Celler Cairons #VidaPenedès

joves vinyetaires del Penedès

Cairons
Cairons

Oriol Fàbregas: “Sóc viticultor, em dedico durant tot l’any a fer de pagès i elaboro els meus productes amb el màxim respecte, intentant transmetre en cada ampolla el treball a la vinya i la identitat del nostre territori”

Barcelona/Redacció, 22 de febrer de 2024.

L’Oriol Fàbregas Orpí, (1992), és un dels joves pagesos, viticultors, fills i nets de pagesos i viticultors que han fet el pas d’aplegar vinyes i celler en el mateix cercle familiar. Criat com a pagès amb son pare, l’Oriol es forma amb el Grau Superior d’Enologia a Espiells i treballant en diferents cellers catalans.
Amb un somriure franc m’obre la porta del Celler que va aixecar l’avi al mateix nucli urbà de Vilafranca. Un celler que allà pels anys 40 del segle passat va veure créixer els primer cubs folrats amb cairons per vinificar el raïm que després compraven les bodegues grans de la zona. En 20 anys, van arribar als 25 cubs de mides diferents fins que la dinàmica del mercat va fer que no fos rendible aquest model i ho fos més vendre el raïm directament.
Els cubs i els seus cairons van quedar buits i adormits fins que una nova generació i un canvi de paradigma com ara diuen, van portar l’Oriol a entrar part de la seva producció en la verema 2021. Modernització del celler, rehabilitació d’alguns dels cubs per fer de cava natural i visita històrica i l’inici de la producció dels seus vins amb la seva pròpia partitura. A poc a poc i bona lletra, van engrandint la gamma de vins amb el millor de les parcel·les més estimades per ells del total de 40 hectàrees que conreen.

Aquella primera verema, comença amb 2 vins, el Xarel·lo de la vinya vella de la Conillera, 1.800 ampolles i l’Ancestral de la vinya vella de Can Planes amb una producció final de mil i escaig ampolles.
Posteriorment han arribat la Malvasia de Sitges de la vinya Muscarola, als Monjos i un vi de fort contingut sentimental, un Cabernet sauvignon d’una vinya que van plantar son pare i son avi fa més de 30 anys. Com ell em comenta, aquesta vinya de Cabernet al ser una varietat forana pateix molt més amb la sequera però fa un raïm de qualitat refotudament bona! Verema, maceració unes 2 setmanes fent remuntats, descubat per tast, un parell de setmanes fent la malolàctica en inox i després a bótes de primer i segons any, (50% americà, 50% francès) uns 14 mesos fent batonatges periòdics… sospito que el vi deu ser una delícia però de moment me l’hauré d’imaginar perquè la producció d’unes 800 ampolles està exhaurida!

El projecte va creixent i enguany espera fer el seu primer vi amb la Garnatxa blanca plantada a la vinya de la Pelegrina.


EN PRIMERA PERSONA: EL CELLER
Situat dins el nucli de Vilafranca del Penedès, al carrer Amàlia Soler 132, en un antic celler construït pel meu avi. És aquí on havia fet vi dins d’antics cups de cairons que posteriorment venia a doll a altres cellers que l’embotellaven, però als anys 80 amb l’arribada de les noves regulacions de sanitat, que impedien elaborar directament dins de cups de cairons, va haver de cesar l’activitat i començar a vendre directament el raïm.
He estat restaurant i adaptant aquest espai, creant el meu celler urbà de microvinificacions, on elaboro vins i escumosos de qualitat de les millors vinyes velles pròpies que jo mateix treballo.

El local consta de 25 cups caironats de diferents mides, construïts entre els anys 40 i 60 del segle passat. Actualment 9 d’aquests s’han recuperat i han sigut transformats en sales de criança i guarda, obrint un pas transitable entre ells i construint una escala per poder accedir-hi fàcilment i poder ser visitables. La planta superior també ha estat adaptada i dotada d’una moderna instal·lació i maquinaria enològica.
El celler en conjunt, per la seva ubicació urbana, la seva història i singularitat arquitectònica, representa un espai únic en la seva espècie.

