb el sommelier Sergi Castro, han estat els encarregats de guiar els assistents en un recorregut per quatre denominacions d’origen, que s’ha iniciat al Penedès, passant per Rias Baixas i Ribera del Duero, per tornar a Catalunya i acabar a Costers del Segre.

Jean Leon: FO-22 i escumós de Forcada
El tast ha començat amb dos vins del celler Jean Leon, que dirigeix Mireia Torres, tots dos de l’anyada 2022 i elaborats amb la varietat ancestral recuperada forcada, un raïm blanc de cicle llarg que destaca per la marcada acidesa i la capacitat d’adaptació al canvi climàtic. El primer, un vi tranquil, l’experimental que el celler va llançar l’any passat amb el nom FO-22, comparat amb un segon vi escumós, que s’ha criat en ampolla durant 9 mesos després de realitzar la segona fermentació en aquest recipient d’acord amb el mètode tradicional. “Aquesta és una prova que hem volgut fer amb l’enòloga Montse Escoté per veure el potencial d’aquesta varietat en escumosos de llarga criança, ja que té una acidesa impressionant, i el resultat està sent molt prometedor”, ha comentat Mireia Torres.

Pazo Torre Penelas: Blanco Granito
Al Pazo Torre Penelas, a Rias Baixas, Família Torres ha innovat pensant en els sòls típics de la regió. Així, el 2018, va incorporar dipòsits ovoides de granit per a la fermentació i criança dels vins d’albariño; el resultat va ser Blanco Granito, elaborat per l’enòleg Víctor Cortizo i considerat el primer vi espanyol vinificat i criat en aquest tipus de dipòsits, que potencien les aromes i transfereixen al vi la mineralitat i la salinitat de la roca. El vi tastat, de l’anyada 2020, ha passat 8 mesos en aquests dipòsits, en contacte amb les mares, i es mostra intensament fresc i aromàtic amb notes salines.

Pago del Cielo
Al celler Pago del Cielo, a Ribera del Duero, l’enòleg Juan Ramon García també està experimentant amb diferents tipus de dipòsits per a la criança dels vins. Al tast, s’han presentat dos vins inèdits. El primer es tractava d’una mostra de tinto fino (nom que rep la varietat ull de llebre a la regió) d’una vinya vella de sòls calcaris, de l’anyada 2022, que ha realitzat la fermentació i criança de 15 mesos en una tenalla de 1.600 litres de capacitat. Un tipus de dipòsit que potencia el caràcter varietal i la presència de fruita. Aquest vi acabarà formant part del futur vi icona Pago del Cielo, del qual els assistents ja han pogut tastar l’anyada 2019. Aquest vi ha estat 15 mesos en bota nova de roure francès i veurà la llum en els pròxims mesos, després d’afinar-se en ampolla. “Aquesta és una nova expressió dels vins riberencs: és un vi complex amb bona concentració, tanins interessants i una fusta molt ben integrada que no interfereix en el caràcter del tinto fino”, ha assenyalat Mireia Torres.

>>Saber-ne més?
www.torres.es

Celler Purgatori
Família-Torres

Celler Purgatori: formigó versus fusta?
Els dos últims vins, en aquest cas del celler Purgatori de Costers del Segre, gestionat per l’enòleg David Barriche, han servit per comparar una criança feta en bota de roure amb una altra en dipòsit de formigó que té, a més, la particularitat d’haver estat construït parcialment amb terra de la mateixa finca. Les mostres tastades són un cupatge de la varietat ancestral gonfaus i garnatxa, de l’anyada 2023, elaborat de la mateixa manera però amb una criança de 4 mesos realitzada en materials diferents. “Del vi criat en dipòsits de formigó en destaca la fruita, la puresa i la voluptuositat; en canvi, el que ha passat per bota mostra una acidesa lleugerament superior, més complexitat aromàtica, més concentració i estructura. Són vins que es complementen molt bé”, ha assenyalat Mireia Torres.

Sobre Família Torres

Arrelada a la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i aposta per la innovació. Avui dia, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per adaptar-se al canvi climàtic. Des del 2008, la lluita contra l’emergència climàtica és un dels seus eixos d’actuació, mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2.

Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Roda i Rías Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’Europa, i cofundadora d’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector global, i de l’Associació de Viticultura Regenerativa , que promou un canvi de paradigma a les vinyes per convertir-los en grans embornals de carboni.