Jean Leon, 60 aniversari de grans Penedès somniats a Hollywood

Tast històric a Madrid Fusión

Jean Leon

Jean Leon, 60 anys de grans vins

Mireia Torres

Tast Jean Leon amb Mireia Torres

Tast 60 aniversari a Madrid Fusión

Jean Leon va oferir un tast històric a Madrid Fusión el passat 23 de gener, dirigit per Mireia Torres i el sommelier Sergi Castro

és el primer acte de celebració del seu 60è aniversari

Torrelavit, 26 de gener de 2023.
La bodega Jean Leon cuEl celler Jean Leon fa 60 anys d’història. El que va començar com el somni vitivinícola d’un restaurador d’èxit a Hollywood avui és un petit projecte al cor del Penedès, d’esperit pioner i innovador i vinyes excepcionals, que preserva el llegat del seu fundador, sota la direcció de l’enòloga Mireia Torres .

Jean Leon, oriünd de Santander i batejat amb el nom de Ceferino Carrión, va arribar al Penedès amb la intenció d’elaborar un vi amb el seu nom per als clients del seu restaurant La Scala, convertit en el lloc de trobada de les celebritats del moment, com ara Marilyn Monroe, Zsa Zsa Garbo, John Fitzgerald Kennedy, Marlon Brandon o Robert Wagner. El 1963, iniciava la plantació de la vinya amb les varietats franceses cabernet sauvignon i cabernet franc –i chardonnay uns anys més tard– i inaugurava el seu celler, construït a l’estil d’un château de Bordeus, el novembre d’aquell mateix any. Començava així una aventura vitivinícola, pionera en molts aspectes, de la mà de l’enòleg Jaume Rovira.

A aquesta primera vinya de sòl argilós-calcari li va posar el nom de La Scala i va destinar la primera anyada de 1969 íntegrament al seu restaurant, convertint-se en el primer vi català ( i de l’estat), elaborat majoritàriament amb cabernet Sauvignon i etiquetat com a tal. Un vi que va saltar a la fama quan Ronald Reagan, que coneixia personalment Jean Leon, va triar l’anyada 1975 d’aquest Gran Reserva per sopar d’investidura a la Casa Blanca el 1981, juntament amb el chardonnay que també elaborava Jean Leon –un de els primers chardonnays fermentats en bóta a Espanya– i que havia batejat amb el nom de la seva filla Gigi.

A més de La Scala i Gigi, Jean Leon va plantar dues vinyes més que va denominar Le Havre, en referència al port francès des del qual va embarcar el 1949 com a polissó a la recerca del somni americà, i Palau, en homenatge a la seva ciutat natal. Aquest va ser el darrer que va plantar el 1991. Tres anys més tard, després de ser diagnosticat amb un càncer terminal, decideix conferir el seu llegat a la família Torres amb la voluntat de donar continuïtat al celler i mantenir la personalitat i la identitat única dels vins que porten el nom.

Jaume Rovira va continuar sent l’enòleg del celler fins que es va jubilar el 2008, tot i que mai no va deixar d’estar vinculat amb el projecte. Va morir el 7 de desembre de 2021.

Mireia Torres, que dirigeix el celler des del 2010, no només continua elaborant els vins ideats per Jean Leon sinó que els ha fet mereixedors de la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya, amb la certificació de ‘Vi de Finca Qualificada’ des del 2013, sent el primer celler del Penedès –i el segon de Catalunya– a obtenir aquest reconeixement.

Saber-ne més?
www.jeanleon.com

Tast 60 Aniversari

Tast històric a Madrid Fusión
Com a primer acte de celebració del seu 60è aniversari, Jean Leon va oferir un tast històric a Madrid Fusión el 23 de gener passat, dirigit per Mireia Torres i el sommelier Sergi Castro.
A més de presentar les anyades actuals dels seus vins de finca, es van destapar les anyades antigues del Gran Reserva 1970, 1988 i 2001 per rendir un homenatge a Jaume Rovira, a qui Mireia Torres va descriure com “l’ànima mater del celler”.

D’aquestes anyades antigues, va sorprendre el seu “espectacular envelliment”. “Són vins encara molt vius malgrat els anys, gràcies sobretot al PH del sòl i al clima”, va comentar Mireia Torres. I va afegir: “en aquella època els vins tenien un caràcter més vegetal, cosa que també és un indicador del clima i de com han evolucionat els modes de consum. Tot i aquesta evolució, el llegat de Jean Leon continua estant molt present en els vins, ja que expressen el caràcter de cada vinya original”.

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundat el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusiu per delectar la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer a elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a Espanya ia obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca’ al Penedès per a quatre dels seus vins , la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

Al llarg dels anys, el celler ha anat incorporant avenços enològics i altres vins amb el mateix esperit artesanal i innovador del que va fer gala Jean Leon. És el cas de la gamma 3055, que inclou el primer vi elaborat amb petit verdot a la DO Penedès, com a part d’un cupatge amb merlot, la gamma Nativa, amb varietats autòctones com la xarel·lo, i la col·lecció efímera de vins experimentals , que inclourà aquest any un vi elaborat amb la varietat ancestral forcada.

A més a més del compromís amb la innovació, avui la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica són aspectes clau per a Jean Leon. A les vinyes, certificats com a ecològics des del 2012, aplica tècniques de viticultura regenerativa, no només per recuperar la fertilitat dels sòls i frenar l’erosió, sinó també com a mesura per capturar CO2 atmosfèric i reduir els efectes de l’escalfament global. També es duen a terme assaigs de camp relacionats amb la reducció de fitosanitaris i altres reptes a què s’enfronta la viticultura actualment.

www.jeanleon.com