“L’Olivera” 50 anys

tossudes i dempeus

La cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges (l’Urgell), celebra aquest 2024 els cinquanta anys de la seva existència.

Són 50 anys plens de somnis, utopies, realitats i també dificultats per construir i consolidar un projecte transformador d’agricultura social a la Catalunya rural i, des de fa 14 anys, també, en l’àmbit urbà, al parc de Collserola.Barcelona, 5 d’abril de 2024.

Queda lluny i alhora proper aquell 1974 de L’Olivera dels inicis, dels primers plantejaments per construir una comunitat que integrés persones amb discapacitat en un projecte productiu al voltant de la vinya i l’olivera. D’aquella utopia inicial al moment actual han passat moltes coses i el projecte ha crescut fins a esdevenir un referent en l’àmbit de l’Economia Social i Solidària i, també, una experiència exemplar com a celler, dins la denominació d’origen Costers del Segre.

En tot aquest temps, L’Olivera s’ha configurat com un projecte singular i referent, essencial  en la seva tasca. Al llarg dels anys ha construït una gran xarxa que ha tocat moltes  persones i institucions, creant complicitats i obrint espais d’acció i reflexió que han generat un model d’actuació i pensament propis en diferents àmbits que van del replantejament del model agrícola al social. 

Des de L’Olivera celebrem que fa cinquanta anys que cultivem els marges en  tots els sentits. A més de ser un  projecte cooperatiu i d’inclusió social, L’Olivera ha estat una aventura col·lectiva per a molta gent que ha buscat un model que va  més enllà del simple triomf del creixement pel creixement. Un model de i per a les persones.


Saber-ne més?
www.olivera.org

Un any de commemoracions a L’Olivera

Per commemorar l’aniversari, des de L’Olivera s’ha previst un calendari d’actes i activitats que engloben tots els àmbits sobre els quals impacta l’entitat. En total, s’ha programat sis actes commemoratius, tant al celler de Vallbona de les Monges com a la masia Can Calopa de Dalt, al parc de Collserola, a Barcelona.

A banda, també s’estan ultimant elements d’abast més transversal, com el vi commemoratiu dels 50 anys, una edició molt limitada, de només 1050 ampolles, d’un monovarietal de Macabeu, varietat que L’Olivera treballa des dels seus inicis i que és una marca d’identitat d’aquest celler. La imatge del vi és obra del reconegut dissenyador barceloní, Claret Serrahima que, juntament amb la seva filla, Ariadna Serrahima, són els artífex de l’etiqueta d’aquest vi, que es presentarà en un acte públic al Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) de Vilafranca del Penedès, el proper 16 de maig de 2024.

A més, i com no podia ser d’una altra manera, l’aniversari comptarà també un llibre commemoratiu dels 50 anys de l’entitat. Es tracta d’una obra coral que recull les veus de 50 personalitats de diferents àmbits vinculades a L’Olivera i també un assaig de l’economista, pastisser i escriptor, molt vinculat a L’Olivera, Josep Maria Busqueta.  

Per anar recollint tota l’activitat relacionada amb els 50 anys de l’entitat, s’ha obert un web que s’anirà actualitzant amb la informació de tots els actes.

Saber-ne més
https://olivera.org/