Sustanaible Wineries for Climate Protection
Raimat ha renovat per cinquè cop l’exigent certificat
‘Sustainable Wineries for Climate Protection’
El celler lleidatà es posiciona com a referent europeu en programes de sostenibilitat mediambiental, social, econòmica i de governança
Raimat, Costers del Segre/Redacció Barcelona, 5 de febrer de 2024.
RAIMAT RENOVA LA CERTIFICACIÓ ‘SUSTAINABLE WINERIES FOR CLIMATE PROTECTION’, CONSOLIDANT DE NOU LA SEVA FERMA APOSTA POR LA SOSTENIBILITAT
Un cop més, el celler lleidatà es posiciona com a referent europeu en programes de sostenibilitat mediambiental, social, econòmica i de governança
Raimat (D.O. Costers del Segre, Lleida) ha renovat per cinquè cop l’exigent certificat ‘Sustainable Wineries for Climate Protection’, el primer i únic segell específic per a cellers en matèria de sostenibilitat. Desenvolupat per la Federació Espanyola del Vi (FEV) l’any 2015 i impulsat per diverses empreses, entre elles Raimat como bodega fundadora, l’SWfCP defineix els criteris que hauria de complir un celler sostenible i només s’atorga als qui superen un exigent procés de verificació. Des de 2023, el segell inclou, a més del pilar mediambiental, criteris de sostenibilitat social, econòmica i de governança que els cellers certificats han de complir per a obtenir o renovar el seu certificat, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. A més de les qüestions mediambientals exigides fins a la data, s’inclouen aspectes de sostenibilitat social com aquells relacionats amb els treballadors i proveïdors, el territori, cultura local i salut dels consumidors.
Vinyes 100% ecològiques
Raimat, amb les vinyes certificades com a 100% ecològiques, és, des de fa dècades, un referent en sostenibilitat en el sector vitivinícola de tot l’Estat i aplica múltiples mesures, moltes d’elles innovadores, per a mitigar l’impacte mediambiental del celler i contribuir a conservar i restaurar la fertilitat dels sòls.
Alguns exemples són la creació de la primera paret solar vertical en dipòsits de vi: 70 plaques fotovoltaiques, 35 kW instal·lats, que cobreixen 8 dipòsits d’acer inoxidable. La seva col·locació innovadora totalment vertical té una doble funció: captar energia solar per a l’autoconsum i, alhora, protegir del sol els dipòsits i reduir així la necessitat de refrigeració. Amb aquesta iniciativa, el celler ha aconseguit que el 50% de l’energia que consumeix ja sigui de fonts renovables. També destaca la reducció de més del 50% en el consum d’aigua del celler respecte a la despesa de 2015.
El cost energètic mitjà de cada ampolla també s’ha reduït a la meitat en els últims 8 anys. Raimat també ha engegat accions com l’automatització de l’enllumenat; la programació de la refrigeració per optimitzar la seva temperatura en hores solars i segons demanda; l’eliminació total de l’ús de gasoil per a la calefacció i la substitució per biomassa, etc.
Vinyes Vives
A les vinyes, a banda de respectar la normativa de viticultura ecològica, Raimat aplica mesures innovadores com el mulching, que consisteix en l’aplicació de matèria vegetal o un altre material triturat (closques de nous o ametlles, per exemple) com una capa solta sota els cep per evitar l’evaporació de l’aigua en el sòl i ajudar a l’oxigenació, actuant de para-sol. També implementa cobertes vegetals en el sòl per contribuir a regenerar-lo, fixar-lo, reduir l’erosió i millorar la infiltració de l’aigua de pluja.
Saber-ne més?
https://www.raventoscodorniu.com/ca/bodegues/raimat
Raimat, tradició 100% sostenible
Raimat és avui el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i, a més, un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient.
AGRICULTURA DE PRECISIÓ PER A NO PERDRE NI UNA GOTA D’AIGUA
La Fundació Comunitària Raimat Lleida neix el 2022 amb el propòsit de reforçar l’entorn de Raimat i Lleida, juntament amb empreses, entitats i persones, a través d’iniciatives i projectes innovadors que dinamitzin el territori d’una forma sostenible i resilient.
Eixos d’actuació:
La Fundació treballa 4 programes d’actuació en l’àmbit de l’Acció Social, la Innovació, la Cultura i la Biodiversitat i el Canvi Climàtic.
Acció social
En col·laboració amb United Way Spain, donem suport a col·lectius en risc d’exclusió social de Lleida. Ajudar a construir una comunitat forta i aconseguir un canvi positiu a través de l’activisme comunitari.
Biodiversitat i canvi climàtic
Protecció de la fauna i flora de Lleida. Programa de suport a la biodiversitat i canvi climàtic. Difusió i aplicació d’ Objectius de Desenvolupament Sostenible a través de l’ agricultura regenerativa.
Cultura
Programa de suport a la difusió de l’ art i la cultura, gastronomia, i tradicions de Lleida. Creació del Raimat Arts Festival, per abordar els desafiaments locals, visibilitzar l’art i cultura de la zona per impactar en la comunitat.
Innovació
Raimat LAB i LAB Joves: plataforma d’innovació i participació, que impulsa l ‘economia regenerativa. Genera i comparteix coneixement per a les empreses i els emprenedors locals amb un enfocament de triple impacte positiu: econòmic, social i ambiental.
Saber-ne més?
https://www.fundacioraimatlleida.org
Raimat, tradició 100% sostenible
La història de Raimat es remunta al 1914 quan Manel Raventós i Domènech, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per convertir-les en el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. Avui, en un entorn únic, amb aigua procedent del desglaç de les neus del Pirineu, s’erigeix el celler Raimat amb vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI i en procés de conversió a ecològiques.
Raimat és avui el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i un estendard de programes de sostenibilitat i medi ambient. Ofereix vins d´alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l´entorn.
Raimat és un dels 15 cellers de Raventós Codorníu, l’empresa elaboradora de vins més antiga d’Espanya i creadora del cava. Per a la companyia, el desenvolupament sostenible és un factor clau en el seu model de negoci, prova d’això és el propòsit corporatiu de “Donar Valor a la Terra” i la visió de convertir-se en un referent mundial en sostenibilitat dins el sector. Raventós Codorníu està compromès amb un model centrat en el respecte a l’origen, on els 15 cellers del grup aposten per elaboracions cada cop més ecològiques, que garanteixen que el valor es regenera i que resideix a tota la cadena, des de la vinya fins a l’ampolla.