Ladiferenta viticultors

Ladiferenta viticultors, DO Pla de Bages

Estima per la terra, pel paisatge, pel territori

Navàs, Barcelona/Redacció, 26 de març de 2024.

En Joan m’ha citat a Castelladral per tal que vegi el paisatge indescriptible que des d’aquesta talaia privilegiada del Bages es contempla. Avui, però, poca cosa veurem, perquè aquest dimarts de Setmana Santa, plou, fa fred i la boira ens ho tapa tot. I malgrat el temps, la bellesa d’aquestes terres és innegable i l’harmonia de les quatre cases que fan el poble, el Mas d’en Joan entre feixes de vinya, bosc i oliveres i la terra molla de la pluja que cau a poc a poc t’emplenem de pau i serenor.

Amb en Joan contemplen el que s’entreveu i caminem mentre m’ensenya les vinyes, la casa i em parla del projecte de La Diferenta. Un somni de dos amics, en Joan i en Martí, que és un homenatge als ancestres, al parlar franc de la gent del camp que han conreat aquest vinyes de fa segles i per això mateix, un projecte que reivindica les varietats més oblidades de la antiga gran vinya de Bages: sumoll, sumoll de gra petit, macabeu, malvasia manresana i pansera.
I una manera de fer vins, el més natural possible: rendiments baixos, la vinya és el més important, vinificacions que deixin expressar les varietats i els trossos, poca fusta, vinificació en cup secular de pedra…

En Joan i en Martí, aprenen de la terra i aprenen de l’experiència de la gent gran. Així amb el cup de pedra, han aprés dels vells pagesos que el millor filtre per buidar-lo bé és fer servir un matoll del bosc mateix, el garbó.
Amb una producció d’unes 6-6.500 ampolles, Ladiferenta elabora 4 vins : Ladiferenta Blanc, Ladiferenta Brisat d’Àmfora, El Cup de pedra, (vinificat, òbviament, a peu de vinya en aquest cup centenari que és una autèntica joia del nostre patrimoni), i l’Entreroques amb sumoll de muntanya. Uns vins que expressen terra, vinya i cultura, que aporten un relat en cada copa.

EN PRIMERA PERSONA
Ladiferenta és l’estima per la terra, pel paisatge, pel territori. Un homenatge als vinyaires que des de fa segles conreen la vinya a les nostres contrades, que han manitgut viu el nostre patrimoni vegetal, que volem conservar i recuperar per elaborar vins amb aquelles varietats d’antes amb les tècniques d’avui. Vins que ens transportin a la vinya, que desprenguin radicalment la l’atmosfera i la passió dels qui participem del projecte.

Un il·lusionant projecte que surt de la passió i l’amor per la vinya i la terra. La vinya atrapa, t’aporta i et canvia. Quan ho expliquem a vegades ens tremola la veu, o se’ns posa la pell de gallina, o se’ns humitegen els ulls… els nostres vins també són això, sensacions, vivències, emoció, plaer…

Saber-ne més
web: Ladiferenta

Ladiferenta viticultors

Can Bartomeu
 Castelladral (Navàs)
ladiferenta@ladiferenta.cat
Tel. distribució i vendes: 690 023 117 (Joan)

Els vins de Ladiferenta

>>Ladiferenta blanc
(DO Pla de Bages)
Un vi que conté moltes vides: Elaborat principalment a partir de raïms de Macabeu, Malvasia Manresana, Pansera i un 15% de varietats negres. De vinyes velles de Navàs d’entre 60 i 90 anys. Ladiferenta és un homenatge a tota la gent gran que ha cuidat les vinyes velles fins als nostres dies, per amor i estima per la terra. Ells ens han preservat aquest patrimoni vegetal.

>>Ladiferenta blanc brisat àmfora
(DO Pla de Bages)
El Blanc brisat (Orange wine). Un vi elaborat com si fós un negre, fermentant amb les pells en una àmfora de ceràmica. Un blanc amb estructura, i molt complet en boca. Elaborat de principalment de Malvasia Manresana. Amb els llevats propis del raïm i amb la mínima intervenció possible.

>>Ladiferenta cup negre
(DO Pla de Bages)
 Fet com antes, en un cup de pedra medieval, principlment  amb Mandó i Sumoll i petites percentatges d’Ull de Llebre o Garnatxa negre.
Fermentat en un una tina de pedra de fa 500 anys, com «antes», amb llevats propis, fermentació espontània (la pedra regula la temperatura). Una part del coupage té criança amb bóta de castanyer de Girona, la fusta que es feia servir abans per transportar el vi cap a les licoreres o cellers.

>>Ladiferenta Entreroques 
(Sumoll 100%)

(DO Pla de Bages)
El sumoll, la nostra varietat màgica. Raïm d’una de les vinyes més velles de Navàs, on els ceps arrelen entre les roques, als costers de Vilafresca. Sumoll de grà petit i de gra ovalat. Un vi amb una criança de 12 mesos aproximats en damajoanes de vidre, i mínim de 3 anys en ampolla. Un Sumoll de muntanya, únic, i de molt llarga guarda.

>>Vinets de Ladiferenta
(DO Pla de Bages)
Cada verema, en funció de la collita, del raïm, de la nostra inspiració, elaborem vins especials, que ens ve de gust de fer. Hem fet vins espumosos ancestrals, sumolls o bartrols (trepat) naturals, vins amb fusta,… Experimentem per després compratir, vins que seràn únics i probablement no repetirem.

Saber-ne més?
http://ladiferenta.cat/pag/els-vins/