Jean Leon, 60 aniversari de grans vins del Penedès

Nova imatge conmemorativa dels 4 vins de Finca

Jean leon

Mireia Torres

Jean Leon, 60 anys de grans vins

Jean Leon

Jean Leon & Jaume Rovira

Jean Leon rememora els orígens a través dels seus Vins de Finca Qualificada en el 60è aniversari del celler

El celler del Penedès presenta la nova imatge del seus quatre vins singulars, inspirada en les primeres etiquetes originals


Torrelavit, 16 de juny del 2023.
Jean Leon fa un salt als orígens del celler en motiu del seu 60è aniversari i vesteix els seus quatre Vins de Finca Qualificada amb etiquetes que connecten amb l’apassionant història del seu fundador. La nova imatge sofisticada de Vinya Gigi, Vinya Palau, Vinya Le Havre i Vinya La Scala recorda la que lluïen els primers vins del celler, amb l’èmfasi posat en les vinyes excepcionals d’on provenen.

El 1963, Jean Leon, un càntabre nascut a Santander amb el nom de Ceferino Carrión i emigrat als Estats Units, va adquirir 150 hectàrees al cor del Penedès i va començar-hi a plantar les varietats cabernet sauvignon i cabernet franc – i chardonnay uns anys més tard – que havia portat de França. Aquest era l’inici del seu somni vitivinícola. Uns anys abans, ja havia acomplert el seu primer somni, convertint-se en un restaurador d’èxit a Califòrnia amb La Scala, un restaurant freqüentat per la flor i nata del Hollywood daurat dels anys cinquanta, com Marilyn Monroe, Zsa Zsa Garbor, John Fitzgerald Kennedy, Marlon Brandon o Robert Wagner.

El desig d’elaborar un vi per a la seva selecta clientela l’havia portat al Penedès, perquè li havien assegurat que aquesta regió reunia les condiciones idònies per a la vinya. Va fundar el celler el 1963, construït a l’estil d’un château de Bordeus, encetant així una aventura vitivinícola, pionera en molts aspectes, de la mà de l’enòleg Jaume Rovira, que hi va dedicar tota la vida i es va convertir en l’alma mater del celler.

El llegat de Jean Leon s’ha mantingut viu sota la direcció de l’enòloga Mireia Torres i tot el seu equip, que no només continuen elaborant els vins ideats pel fundador sinó que els han fet mereixedors de la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya, amb la certificació de ‘Vi de Finca Qualificada’ des del 2013, sent el primer celler del Penedès –i el segon de Catalunya– en obtenir aquest reconeixement.

Vinya Gigi Chardonnay 2021, Vinya Palau Merlot 2018, Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2019 i Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2016 commemoren amb les anyades actuals els seixanta anys del celler reproduint en l’etiqueta el logotip original, una tipografia clàssica i una il·lustració del celler i de la vinya que l’envolta. El Gran Reserva continua lluint una obra pictòrica en l’etiqueta, com fa amb cada nova anyada; en el cas de l’anyada 2016, l’artista escollit és el pintor penedesenc August Rosell. A aquests quatre vins, s’hi suma també l’edició especial 60 aniversari de Jean Leon Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva 2013, una petita producció que ara torna a veure la llum, demostrant la gran capacitat d’envelliment dels vins d’aquest celler del Penedès.

Vinyes excepcionals
De sòl argilós-calcari, a la primera vinya de cabernet sauvignon que va plantar Jean Leon el 1963 li va posar el nom de La Scala, i va destinar la primera anyada de 1969 íntegrament al seu restaurant, convertint-se en el primer vi de l’estat elaborat majoritàriament amb cabernet sauvignon i etiquetat com a tal. Aquest vi va saltar a la fama quan Ronald Reagan, que coneixia personalment a Jean Leon, va escollir l’anyada 1975 del Gran Reserva per al seu sopar d’investidura a la Casa Blanca el 1981, juntament amb el chardonnay que també elaborava Jean Leon –un dels els primers chardonnays fermentats en bota a l’Estat espanyol– i que havia batejat amb el nom de la seva filla Gigi.

Uns anys més tard, Jean Leon va plantar la vinya Le Havre, en referència al port francès des d’on va embarcar el 1949 com a polissó cercant el somni americà, i la vinya Palau, l’última que va plantar, el 1991, i que va anomenar així en homenatge a la seva ciutat natal.

Tres anys més tard, en la recta final de la seva vida, Jean Leon va decidir transferir el seu celler a la família Torres amb la voluntat de donar continuïtat al seu llegat i assegurar que es mantingués la personalitat i identitat única dels seus vins. Jaume Rovira va continuar sent l’enòleg del celler fins que es va jubilar el 2008, tot i que mai va deixar d’estar-hi vinculat. Va morir el 7 de desembre del 2021.

Mireia Torres, que dirigeix el celler des del 2010, no només continua elaborant els vins ideats per Jean Leon sinó que els ha fet mereixedors de la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya, amb la certificació de ‘Vi de Finca Qualificada’ des del 2013, sent el primer celler del Penedès –i el segon de Catalunya– a obtenir aquest reconeixement.

Saber-ne més?
www.jeanleon.com

Jean Leon 60 Aniversari

Artesania, innovació i sostenibilitat
Jean Leon manté l’esperit amb què es va crear, un petit celler boutique amb elevats estàndards de qualitat, que es focalitza en l’expressió de la vinya i en petites produccions i edicions limitades. Seguint aquesta filosofia, el celler ha anat incorporant avenços enològics i altres vins amb el mateix esperit artesanal i innovador del seu fundador, com la gamma 3055, que inclou el primer vi elaborat amb petit verdot a la DO Penedès, com a part d’un cupatge amb merlot, la gamma Nativa, amb varietats autòctones com la xarel·lo, i la col·lecció efímera de vins experimentals, que inclourà aquest any un vi elaborat amb la varietat ancestral forcada.

El celler també té un ferm compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica. Les seves vinyes estan certificades com a ecològiques des del 2012 i estan en procés de transició cap a la viticultura regenerativa, que es basa en el cicle del carboni per regenerar els sòls, fomentar la biodiversitat i lluitar contra el canvi climàtic. Per reduir la petjada de carboni, Jean Leon ha instal·lat panells fotovoltaics a la coberta del centre de visites, aplicat mesures d’eficiència energètica i reduït el pes de les ampolles de la gamma 3055 i Nativa, entre altres accions.

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundat el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusiu per delectar la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer a elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a Espanya ia obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca’ al Penedès per a quatre dels seus vins , la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

Al llarg dels anys, el celler ha anat incorporant avenços enològics i altres vins amb el mateix esperit artesanal i innovador del que va fer gala Jean Leon. És el cas de la gamma 3055, que inclou el primer vi elaborat amb petit verdot a la DO Penedès, com a part d’un cupatge amb merlot, la gamma Nativa, amb varietats autòctones com la xarel·lo, i la col·lecció efímera de vins experimentals , que inclourà aquest any un vi elaborat amb la varietat ancestral forcada.

A més a més del compromís amb la innovació, avui la sostenibilitat i la lluita contra l’emergència climàtica són aspectes clau per a Jean Leon. A les vinyes, certificats com a ecològics des del 2012, aplica tècniques de viticultura regenerativa, no només per recuperar la fertilitat dels sòls i frenar l’erosió, sinó també com a mesura per capturar CO2 atmosfèric i reduir els efectes de l’escalfament global. També es duen a terme assaigs de camp relacionats amb la reducció de fitosanitaris i altres reptes a què s’enfronta la viticultura actualment.

www.jeanleon.com