Jaia Viticultors

recuperant la cultura ancestral del Bages

Jaia-Viticultors
Jaia-Viticultors

Recuperar la vinya abandonada amb les seves varietats ancestrals i alhora, recuperar la saviesa dels avantpassats que la van conrear

Navàs-Barcelona/Redacció, 12 dabril de 2024
En Marc ha portat sempre a dins el desig de recuperar i salvar els mots, la terra i sobre tot, la cultura ancestral de les generacions que ens han precedit a la nostra terra. D’aquí el nom del seu projecte, “Jaia”, la manera antiga d’anomenar la iaia, un record i petit homenatge a les dones que va tenir cura de la vinya del Pla de Bages.
La vinya i la terra podrien ser per ell només un hobby, però són la seva gran passió i així, treu hores dels caps de setmana, del descans després de la seva feina habitual per mimar els vells ceps de feixes oblidades que ara ell lluita per recuperar.

És un dimarts plujós, per sort!, i la pluja va caient a poc a poc sobre la vinya del perer, la primera que visitem i la primera del projecte en solitari de Jaia Viticultors. Unes vinyes velles a les que més tard hi afegirà, la “Vinya del Celestino” i més endavant, la de la Riera ( del 1919!) i la del Conrado. Vinyes amb les varietats antigues que reganaven en aquesta comarca fa més de cent anys: macabeu, sumoll, vertrol ( trepat), pansera (vinyater), malvasia manresana… En Marc em va desgranat la seva manera d’entendre la relació amb vinya, paisatge i llegat i com ho duu a terme de la manera més coherent possible: no adobs ni tractaments químics, treballar la terra amb animal i vins de mínima intervenció.

En arribar a la vinya del Celestino, ens espera el “Bombó”, un cavall jove de només 4 anys amb qui en Marc va treballant els camps. Ell no m’ho diu, però després sabré per un altre dels assistents al curs que va anar fins al Priorat a seguir els ensenyaments de l’Álvaro Palacios per treballar la vinya amb animal. De fet, en Marc actualment és part de la Junta de l’Associació Catalana de Tracció Animal que promou treballar per un model agroecològic on la tracció animal en sigui un dels factors de canvi.

De moment, ha recollit els primers fruits o reconeixements d’aquesta passió seva, un Vinari de Plata pel Jaia Blanc brisat, per ell però, el millor premi és veure la vinya que recupera i reviu amb el seu treball.

Saber-ne més?
instagram: https://www.instagram.com/jaia_viticultor/

Els Vins de Jaia

>>L’EXPRESSIÓ DE LA NOSTRA ANYADA
Jaia Blanc Brisat
en preparació

Jaia Negre
en preparació