Josep Beltran Viticultor

Vins amb l’essència del Penedès

a la Masia Mas Bertran a Sant Sebastià dels Gorgs, en una finca plena de vida i història

Sant Sebastià dels Gorgs, Barcelona/Redacció, 25 de març de 2024.

Plou i fa fred en aquest dia grisot de finals de març, quan arribo al Mas Bertran on ja m’espera el Josep, just davant de la casa pairal que la família va comprar el 1.997, després d’anys de viure-hi com a masovers. Són 12,5 hectàrees, si bé, amb les vinyes que porta com a parcer o arrendades, se’n va a les 47 les que mena com a viticultor.
Benvinguda pluja, comentem i és clar, parlem de la sequera, d’aquestes darreres anyades caloroses i seques que han portat al límit les vinyes penedesenques. De la poda, forçosament curta, buscant que la planta sobrevisqui renunciant a la producció. Enguany, al Penedès, salvar l’anyada voldrà dir, salvar els ceps.
Davant del Mas, l’era i un petit turó de pins amb un parell d’arnes que s’atansen buscant l’aigua de la pluja que s’acumula damunt la tapa d’un parell de bótes velles. Al turó, la florida del romaní encara no ha començat: la sequera de nou que ens escanya a tots, abelles, romaní, vinya, pagesos…

En Josep és un home convençut de la feina del pagès com a curador del camp i la seva vida, per això ho treballa tot en ecològic i té les certificacions del CCPAE de totes les vinyes; d’altra banda aplica també pràctiques de la biodinàmica.

El xarel·lo és la varietat predominant amb una trentena d’hectàrees i la resta, muscat, syrah, merlot…

Trobant el propi camí de fer vins
No és fins el 2021, quan en Josep elabora el seu primer vi, Les Contrades, un blanc de xarel·lo (90%) amb un toc de muscat brisat 8 dies i després, una part acaba la fermentació en inox i l’altra en àmfora. A finals de novembre, acabada la fermentació, el vi va fer un breu pas per bóta de roure francès (15-20 dies ) abans de l’embotellat.
El 2022, decideix allargar el brisat fins els 30 dies i acabar la fermentació una part en bóta, una en àmfora i a resta en inoxidable fins el mes de març. L’embotellat no va ser fins ben entrada ja la primavera.
Pel 2023, en Josep repeteix la vinificació de l’any anterior però prescindint de la fusta per trobar més la puresa del raïm.

EN PRIMERA PERSONA
Filosofia: marcar la diferència
Tornar a fer aquells vins de pagès, brisats i ancestrals.
Els nostres vins són fruit de vinyes ecològiques, buscant l’equilibri entre planta i entorn.
Amb tot això busquem la millora del cep i la seva vitalitat, fet que es reflectirà en el vi.
Tot aquest cicle de treball i respecte és de gran importància per entendre la feina que hi ha rere d’aquests vins.

HISTÒRIA
Datem els primers vestigis d’aquesta finca l’any 997 (S.X), anomenada llavors Mas Guardiola. En aquells anys era propietat de Geribert, senyor del Castell de Subirats i la seva muller Ermengarda, filla del comte de Barcelona Borrell.
No és fins al s.XV (1450) que Mas Guardiola passa a anomenar-se Mas Bertran, agafant el nom dels propietaris d’aquella època.
En Josep Arnan, el primer familiar directe de l’actual propietari Josep Beltran, arriba com a masover a la finca de Mas Bertran l’any 1840-50 i com hem dit abans, serà el 1997 quan passen a ser-ne els propietaris.

Saber-ne més
Josep Beltran Viticultor

Masia Mas Bertran
Sant Sebastià dels Gorgs, Alt Penedès
(+34) 619 926 981
info@josepbeltran.cat

Els vins de Josep Beltran

EL VI QUE VULL
El vi que vull és fruit d’una agricultura ecològica i regenerativa i que reflecteixi en cada ampolla el respecte a l’ecosistema de la nostra finca.

LES CONTRADES
Vins de mínima intervenció, vinyes situades a Sant Sebastià dels Gorgs una finca plena de vida i d’història.
Les Contrades és un xarel·lo (varietat autòctona del Penedès) amb un toc de muscat (varietat forana)!