Celler Panoli

recuperant vinyes perdudes

Panoli-Celler
Panoli-Celler

Recuperar petites vinyes als peus de Montserrat que han estat donades per perdudes

Els Hostalets de Pierola-Barcelona/Redacció, 10 dabril de 2024
Arribar a Can Pons, a la Serra Alta dels Hostalets de Pierola, és arribar a un petit paradís, un lloc idíl·lic, on el bosc, la vinya i l’antiga Masia conviuen en harmonia que ara es presentat ple de verdor per les pluges de març.
La Sara m’espera amb la taula parada a peu de vinya, amb un cistell de tast dels seus vins i olis que elaboren aquesta parella formada per ella i l’Albert.
Ells dos donen vida a la majestuosa casa pairal de Can Pons, abandonada fins que els van permetre fer realitat el somni de viure al camp i recuperar conreus de vinya i olivera que s’han anat abandonant per falta de rendibilitat.

Després d’uns anys universitaris una mica decebedors, la Sara, coneix l’Albert que estudiava un Grau d’Agricultura Ecològica a Manresa i junts, emprenen la tasca de recuperar els ametllers d’una finca familiar a Olesa de Montserrat. Després aniran a Sud-Amèrica a treballar en projectes de bioconstrucció i al tornar ho veuen clar: comencen a arrendar trossos perduts, principalment d’oliveres olesanes i a viure en una roulotte a peu de camp i veremes d’aprenentatge a França. De mica en mica, agafaran experiència en el conreu d’olivera i vinya, de tal manera que fan feines d’esporga d’olivera per altres pagesos de la comarca. Serà així, com faran realitat el viure a Can Pons on es fan càrrec de la cura d’un tros de vinya i de la Masia.

L’any 2022, surt el seu primer vi, el “Mata Vell”, un vi negre lleuger premsa directa d’ull de llebre (d’una finca cedida abans de ser arrencada després de més de 50 anys). El seu segon vi és “Ponts”, cabernet i sumoll sense sulfits i amb vinificació natural, de la finca on viuen a Can Pons. Després, repetiran la referència a la verema del 2023 però el vi resultant encara no està a la venda.

Ara, consolidats ja els coneixements en les oliveres i els olis verge extra, aprenen de companys experimentats el conreu de la vinya i la vinificació natural dels vins. Alhora que porten la vinya de Can Pons ( 2 hectàrees de cabernet ), elaboren altres vins de vinyes abandonades i que per això mateix, són vins “efímers” : el “Vivaratxo”, un ancestral de bombolla finíssima de cabernet i xarel.lo amb toc de sumoll i el “Xerinola”, un claret de merlot i xarel·lo amb toc de sumoll.
Tot el procés de vinificació és natural, amb llevats indígenes, sense clarificació ni sulfits afegits.

Saber-ne més?
mòbil de contacte: 607 846 348
instagram: https://www.instagram.com/sara_panoli/

Els Vins de Panoli
Panoli-Celler

>>L’EXPRESSIÓ DE LA NOSTRA ANYADA
Mata Vell
un vi negre lleuger d’ull de llebre
Ponts
un vi negre jove, afruitat i juganer de cabernet i sumoll de la finca de Can Pons
Vivaratxo
Un ancestral de bombolla finíssima fet de cabernet i xarel·lo amb un toc de sumoll
Xerinola
un claret de xarel·lo i merlot amb una mica de sumoll