3a edició organitzada per la taverna MamBo a l’Alt Penedès
43 participants a la 3a edició de la fira “Nous Vinyataires de Catalunya”
La tercera edició de la Fira de Nous Vinyataires de Catalunya tindrà lloc el diumenge 25 i dilluns 26 de febrer a “La Sala”, al davant de la taverna MamBo, a Sant Llorenç d’Hortons.
Sant Llorenç d’Hortons/Redacció Barcelona, 21 de febrer de 2024
Un total de 43 vinyataires participaran a la tercera edició de la Fira de Nous Vinyataires de Catalunya que tindrà lloc el diumenge 25 i dilluns 26 de febrer a “La Sala”, al davant de la taverna MamBo, a Sant Llorenç d’Hortons.
En aquesta nova edició, els organitzadors sumen a les dues jornades de tast la projecció de dos documentals de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat, una masterclass de Suc Suc Wine i un corner sobre el món dels fermentats. El preu individual de l’entrada és de 12 euros i inclou una copa serigrafiada. Durant els dos dies es podrà accedir a la fira des de les 11h del matí i fins les 19h de la tarda. Els organitzadors confien superar el miler de visitants de l’edició passada.
La taverna MamBo reunirà en aquesta edició 43 elaboradors que porten menys de 5 anys fent vi a diferents punts de la geografia catalana però també de la Catalunya Nord. La intenció de la nova convocatòria és seguir fent visibles els projectes enològics de nous vinyataires perquè tant el consumidor final com els professionals els reconeguin. Com s’ha pogut veure en les dues edicions anteriors, no hi ha un únic perfil de vinyataire, sinó que és molt divers i obeeix a diferents filosofies de vida. Hi ha des de persones joves que comencen l’ofici a reconversions professionals, viticultors que passen a fer vi o persones que compaginen el treball de la terra amb una altra activitat professional. Això fa que els perfils d’edat també siguin molt diversos.
Els 43 elaboradors que participen a la fira representen l’amplitud geogràfica de la producció de vi a Catalunya, des del Penedès on hi ha un gruix més gran de vinyataires al Maresme, el Vallès, la Terra Alta o Lleida. La convocatòria demostra que any rere any van naixent nous projectes enològics d’escala humana.
La Fira de Nous Vinyataires serà també un marc per acompanyar la Revolta Pagesa que viu al país; els organitzadors pensen que la manera de fer front al moment transcendental que viu la pagesia i, en particular, la viticultura és generant valor amb el producte i conscienciant el consumidor de què cal comprar producte de qualitat directament al pagès o a través d’un intermediari de valor.
En aquesta edició, la derivada cultural i pedagògica de la fira creix amb la projecció dels documentals Fermentación Espontánea i La Contra etiqueta de la sommelier Clara Isamat, que contextualitza diferents aspectes del moviment del vi natural i històries humanes de Vinyataires Lliures. Ambdós documentals es projectaran diumenge i dilluns, amb taquilla inversa, i seran un espai de debat i reflexió sobre el moment que viu el sector.
Diumenge 25 de gener també s’ha programat una masterclass amb els sommeliers Ida Mogren i Benji Sher, promotors de Suc Suc Wine, amb la idea que generi debat i controvèrsia. El títol de la proposta és “Qui té dret a decidir si un vi és natural o no?”. En aquesta edició de la fira, també s’estrena un corner amb ferments que comptarà amb Kombutxa La Valiente de Valls, Sidra Serps de Girona i Cervesa Mager del Penedès. Un any més, la taverna MamBo oferirà platets amb productes de temporada als assistents en un format d’street food per dinar.
Els organitzadors celebren l’acollida que ha tingut en aquesta tercera edició la fira i consideren necessari seguir acompanyant els nous vinyataires i comunicar el significat d’aquesta paraula; “Un pagès que treballa la vinya, que elabora fruit de raïm i que defensa comercialment el seu projecte vitivinícola. El seu principal valor és el bon ús de l’agricultura, el bon tracte del raïm i la conservació i cura del paisatge”, afirma Rubèn Parera, vinyataire i un dels impulsors de la fira. També consideren que és molt important de fer-ho des de l’entorn rural, en pobles vitivinícoles que fan d’altaveu del vi a través d’espais gastronòmics com la taverna MamBo.
Llista de cellers participants a la Fira “Nous Vinyataires de Catalunya”
>>Alt Penedès (18)
Viladomat-Aragó
Mas Guineu Vinyaters
Giulio&Gaia
Pere Jané Viticultor
Lucy Chilvers
Celler Nessu
Lavinaventura Vins
Ca l’Eugeni
Vinestar
Vins de Sinergia
Masia Can Seni
Celler Cairons
Niloufar
Clos Costela
Celler Dumenge
Vinyes de Palou
La Forastera
Josep Bertran Vinyataire
>>Alt Camp (1)
Celler de l’Apotecari
>>Baix Penedès (1)
Oidà Vins Naturals
>>Baix Llobregat (1)
Vins Sisqueda
>>Priorat (2)
Terra de Ningú Wines
Constel·lats
>>Conca de Barberà (4)
Niu Celler
Celler Vilalta Pere
Tarannà Po-ètic
Mas de la Sabatera
>>Les Garrigues (1)
Clos de Peguera
>>Costers d’Ordal (1)
Finca El Racó
>>Maresme (1)
TerraBuxena
>>Terra Alta (5)
Celler Arrelats
Lafleca Vins i Vinyes
Vins de Quimera
Suc Suc
Celler Ca Foracaime
>>Empordà (2)
Essentia Vins
Celler Madremanya
>>Lleida (1)
Sacura Vins
>>Anoia (2)
Torres de la Serra
Celler Panoli
>>Vallès Occidental (1)
Rabassaires
>>Rosselló (1)
Domaine de l’Encantade
>>Catalunya Nord (1)
Domain la Tri Fontoj