Ca l’Eugeni

paradís de vinyes entre dos rius

CA L'Eugeni-celler
CA L'Eugeni-vinyes

A la confluència dels rius de Bitlles i l’Anoia hi trobem les vinyes familiars en un microclima i un paisatge que les fan úniques


Can Romeu-Sant Sadurní d’Anoia-Barcelona/Redacció, 10 dabril de 2024
Sortint de Sant Sadurní en direcció a Piera i Sant Jaume Sesoliveres, trobem de seguida un trencall que ens assenyala Can Romeu, quatre cases plàcides i endreçades envoltades de vinyes. La Laura m’explica com abans tot allò havia sigut d’en Francesc Romeu, d’un dels “set savis de Grècia” que van salvar la vinya després de la fil·loxera.
Amb el pas dels anys i generacions, la seva família va anar comprant diferents trossos de la propietat de Can Romeu dels Borrulls, fins arribar a les 22 hectàrees actuals. Amb el cotxe, la Laura em porta cap a les vinyes de la zona de Els Borrulls que discorre pel marge esquerra del riu Bitlles, una solana llarga i clapejada per trossets de bosc entre els camps. Allà, al Serral del Gurugú se’ns ajuntarà en Geni, son germà, la quarta generació d’Eugenis de la família.

La Laura va anar fins a Lleida a estudiar Enginyeria Agrària a la Universitat i després va viure la verema a Napa, el rovell de l’ou de la millor viticultura californiana. En Geni va fer els estudis a l’Escola de Formació Agrària Quintanes, a les Masies de Voltregà i després va guanyar experiència fent una verema a Saint-Jean-de-Duras, a prop de Bordeus i d’altres veremes al Penedès.

Ara, en aquestes vinyes de la Conca de l’Anoia, sumen esforços i il·lusions per tirar endavant el seu Celler, el celler dels seus somnis: integrat en la bellesa d’aquest paisatge, respectant la vinya i amb uns vins que expressin la personalitat del seu terroir.

Com a moltes cases de pagès penedesenques, el conreu de vinya es complementa amb el de l’olivera, i així a Ca l’Eugeni, ja tenen fama entre la gent de la comarca que s’hi acosten de fa anys a comprar autèntic oli d’oliva verge extra de les varietats autòctones arbequina i arbossana. I, ara també, els seus Geniüts i Ancestrals 🙂

EN PRIMERA PERSONA
[Geni & Laura — 4rta generació d’Eugenis]
Després d’una experiència commovedora o d’un viatge llarg, no has tingut mai aquella sensació de lucidesa reveladora sobre qui ets i per quins paratges vols que transiti la teva vida?
A Ca l’Eugeni vam trobar aquesta claredat d’esperit elaborant vins a Califòrnia i practicant una altra forma de viticultura a Bordeus. Vam volar ben lluny per tornar a les arrels i entendre qui érem, què volíem i què era realment important. Ser-ne conscients, implicava anar més enllà de nosaltres mateixos i adonar-nos que formàvem part d’una comunitat més gran. I això ens va portar a canviar la relació que teníem amb el paisatge i la mirada que hi abocàvem, la manera com practicàvem la viticultura, la tria que fèiem de les varietats amb les que volíem elaborar els nostres vins o com enteníem que havíem de conservar el llegat vitícola de les generacions d’Eugenis que ens precedien.

Saber-ne més?
Ca l’Eugeni: Compra de vi / Contacte:
Can Romeu 5
08770 Sant Sadurní d’Anoia
De dilluns a divendres de 8h a 14h o trucant al 660041694
instagram: https://www.instagram.com/caleugeni/

Els Vins de Ca l’Eugeni
CA L'Eugeni-vins

>>L’EXPRESSIÓ DE LA NOSTRA TERRA
L’Any 2018 comencen a fer el seu propi vi: el Geniüt, un vi tranquil de la parcel·la de xarel·lo vermell del paratge del gurugú; la verema del 2019 els porta a fer una versió millor del Geniüt però el 2020, l’any de la pluja a dojo i el míldiu, es queden en blanc. Ja serà l’any següent, quan al Geniüt l’acompanyarà sa germana, la Geniüda, garnatxa, també vi tranquil.

I de moment, les anyades 2022 i 2023 han consolidat la vinificació dels Geniüts i ens han portat la primera parella d’ancestrals, el Ca l’Eugeni Ancestral Xarel·lo Vermell i Ca l’Eugeni Ancestral Garnatxa.