Els vins de la gamma més exclusiva de Família Torres

Família Torres presenta les noves anyades de la Col·lecció Antologia Miguel Torres

Col·lecció Antologia

Els vins més exclusius de Torres

Són els vins més exclusius del celler: Milmanda 2020, Mas La Plana 2019, Reserva Real 2019, Grans Muralles 2019 i Mas de la Rosa 2020

Són vins que comparteixen l’elegància i l’esperit mediterrani, tot i reflectint, cadascun d’ells, les particularitats dels seus terroirs


Vilafranca del Penedès, 31 de maig de 2023.
Família Torres ha presentat aquesta setmana les noves anyades dels seus vins més emblemàtics, els que integren l’exclusiva col·lecció Antología Miguel Torres, en un esdeveniment celebrat al celler de Pacs del Penedès. Miguel Torres Maczassek, director general i cinquena generació de Família Torres, i Josep Sabarich, director tècnic, han dirigit el tast d’aquests cinc vins procedents de vinyes singulars i finques històriques de Catalunya, creades per la quarta i cinquena generació: Mas La Plana 2019 i Reserva Reial 2019, del Penedès, Milmanda 2020 i Grans Muralles 2019, de la Conca de Barberà, i Mas de la Rosa 2020, del Priorat.

Són vins que comparteixen l’elegància i l’esperit mediterrani, alhora que reflecteixen, cadascun, el lloc d’origen, amb les particularitats dels sòls i el clima. “La nostra intenció, en fer aquests vins, és deixar que la vinya s´expressi lliurement, mostrant els efectes de l´anyada i trobant l´equilibri adequat per realçar la frescor natural i el caràcter varietal amb molt poca intervenció”, explica Miquel Torres Maczassek.

Després d’una breu explicació sobre el compromís del celler familiar amb la viticultura regenerativa i la lluita contra el canvi climàtic, els dos portaveus han desgranat cada vinya, la ubicació, el tipus de terres, les condicions meteorològiques, així com els mètodes de vinificació utilitzats a cada viq

ELS 5 VINS DE LA COL·LECCIÓ ANTOLOGIA DE MIGUEL TORRES

MILMANDA 2020, DO CONCA DE BARBERÀ
Milmanda va néixer el 1985 i és considerat un dels millors chardonnays espanyols. Té el seu origen a la finca coneguda com a Castell de Milmanda, que va pertànyer als monjos cistercencs, prop del Monestir de Poblet. Els seus profunds sòls argilosos i el clima mediterrani amb influència continental creen les condicions idònies per al desenvolupament de la varietat.
2020 va ser una anyada marcada per una primavera plujosa i temperatures suaus durant tot l’any, incloent-hi el mes d’agost. Aquests factors van afavorir una maduració lenta i gradual que va assolir un nivell òptim i una sanitat excel·lent. El vi va fermentar i envellir en bótes de roure de 300 litres i fudres de 1500 litres durant 4 mesos, seguit d’una criança en acer inoxidable de 12 mesos.

MAS LA PLANA
Mas La Plana és el vi insígnia de Família Torres. La primera anyada del 1970 va guanyar les Olimpíades del Vi de París el 1979 i això va marcar el rumb del celler en l’elaboració de grans vins. La vinya, amb profunds sòls al·luvials, va ser plantada entre 1964 i 1979, envoltant la casa familiar, a Pacs del Penedès.
El 2019 va ser una anyada seca amb temperatures més altes del normal i un estiu molt calorós, que van resultar en un descens del rendiment, infonent al vi un major caràcter mediterrani. Després d’una minuciosa selecció dels millors raïms, cada parcel·la fermenta per separat en acer inoxidable o fudres de roure amb una extracció molt suau i, a continuació, envelleix durant 18 mesos en bótes de roure francès i fudres de 30 hl. Mas La Plana és un cupatge de petits lots de cabernet sauvignon, buscant l’expressió més elegant de la varietat.

