el celler preveu una collita de qualitat excel·lent
Raimat torna a iniciar la verema a l’agost amb molt bones previsions
El celler lleidatà, pioner en viticultura ecològica, veremarà per primer cop 5 ha de vinya que han estat protegides de les plagues només amb llum ultraviolada
Raimat, Costers del Segre, 6 d’agost de 2024.
El celler Raimat (D.O. Costers del Segre, Lleida) inicia avui, 5 d’agost, la verema 2024. Per la seva situació i clima, és, tradicionalment, una de les primeres veremes d’Europa, tot i que aquest any torna a iniciar-se a l’agost gràcies a les bones temperatures de maig i juny i l’absència d’onades de calor persistents fins a finals de juliol. L’any 2022, excepcionalment càlid, la verema va començar el 29 de juliol i, l’any passat, el 31, després de la primavera més seca i càlida des que hi ha registres.
La previsió del celler és recollir prop de 6’5 milions de kg de raïm (100% ecològic) per als vins de Raimat, un 10% menys que l’any 2023, per culpa de les gelades que van afectar part de la vinya el passat mes d’abril. Pel que fa a la qualitat, es preveu una anyada excel·lent, amb ceps totalment sans i un raïm molt equilibrat.
Per a Joan Esteve, director del celler, “La meteorologia d’aquest 2024 ha estat més normal, malgrat seguim en emergència climàtica. Per tant, per a garantir una producció vitivinícola de qualitat i sostenible, hem de seguir innovant, practicant agricultura regenerativa i sent cada cop més eficients en l’ús de l’aigua; amb tècniques de reg de precisió o soterrat.”
Una vuitantena de persones participaran en la verema, que comença amb la collita de les varietats chardonnay, pinot noir i xarel·lo, segueix amb albariño i godello, i acaba amb ull de llebre, garnatxa i cabernet sauvignon, cap a l’octubre. A Raimat, celler amb la vinya ecològica més gran del món, s’inicia la verema de matinada, en les hores més fresques del dia, de forma manual i per una sola cara del cep. Així s’aconsegueix la selecció del millor raïm, amb l’objectiu d’obtenir expressions úniques a nivell de sabor i aromes.
Reg soterrat per estalviar aigua
Tot i la sequera, endèmica ja a la zona del Pla de Lleida, la verema s’inicia amb bones previsions gràcies a les tècniques pioneres de viticultura que Raimat utilitza des de fa més de 20 anys per aconseguir optimitzar al màxim cada gota d’aigua a la vinya. Entre elles, el reg de suport i de precisió. Un sistema de teledetecció identifica sobre el mapa quins punts de la vinya necessiten aigua, quanta i en quin moment precís i s’activa de forma programada el reg intel·ligent, només en els punts on és imprescindible. A més, en els darrers mesos, Raimat ha provat amb èxit el reg soterrat, que se situa a uns 40 cm de profunditat per aportar aigua directament a l’arrel del cep i evitar-ne l’evaporació. L’estalvi d’aigua amb aquest tipus de reg se situa entre el 20 i el 30%.
Amb l’ajuda de tècniques com les cobertes vegetals (vegetació herbàcia entre ceps) o el mulching (encoixinats orgànics amb restes vegetals), que milloren l’estructura del sòl i eviten l’evaporació de l’aigua, i l’aplicació de noves tecnologies, Raimat ha reduït la despesa hídrica a la vinya en més del 15% i al celler fins a un 50% en l’última dècada, tot i l’augment de les temperatures.
>> Saber-ne més?
https://www.raventoscodorniu.com/ca/bodegues/raimat
>> Saber-ne més de Raimat a paísdevins?
https://paisdevins.com/raimat-anyada-2024/
Pioners en l’ús de llum ultraviolada a la vinya
El celler lleidatà també torna a ser pioner en tècniques de viticultura ecològica i aquesta verema recollirà per primer cop raïm de ceps que no han rebut cap mena de pesticida: ni químic ni orgànic (el que s’usa en la viticultura ecològica). Ho ha aconseguit gràcies a un innovador sistema per controlar malalties de la vinya com l’oïdi i el míldiu només a través de llum ultraviolada tipus C.
