Fructifica el nou projecte vinícola de Torre del Veguer

Arriben al mercat els seus primers vins de la Conca de Barberà

Torre del Veguer

vinyes de Vimbodí-Poblet

“El Cucut” negre garnatxa i “La Rosada”, rosé, també de garnatxa

La Bodega de la Conca de Barberà suma 35 hectàrees en diverses finques singulars


Barcelona, 24 de maig de 2023.
Torre del Veguer va presentar dilluns, dia 22 de maig, a Vimbodí i Poblet (Tarragona), el seu nou projecte vitivinícola a la Conca de Barberà. L’aposta per aquesta zona interior emergent de Tarragona s’ha estrenat amb un vi negre i un vi rosat, però ja s’està criant un altre vi de la gamma més alta. El grup de cellers originari del Garraf ha organitzat, a peu de vinya, una primera edició de l”Experiència Conca de Barberà’ per mostrar el seu nou patrimoni vitícola centrat en la varietat autòctona garnatxa negra, que va ser plantada el 1991. Finques que sumen un total de 35 hectàrees, de les quals 14 estan plantades a sòls pedregosos en un paratge singular i d’especial bellesa a la Conca de Barberà. Es tracta del paratge de Pla d’en Cucut, el principal, al qual s’hi han sumat el Pla del Pastor i el Pla del Conill.

Aquestes finques havien format part del castell de Riudabella, del segle XII, propietat de Pedro Gil Moreno de Mora. Les vinculacions de la família propietària de Torre del Veguer amb la comarca de la Conca de Barberà vénen de molt lluny. Agustí Ferrer-Vidal Goytisolo, l’avi matern de Joaquim Gay de Montellà i Ferrer-Vidal, el president de Torre del Veguer, va ser un dels promotors de la creació del Patronat de Poblet el 1947.

Segons el director del Celler, Joaquín Gay de Montellà Estany, l’aposta per elaborar a la Conca de Barberà, i també al Priorat, on hi començaran a partir de la verema vinent, respon a la voluntat de centrar-se en vins blancs i escumosos al Massís del Garraf i per vinos negres de qualitat en aquests dues zones de prestigi de les comarques de Tarragona”. Amb aquests vins de varietats tradicionals, diu, “pretenem incrementar la nostra penetració internacional”.

Orígens medievals en l’art de fer vi
Torre del Veguer té una llarga trajectòria històrica amb orígens medievals. El 1359 Pere IV d’Aragó i III de Catalunya va fer censar tots els territoris catalans. En aquest cens es va recollir ja que a la comarca de Vilanova, concretament a Sant Pere de Ribes (Garraf), hi ha la Quadra de Cortey (un conjunt de 8 cases d’estructura medieval), regentat per Guillem de Cortey. Uns anys més tard va traspassar la Quadra de Cortey a Genís Almogàver, noble de Barcelona.
El 1413 Bertran Nicolau (mercador barceloní) va obtenir l’autorització del Papa Benet XIII per a la fundació d’un monestir de frares Jerònims a terres del Penedès. Va arribar a un acord amb Genís Almogàver per adquirir la Quadra de Cortey, amb totes les terres, homes i dones que visquessin. Les vuit cases van ser habitades per almenys cinc frares provinents del monestir jerònim de Cotalba (València) i dos frares del monestir jerònim la Vall d’Hebron. Actualment el celler, que manté actiu el cup on van elaborar vi els monjos jerònims, és propietat de la família Gay de Montellà i Estany.

Saber-ne més?
https://www.torredelveguer.com

El Cucut & La Rosada

VINYERS I VINIFICACIÓ ECOLÒGICS
Tota la collita es verema a mà, en petites caixes. Ara s’acaben de distribuir al mercat “La Rosada” 2022 i “El Cucut” 2021.
La Rosada 2022 és un rosat ecològic de garnatxa negra amb 12º d’alcohol i un bonic color rosat pàl·lid i reflexos violacis. Destaca per les notes de flors i fruites vermelles, amb bona acidesa i elegància. Els raïms es van refrigerar en una cambra frigorífica i la maceració va ser molt curta. Aquest rosat diferent es va embotellar el 10 de febrer passat.
Per la seva banda, El Cucut 2021 és un vi negre també ecològic i també elaborat amb garnatxa negra. De capa mitjana alta, aquest vi té una criança en bota d’uns 7 mesos. És floral, fruiter, sedós i fresc.