viticultura ecològica i cap a la biodinàmica
ERAVi Celler, el sostre de #VidaPenedès
“Entenem la terra com un organisme viu, amb els seus propis ritmes i dinàmiques que cal observar”
Mas Palau-Barcelona/Redacció, 22 d‘abril de 2024
Arribar fins la Masia del Celler ERAVi és un passeig deliciós entre boscos clapejats per conreus i vinyes, mentre la carretera, primer asfaltada i després de carro, va fent giravolts mandrosa en aquest matí fresc de primavera.
Al Mas Palau em surt a rebre en Quicu que m’ensenya les millores que ha fet al Mas per instal·lar-hi el Celler i m’explica el quàdruple origen del nom d’aquest jove projecte: ERA com a punt important de les antigues feines del camp, Avi com a homenatge als que ens han precedit i per l’avi qui havia estat l’últim viticultor, ERA per les inicials de les tres germanes de la generació actual que han preservat el llegat familiar (Eulàlia, Rosa i Àngels) i Vi per aquest jove projecte que ell encapçala.
Amb la vinya i el vi als gens, en Quicu estudia enologia a la URV (2015-2019) i en paral·lel treballa a d’altres cellers del Penedès.
El Mas Palau
Fins els anys 80 la família d’en Quicu havien fet vi a doll al Mas però llavors, l’avi el deixa de fer per passar a vendre directament el raïm a les grans bodegues de la zona i la família es trasllada a viure a Vilafranca. Del 2000 al 2020 les terres les menen rabassaires que , finalment, ho deixen perquè no els surten els números.
El Rebrot
És llavors quan la família torna a treballar les vinyes integrament les regnes del Mas i es fa càrrec dels camps i la casa pairal que s’havia anat deteriorant amb els anys. Ja des del 2016 es tornen a fer petites vinificacions que es comercialitzaran a partir del 2021, quan neix la marca ERAVi.
Una nova manera de fer
Per ell les línies són ben clares: vinyes i celler certificats en ecològic i amb pràctiques biodinàmiques de resultes d’un curs que van fer ell i son pare amb en David Baixas l’any de la pandèmia. Tornar a donar vida als camps es completarà enguany amb l’arribada al Mas Palau, per viure-hi, de la Laura Lagadea, pastora amb ramat de cabres, i la instal·lació d’un galliner extensiu.
Vinyes i vinificació
El Mas Palau disposa d’unes 30 hectàrees de vinya de muntanya distribuïdes en 48 parcel·les. Els rendiments baixos com correspon a l’alçada, són d’uns 3000 kg/h.
En Quicu va anar fent proves del 2017 al 20 amb totes les varietats de raïm que tenia i amb totes les maneres de vinificar per acabar trobant el seu propi camí: fermentació espontània, tots els vins que elabora són brisats i després de la fermentació tots passen per bóta.
Les botes, seguint la filosofia del celler, són totes reciclades per la Boteria Torner de Vilafranca.
De moment, ja elabora per sobre de les 7000 ampolles i el seu radi de vendes està al Penedès, comarques de Barcelona i Girona i les primeres exportacions a Suïssa.
Saber-ne més?
https://www.eravi.cat
https://www.instagram.com/celler_eravi/
Mas Palau, Aiguamúrcia / Penedès
Telèfon: +34 696 60 81 04
E-mail: info@eravi.cat
Com treballem a la finca Mas Palau
La nostra és una finca ecològica i que camina cap a la biodinàmica. Entenem la terra com un organisme viu, amb els seus propis ritmes i dinàmiques que cal observar. No concebem l’agricultura i el sector primari com a una explotació. Ens relacionem amb respecte amb la terra, amb la voluntat d’afavorir-ne la seva riquesa i recollir-ne els seus fruits.
Fem servir principis de la biodinàmica
Busquem crear un ecosistema en el qual tots els seus elements es desenvolupin en simbiosi, perquè entenem que la natura i nosaltres formem part d’un mateix conjunt.
Treballem per una finca autosuficient
En paral·lel a la tasca vitivinícola, estem en procés de recuperació de l’horta i el corral, així com la restauració del patrimoni històric de la finca. Diverses peces d’un mateix engranatge que només s’entenen en la seva complementarietat.
Conscients amb el medi ambient
Ens esforcem per treballar d’una forma conscient amb el medi ambient; per això utilitzem cobertes vegetals, pastures i una agricultura preventiva amb aplicacions de compostos per evitar plagues.
Enoturisme a ERAVi
Visita’ns
Reconnecta amb la vida rústica i gaudeix dels seus fruits. Transporta’t en el temps i endinsa’t en una finca centenària que traspua història a cada racó. Coneixeràs el nostre projecte i tastaràs els nostres vins, reflex genuí de la identitat de la nostra terra, mentre gaudeixes d’un entorn natural lluny del soroll.
Telèfon: +34 696 60 81 04
enllaç : Visites ERAVi