S’ha aplicat amb un prototip amb forma de túnel en una extensió de prop de 5 hectàrees (l’equivalent a 5 camps de futbol). Als ceps d’aquesta zona no se’ls ha aplicat cap producte fungicida, fins ara imprescindibles per a prevenir i controlar aquest tipus de fongs. Els resultats són molt prometedors; no només s’han deixat d’aplicar productes que poden tenir un impacte sobre el medi ambient, sinó que s’han produït raïms més nets, a més de reduir la petjada de CO2 i els costos de producció.
Les claus de l’èxit són les propietats de les ones UV tipus C i l’aplicació nocturna. La majoria de microorganismes que creixen a la planta han desenvolupat defenses bioquímiques que s’activen amb la llum solar, però no funcionen de nit. Per això, l’aplicació de llum UV de nit, i amb baixes emissions, aconsegueix matar el patogen sense danyar la planta ni els insectes beneficiosos.
L’èxit del nou sistema suposa un pas important en el cultiu ecològic. Raimat, amb les vinyes certificades com a 100% ecològiques, fa més de 7 anys que no utilitza cap producte de síntesi per al control de plagues. Però el conreu de la vinya requereix tractaments preventius contra els fongs. Per això, en el cultiu ecològic s’utilitzen fungicides orgànics com el sofre i els compostos de coure, tractaments molt menys agressius que els químics però no exempts de riscos per a les persones i el medi ambient. En qualsevol vinya, convencional o ecològica, es realitzen més de 10 aplicacions de productes químics o orgànics pel control de malalties.
Per a Joan Esteve, “És un enorme avenç en la mitigació dels riscos associats al control de malalties i un gran pas per consolidar una viticultura encara més sostenible i respectuosa amb el medi ambient i la salut de les persones.” Raimat estudia ara la futura aplicació de la llum UV a totes les seves vinyes, la qual cosa suposarà una revolució històrica al sector.
L’aplicació de llum ultraviolada nocturna per controlar els fongs en els conreus es va iniciar a finals del segle XX de forma experimental als Estats Units, després que investigadors de la Universitat de Cornell (Nova York) demostressin la seva eficàcia. Aquest tipus de llum, en canvi, ja s’utilitza per a desinfectar espais, com ara hospitals. Als Estats Units, més de 300 hospitals ja la utilitzen amb èxit com a mètode de desinfecció.
Raimat, tradició 100% sostenible
La història de Raimat es remunta al 1914 quan Manel Raventós i Domènech, propietari de Codorníu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils per convertir-les en el que avui és la finca més gran d’Europa en mans d’una mateixa família. Avui, en un entorn únic, amb aigua procedent del desglaç de les neus del Pirineu, s’erigeix el celler Raimat amb vinyes certificades com a sostenibles pel CCPI i en procés de conversió a ecològiques.
Raimat és avui el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al nostre país i un estendard de programes de sostenibilitat i medi ambient. Ofereix vins d´alta qualitat amb una personalitat única a partir de raïm procedent exclusivament de la seva pròpia finca sempre abanderats pel màxim respecte i conservació de l´entorn.
Raimat és un dels 15 cellers de Raventós Codorníu, l’empresa elaboradora de vins més antiga d’Espanya i creadora del cava. Per a la companyia, el desenvolupament sostenible és un factor clau en el seu model de negoci, prova d’això és el propòsit corporatiu de “Donar Valor a la Terra” i la visió de convertir-se en un referent mundial en sostenibilitat dins el sector. Raventós Codorníu està compromès amb un model centrat en el respecte a l’origen, on els 15 cellers del grup aposten per elaboracions cada cop més ecològiques, que garanteixen que el valor es regenera i que resideix a tota la cadena, des de la vinya fins a l’ampolla.