Perelada estrena Celler a l’Empordà

Nou celler Perelada, un pas més cap a l’excel·lència

Celler Perelada

La culminació d’una història d’amor que des de fa un segle uneix la família del Celler i l’Empordà.

Nou Celler Perelada al cor empordanès

Dissenyat per fer grans vins per RCR Arquitectes, guanyadors del Pritzker 2017, és el primer celler d’Europa amb certificat LEED GOLD de sostenibilitat, i compta amb una de les experiències d’enoturisme més àmplies i completes del país.

L’Empordà, estiu 2022.
La decisió de construir un celler nou respon als valors que han estat els pilars de l’empresa des dels orígens: la vocació de fer grans vins de qualitat i la convicció d’apostar per l’experimentació i la innovació. També és la culminació d´una història d´amor que des de fa un segle uneix la família propietària de la companyia il´Empordà.

El procés de concepció del nou celler va començar quan la família Suqué-Mateu – propietaris de Perelada– van confiar en la intuïció de l’estudi RCR i la puresa de la seva arquitectura, basada en el respecte pel paisatge preexistent i en prioritzar el vessant emocional i experiencial de l’espai resultant
El nou celler de Perelada, és el primer d’Europa en comptar amb la certificació ambiental i energètica LEED® BD+C, un segell desenvolupat per l’US Green Building Council que acreditarà la sostenibilitat i l’alta eficiència del seu disseny i construcció.

Les noves instal·lacions tenen capacitat per donar entrada a 2.700.000 kg de raïm i produir prop de 1.900.000 litres de vi i 2.240.000 ampolles. Alhora que la producció, la divulgació de la cultura del vi i la venda del producte han adquirit una gran importància, convertint el celler en un equipament emblemàtic d’interès enoturístic enfocat a degustacions, visites i oferta d’oci.

D.O Empordà

Un Celler de prestigi internacional

Al llarg de les dècades, els vins de Castell Perelada han tingut l’honor de ser seleccionats per a banquets oficials de rellevància històrica indubtable, com el de la coronació de S.M. el Rei Joan Carles I, el del casament dels Prínceps d’Astúries o els de les visites dels presidents dels Estats Units Dwight Eisenhower, Richard Nixon i Gerald Ford.
Com és natural, els interessos de Perelada es van centrar des dels seus inicis a la D.O. Empordà. És en aquesta àrea vitivinícola on el celler ha vingut procedint regularment a l’adquisició de noves vinyes ia la plantació selectiva de diferents varietats de raïm, basant-se sempre en la investigació duta a terme per un expert equip de viticultors i enòlegs.

La compra el 1979 d’un celler a Vilafranca del Penedès, centre neuràlgic de la DO Cava, va permetre a Perelada ampliar-ne la capacitat de producció i situar-se entre els principals elaboradors d’aquest escumós.

Familia Suqué-Mateu, tres generacions

Miguel Mateu Pla va ser una personalitat singular. El seu pare, Damián Mateu, cofundador dels automòbils Hispano-Suïssa, va ser qui el va iniciar al món empresarial. Però Don Miguel va desenvolupar a més una vocació política que el portaria a ser alcalde de Barcelona i ambaixador d’Espanya a París. Totes aquestes activitats el van fer coincidir al llarg de la vida amb innombrables personatges públics de talla internacional, tant de l’esfera política com cultural.

Precisament al món de l’art i la cultura va destacar de forma extraordinària Miguel Mateu. La seva admirable sensibilitat cap a les manifestacions artístiques de la més diversa índole el va convertir sent encara molt jove en un dels col·leccionistes més grans del seu temps. El 1923 va comprar el conjunt monumental del Castell de Peralada, compost per l’impressionant castell que havia pertangut als comtes de Peralada, els jardins i un antic convent carmelita annex.
A partir d’aquell moment, Don Miguel va fer de Peralada el seu centre d’art particular, reunint allí les seves col·leccions de vidre, pintura, ceràmica, etc. D’aquesta manera, al llarg dels anys va donar forma al Museu del Castell que avui obre les portes al públic.

Arturo Suqué va agafar les regnes de Perelada després de la mort del seu sogre Miguel Mateu el 1972. Durant decennis, va liderar una profunda transformació basada en l’obsessió per la qualitat i amb un objectiu fonamental: fer de Perelada un dels cellers més prestigiosos del país.
Fidels a l’amor que Miguel Mateu sentia per la cultura, Arturo Suqué i la seva esposa Carmen Mateu van iniciar el Festival del Castell de Peralada, un esdeveniment cultural reconegut internacionalment.

Per part seva, Javier Suqué Mateu ha centrat la seva tasca al capdavant del celler en una aposta pels vins de qualitat, plantant i adquirint vinyes i formant un equip d’enòlegs de gran prestigi. Cal destacar a més la important tasca realitzada al camp de la investigació, a través de la qual Perelada intenta aprofitar al màxim l’enorme potencial vitivinícola de l’Empordà.
www.perelada.com