Saber-ne més?
https://cellercairons.com/
Carrer d’Amàlia Soler, 132, Baixos
08720 Vilafranca del Penedès, Barcelona

Enoturisme al Celler Cairons
Cairons

Visites
Gaudeix d’una visita guiada pel celler i les nostres vinyes. 
Visites adaptades al perfil i al nombre dels visitants.

>>Visita + Tast
Expliquem la història del nostre celler i dels mètodes de vinificació.
Es descobreixen els diferents espais del celler, la planta de vinificacions a peu de carrer i els antics cups subterranis de vi on es realitzen les criances.
La visita acaba amb un tast dels productes que elaborem.

>>Visita + Maridatge
Expliquem la història del nostre celler i dels mètodes de vinificació.
Es descobreixen els diferents espais dels celler, la planta de vinificacions a peu de carrer i els antics cups subterranis de vi on es realitzen les criances.
La visita acaba amb un tast dels nostres productes, maridats amb formatges i embotits de proximitat.

>>Visita les vinyes i el celler
La visita comença a les vinyes per entendre la singularitat d’on surten els nostres vins monovarietals.
Posteriorment al celler s’explica la seva història, els mètodes de vinificació i es visiten els diferents espais.
La visita acaba amb un tast dels nostres productes.

Els vins Celler Cairons

Xarel·lo 2021
Varietat
 Vinya vella 100% xarel·lo, el clon és empeltat de les millors vinyes de xarel·lo de parcel·les úniques.
Terrer
 Vinya vella coneguda com la parcel·la de la conillera, plantada l’any 1982 per Antón Fàbregas Campeny, de nomes 0,8 hectàrees, són ceps amb quatre caps i poc productius, aquesta petita parcel·la es extremadament calcaria, tret edafològic que dota de gran complexitat i finesa als seus vins.
Nota de Tast
 Color verd-groc intens, de caràcter afruitat en què destaca la fruita blanca, predominant la poma madura i pera dolça, i unes aromes minerals molt característiques d’aquest terrer. Tímidament sorgeixen notes a fusta complexa molt equilibrada que no amaguen la fruita . En boca mostra un gran potencial, entrada fina amb una sensació cremosa i ample, molt complexa i equilibrat. És present una bona acidesa que li assegura una llarga vida, amb un punt d’amargor, tret característic del Xarel·lo, i un discret toc salí que li dóna volum i el fa més sobri.
Elaboració
 Verema manual en caixes de 20 kg. Seleccionat manualment abans de ser derrapat. Maceració pel·licular 24 hores a 10 graus. Fermentació primer amb dipòsits d’acer i després acaba fermentació en botes de castanyer de 400 L. Criança en botes de castanyer de primer any, criança amb les lies fines durant 5 mesos dins dels cups.

Escumós Blanc Mètode Ancestral 2021
Escumós d’alta qualitat elaborat pel mètode ancestral.
Varietat
 100% xarel·lo d’un clon poc vigorós i productiu.
Terrer Vinya vella de Cal Planes, plantada al 1985 per Narcís Fàbregas Campeny es una zona plana amb un sòl argilo-franc molt profund, tret de combinat amb una poda curta que aseguri un baix rendiment es tradueix en una qualitat del raïm excelent per elaborar escumosos de qualitat.
Nota de Tast
 Color groc pàl·lid. Hi predominen aromes de fruita blanca, com la pera, poma i préssec; encara en nas, un fons mineral. Bombolla molt fina i elegant amb una molt bona corona. En boca té una entrada fina i agradable amb el carbònic molt ben integrat. En conjunt es un escumós fresc, llarg, elegant i varietal.
Elaboració
 Verema manual en caixes de 20 kg. Seleccionat manualment en vinya i premsat directe. A diferència del mètode tradicional que s’utilitza per a l’elaboració del cava, aquest escumós està elaborat per el mètode anomenat ancestral. Aquí el most comença a fermentar en tines d’acer inoxidable i abans que la fermentació acabi, quan encara resten 20 g/L de sucre natural del raïm fermentables s’embotella, evitant que el carbònic pugui escapar i esdevenint en un producte escumós d’una sola fermentació, sense haver de tornar a afegir sucre industrial i llevats com si es fa per l’elaboració de Cava o Xampany. Criança mínima de 11 mesos en rima dins un cub i engorjat segons comanda.