Nou Clos Ancestral amb la varietat ancestral Forcada

Família Torres presenta un blanc Penedès de varietats ancestrals

Clos Ancestral

Torres DO Penedès

El nou blanc ecològic del Penedès és fruit del projecte de recuperació de varietats ancestrals que impulsa el celler per afrontar el canvi climàtic

Família Torres presenta el nou vi de la gamma Clos Ancestral, que descobreix el patrimoni vitícola català i apropa les varietats ancestrals al consumidor.

Vilafranca del Penedès, 3 d’abril 2023.
Després de la seva estrena fa un parell d’anys amb un negre del Penedès elaborat amb el raïm prefiloxèric moneu i les autòctones ull de llebre (tempranillo) i garnatxa, Clos Ancestral suma ara un blanc ecològic elaborat majoritàriament amb la varietat ancestral forcada, emparat també sota la DO Penedès, que es converteix en el cinquè exponent del projecte de recuperació de varietats ancestrals iniciat fa 40 anys per Família Torres.

Forcada és l’única varietat blanca ancestral, de les més de cinquanta recuperades per Família Torres, que ara com ara reuneix les aptituds per elaborar grans vins i fer front al canvi climàtic, ja que es tracta d’una varietat de cicle llarg, que madura lentament i manté una marcada acidesa. Autoritzada per la DO Penedès el 2018, aquest és el segon vi d’aquesta varietat que hi ha al mercat; Família Torres compta també amb un monovarietal de petita producció destinat a l’alta restauració.

VARIETAT ADAPTADA AL CANVI CLIMÀTIC
Miguel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, es declara un autèntic fan de la forcada. “És una varietat que ens ajuda a recuperar la nostra herència vitivinícola i és molt interessant des del punt de vista enològic, sobretot perquè manté una excel·lent acidesa fins i tot en anyades càlides”, comenta Miguel. I afegeix: “Aquesta és l’única varietat blanca que estem plantant al Penedès perquè ens permetrà continuar elaborant grans vins en un context de canvi climàtic”.

Clos Ancestral blanc és el nou exponent del projecte de recuperació de varietats prefiloxèriques, que va iniciar a principis dels anys vuitanta Miguel A. Torres amb motivacions filantròpiques, per contribuir a recuperar el patrimoni vitícola de Catalunya d’abans de la fil·loxera. En els darrers anys, la cinquena generació, amb Miquel i Mireia Torres, ha donat un impuls al projecte per identificar, no només les varietats amb gran potencial enològic sinó aquelles que millor s’adapten al canvi climàtic, i cristal·litzar-les en vins que puguin arribar al mercat.

A més dels dos vins Clos Ancestral, Família Torres també elabora amb varietats ancestrals recuperades Grans Muralles (DO Conca de Barberà), un cupatge de querol, garró i altres varietats autòctones, i dos monovarietals experimentals de producció limitada Forcada (DO Penedès) i Pirene , procedent del Prepirineu.

Preu recomanat: 16,75€. Pot adquirir-se en línia
Saber-ne més?
www.torres.es

CLOS ANCESTRAL BLANC

CLOS ANCESTRAL FORCADA 2022
Clos Ancestral blanc 2022 procedeix principalment de la finca Mas Palau, una vinya de sòls argilós-calcaris profunds de color vermellós, situada a més de 500 metres d’alçada, a l’Alt Penedès, lluny de la influència marítima. La forcada madura aquí entre finals de setembre i principis d’octubre, essent habitualment l’última blanca en ser collida, i sorprèn per la seva aroma delicada i frescor. El cupatge es completa amb un petit percentatge de la varietat autòctona xarel·lo, que contribueix a la complexitat aromàtica del vi amb notes herbàcies i en reforça la identitat territorial.

Cada varietat s’ha veremat i vinificat per separat, amb la mínima intervenció per respectar el caràcter més genuí de cadascuna. Tant la fermentació com la criança sobre mares durant tres mesos s’han fet en acer inoxidable. Clos Ancestral blanc 2022 és un vi perfumat i fresc en què destaca la fruita sobre un fons d’herbes aromàtiques. A la boca es mostra directe, viu, amb una agradable textura fruit del treball sobre mares. L’anyada 2022 al Penedès s’ha caracteritzat per la manca de pluja i alguns cops de calor durant l’estiu, i per l’excel·lent qualitat sanitària del raïm.

Sobre Família Torres

Arrelada a la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i aposta per la innovació. Avui dia, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per adaptar-se al canvi climàtic. Des del 2008, la lluita contra l’emergència climàtica és un dels seus eixos d’actuació, mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2.

Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Roda i Rías Baixas–, així com a Xile i Califòrnia. És membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’Europa, i cofundadora d’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector global, i de l’Associació de Viticultura Regenerativa , que promou un canvi de paradigma a les vinyes per convertir-los en grans embornals de carboni.