Saber-ne més?
www.torres.es

COL·LECCIÓ ANTOLOGIA

RESERVA REAL 2019, DO PENEDÈS
Aquest vi de producció molt limitada té el seu origen en una vinya de 4 hectàrees al cor del Penedès, únic per terra de pissarra, molt excepcionals a la regió. Aquest tipus de sòl mineral proporciona molt bones condicions per a les varietats cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, que formen el cupatge d’aquest vi després d’una selecció meticulosa dels millors raïms.
Les condicions meteorològiques són similars a les de Mas La Plana per la proximitat. La manca de pluges i les temperatures altes de l’estiu van provocar una disminució dels rendiments de la collita. Per compensar aquesta càlida verema, el cabernet franc va tenir més protagonisme que altres anys a l’assemblatge, que va envellir durant 18 mesos en bótes de roure francès.

GRANS MURALLES 2019, DO CONCA DE BARBERÀ
El nom Grans Muralles prové de les muralles que protegien el Monestir de Poblet. El que fa únic aquest vi són tant els terres de pissarra com els raïms utilitzats en el cupatge de varietats autòctones, que inclou les primeres varietats ancestrals catalanes recuperades per Família Torres fa quaranta anys. Aquest vi es va elaborar per primera vegada el 1996 amb l’ancestral garró, combinada amb altres varietats com la carinyena, garnatxa i monastrell. A partir de l’anyada 2009, es va afegir un altre cep ancestral, la querol, al cupatge, on cada varietat té el seu paper per crear aquest vi excels.
La collita 2019 en aquesta regió també va estar condicionada per l’escassetat de pluges i la intensa calor que va avançar la verema i va permetre que el raïm arribés al punt òptim de maduració. Això es tradueix en aromes afruitades molt presents al vi. Cada varietat es vinifica de manera diferent, utilitzant diferents tipus de dipòsits, de diverses mides, amb un temps de criança també variable en funció de les característiques de cada varietat. La criança mitjana és de 18 mesos en bótes i fudres de roure francès.


MAS DE LA ROSA
Mas de la Rosa és el vi més exclusiu de Família Torres i el projecte més personal de Miguel Torres Maczassek per plasmar la personalitat única d’aquesta petita vinya del Priorat. És una antiga vinya de terres de llicorella, amb ceps de carinyena i garnatxa plantats fa més de 80 anys en costers, i una de les primeres finques vitivinícoles de Porrera. La seva ubicació, elevació i orientació aporten una frescor natural que transmet gran finor i elegància al vi.
2020 és la quina anyada d´aquest vi sublim que evoca la bellesa d´aquest lloc excepcional. Va ser un any plujós, amb temperatures moderades a la primavera i un estiu càlid i sec, que van resultar en bons nivells de maduresa mantenint una marcada acidesa. La criança es va realitzar en un fudre nou de roure francès de 1000 litres durant 19 mesos.

Sobre Cellers Família Torres

Arrelada a la tradició vitícola del Penedès des del segle XVI, la Família Torres va fundar el seu celler a Vilafranca del Penedès el 1870, fa més de 150 anys. Cada generació ha transmès de pares a fills la passió per la cultura del vi des del respecte per la terra i la tradició i aposta per la innovació. Avui dia, la cinquena generació es focalitza en l’elaboració de vins de vinyes singulars i finques històriques, la recuperació de varietats ancestrals i la viticultura regenerativa per adaptar-se al canvi climàtic.

Des del 2008, la lluita contra l’emergència climàtica és un dels seus eixos d’actuació, mitjançant accions d’adaptació i mitigació per reduir les emissions de CO2. Present històricament al Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Costers del Segre, Família Torres compta també amb vinyes i cellers a les principals zones vinícoles espanyoles –Rioja, Ribera del Duero, Roda i Rías Baixas–, així com a Xile i Califòrnia.

És també membre de les Primum Familiae Vini, associació que integra dotze de les famílies centenàries elaboradores de vi més prestigioses d’Europa, i cofundadora d’International Wineries for Climate Action, que impulsa la descarbonització del sector global, i de l’Associació de Viticultura Regenerativa , que promou un canvi de paradigma a les vinyes per convertir-los en grans embornals de carboni.