Casa Jou #VidaPenedès

vins que expressen l’anyada i el terrer

Casa-Jou

Vinyes amb personalitat que reflecteixin l’anyada i donar a cada vi el temps que necessita per expressar-la

Sant Jaume Sesoliveres-Barcelona/Redacció, 4 dabril de 2024
Sant Jaume Sesoliveres és un d’aquests poblets típics del paisatge de l’Alt Penedès, endreçats, tranquils i envoltats del seu mar de vinyes, quatre carrers, casetes de planta baixa o un o dos pisos i gent que et diu bon dia o passi-ho-bé quan es creuen amb tu.
En una d’aquestes cases, al carrer major, on abans hi havia hagut la carnisseria dels avis, la Laia i en Jaume hi van construir el seu celler. Un celler petit, pensat per treballar amb mim cadascun dels vins que elaboren i que volen que expressin la varietat, el terrer i l’anyada.

Amb el seu amic i viticultor, Oriol han anat seleccionant vinyes villes -principalment de xarel·lo-, de trossos amb unes característiques pròpies que els atorguen una marcada i diferent personalitat.
La vinya de la caldereta, un coster a tocar del riu Anoia a Sant Sadurní, xarel·lo plantat el 1963, va ser la primera amb la que van començar a treballar. Després vindria La Teixonera, garnatxa negra i 3 vinyes diferents de Sant Jaume Sesoliveres ( amb aquestes hi fan el seu primer escumós de “vila o poble”).

Fermentacions espontànies, mínima intervenció a vinya i celler i deixar que el vi es prengui el temps que necessiti per evolucionar i acabar de donar el millor de la seva expressió, és el full de ruta de Casa Jou.

Avui, els seus vins, tot i ser de produccions limitades, ja arriben als bons aficionats del Japó, USA, Canadà, Holanda i Dinamarca…i naturalment, també aquí a casa nostra.

EN PRIMERA PERSONA: CELLER CASA JOU

Tornar a casa
Som la Laia Esmel i el Jaume Vilaseca.
Per a nosaltres és vital estar connectats a l’essència rural i a la naturalesa per elaborar vins vibrants. És per això que, després d’anys de reunir experiència viatjant i coneixent personalitats excepcionals, decidim tornar al lloc de la nostra infància, Sant Jaume Sesoliveres, un petit poble rural situat a la conca del riu Anoia, entre Montserrat i el mar Mediterrani.
És així com, l’abril del 2020, encetem una nova vida al Penedès i deixem enrere les nostres preocupacions passades per enfocar-nos en un nou començament

Celler Casajou.
Estimar la natura
Moltes vegades les coses semblen estar sense ordre, sense explicacions i sense respostes clares. Acceptar aquesta realitat és el primer pas per comprendre la natura i treballar amb harmonia. 
A través de l’estima i el respecte per la natura, elaborem vins d’anyada que siguin una expressió autèntica dels sòls i el clima que tenim. En fer-ho, podem celebrar l’elegància i la complexitat de la natura, fins i tot en la seva aparent manca d’ordre.

El reflex d’un clima
El clima singular de l’Alt Penedès es caracteritza per uns hiverns moderadament freds i estius calorosos. La proximitat del mar Mediterrani desenvolupa un paper molt important, ja que els vents frescos de mar són un factor clau que refresca els dies més calorosos de l’estiu. El clima penedesenc ens permet collir raïms madurs i sans per elaborar els escumosos excepcionals.

Patrimoni de vinya vella
Quan una vinya envelleix, les seves arrels s’estenen més profundament a terra, cosa que li permet obtenir un subministrament constant d’aigua i nutrients essencials. Les vinyes velles són més estables i es poden adaptar millor a les diferents condicions climàtiques. A més, en tenir arrels més profundes, les vinyes poden reflectir amb més precisió el caràcter distintiu dels sòls en què creixen.
Malgrat el canvi constant, hi ha certes coses que no canvien. Anyada rere anyada els nostres sòls són el fil conductor per elaborar espumosos amb la màxima expressió de cada vinya.

L’elaboració d’un caràcter
La paciència i el sentit comú són eines bàsiques en l’elaboració de vi. Creiem en donar al raïm tot el temps que necessiti per convertir-se en un vi lliure, i treballem en tot moment per guiar-lo fins a ser embotellat. 
La poda, els treballs a la vinya, la regeneració del sòl, el dia de la verema o la fermentació espontània; prenem consciència de cada pas del procés d’elaboració dels nostres escumosos, interferint només en allò que és imprescindible per ajudar a la natura, i no per obstaculitzar-la.

L’expressió del temps
Considerem que el vi embotellat és el resultat final d’un procés curós i laboriós. Ens assegurem de donar el millor de nosaltres a cada etapa de la seva elaboració. Tanmateix, un cop a l’ampolla, continua el procés d’evolució. Sabem que això no vol dir que estigui acabat, ja que com una persona, el vi continua canviant al llarg del temps. Passarà per diferents fases i tindrà els seus alts i baixos, però malgrat tot, sempre brillarà amb vitalitat i complexitat. Com a elaboradors de vi escumós, ens sentim orgullosos d’haver transportat un paisatge en una copa.

La vinya com a protagonista
A Casajou entenem que la natura, irreverent i impredictible, té el poder de decidir la producció de les nostres vinyes i, per tant, també la disponibilitat dels nostres vins escumosos.

Saber-ne més?
web: https://www.cellercasajou.com/

instagram: https://www.instagram.com/celler.casajou/

Els Vins de Casa Jou
Casa-Jou

>>L’EXPRESSIÓ DE LA NOSTRA ANYADA
Els Talls
són els premsats suaus de La Teixonera i de La Caldereta, sempre més florals i amb més textura gràcies a les seves pells. Els sòls argilosos de La Teixonera ens aporten molta fruita i maduresa i, per altra banda, els sòls calcaris de La Caldereta ens donen la tensió més pura de la Xarel·lo del Penedès.

La vinya de La Caldereta
La vinya vella que ens va fer vibrar
Cada vi té una història per explicar, i per a nosaltres, aquesta història comença a la terra i al seu entorn. L’any 2020 ens van donar l’oportunitat de treballar la vinya de la família Poch, des del primer dia vam tenir clar de vinificar-la per separat. 
La vinya de La Caldereta està ubicada en un petit coster orientat al sud a Sant Sadurní d’Anoia. Amb una superfície d’1,5 hectàrees de sòls sorrencs-calcaris, va ser plantada el 1963 i conduït en vas. Som amants de la Xarel·lo i de les vinyes velles.

La vinya de La Teixonera
La petita vinya que ens va fer somiar
La vinya de La Teixonera rep el nom d’un petit riu proper al poble de Torrelavit. Una petita vinya amb una superfície de 0,8 hectàrees envoltada de bosc, de pura argila i de Garnatxa Negra, una vinya que sempre ens ha recordat al clima mediterrani.