Mas d’en Perí, saba nova al Priorat

Un projecte vital i entusiasta a Porrera

Iduvina Olmedo Trillo: “Sóc dona, viticultora i del Priorat Interpreto la vinya i el paisatge en les meves elaboracions”

Barcelona/Redacció, 14 de febrer de 2024.

Mas d’en Perí, la finca prioratina que governa aquesta dona plena de vida, la Iduvina, és un amfiteatre privilegiat de vinyes i bosc al terme de Porrera. Mentre anem amb el seu 4×4, el Cortiella baixa esquifit en paral·lel al camí que ens hi porta i la Idu em va desgranant la seva història personal i familiar, des de la infantesa a cavall entre la Ribera d’Ebre i el Priorat, l’aprenentatge a diferents veremes i cellers, els estudis a l’Escola d’Enologia de Falset, fins arribar al 2017. Aquell any, son pare li demana si voldrà fer-se càrrec de les vinyes, llavors només 4 hectàrees, i ella ho accepta com el millor regal del món.

Mas d’en Perí
Comença així el projecte de Mas d’en Perí, la finca amb un total de 17 hectàrees entre bosc i vinya; Allà la Idu, emprendrà la feina dura de reconvertir-ne tres més en terrasses per plantar-hi sobretot varietats blanques com el Pedro Ximènes, Garnatxa blanca i macabeu amb una mica més de garnatxa.
Parlem d’un microceller i d’una dona que transmet energia, determinació i claredat d’idees a la vinya i al celler. Energia per fer tots els papers de l’auca: administrativa, paperassa burocràtica, comercial, enòloga, viticultora, guia enoturística… i claredat d’idees en com portar la vinya i fer la vinificació.

Les arrels de “M’ho ha dit un ocellet”
La Idu recorda amb tendresa la infantesa amb l’àvia, les trapelleries que feia amb altres amics i com ella li feia saber que la tenia ben clissada dient-li allò de “m’ho ha dit un ocellet…”, per això els seus vins s’anomenen així. Un record de les arrels que es projecta al present i futur.

La vinificació
Claredat d’idees: mínima intervenció a la vinya i al celler; veremà a mà, trepitjat dels raïms amb els peus i zero fusta per buscar l’expressió de la fruita i el terroir.
El primer “M’ho ha dit un ocellet” neix amb la verema 2017 i és un cupatge de carinyena i garnatxa ( 60-40%). Al 2018, la pluja fa de les seves durant la verema, esguerrant la carinyena i el M’ho ha dit un Ocellet serà monovarietal de garnatxa. Per fi, la verema 2019 veurà el naixement de la gamma de negres del celler: tres “M’ho ha dit …” Garnatxa / Carinyena i Cupatge.
Amb la verema del 2022, pot fer el seu primer blanc, un monovarietal de PX dels ceps plantats uns anys abans per ella mateixa i un Ancestral de Xarel·lo Vermell.

Saber-ne més?
https://masdenperi.com/
iduvina@masdenperi.com

Enoturisme a Mas d’en Perí

EN PRIMERA PERSONA: ON COMENÇA LA MEVA HISTÒRIA
Dues fileres per terrassa, sòls de llicorella, ceps formats amb un sol braç i un portaempelt molt poc productiu, conformen el meu paisatge i la meva vida
Mas d’en Perí és una masia que data de mitjans del s. XIX. L’anterior propietari elaborava vins a la finca, i encara queden algunes restes de l’antic celler al Mas. La meva família el va adquirir a finals dels 50 i jo sóc la tercera generació que treballa la terra però la primera a aventurar-se a elaborar vi.
17 ha formen la finca però de moment només hi ha gairebé 8 de vinya. Fa 15 anys, el meu pare va decidir plantar garnatxa i carinyena. Ara amb el creixement del projecte, he decidit plantar 3 ha més de varietats blanques i una mica més de garnatxa.
Segueixo una línia sostenible i treballo amb la intenció de fer vins amb mínima intervenció.


Visita les vinyes
Visita guiada per les vinyes i costers de vertigen de Mas d’en Perí de la mà de la mateixa Iduvina propietària i viticultora del celler.
Cal concertar la visita prèviament!! Els diumenges, la Idu descansa !! Si us plau, tingueu-ho en compte i mireu de respectar aquestes hores que es reserva per ella i la família. Mercès!
Tota una experiència!

Reserva de visites
https://masdenperi.com/
(+34) 695 366 097
iduvina@masdenperi.com

Els vins Mas d’en Perí

M’ho ha dit un ocellet
Priorat D.O.Q
M’ho ha dit un ocellet, neix l’anyada 2017. 60% Carinyena i 40% Garnatxa.
Vinifico les dues varietats per separat, trepitjant el raïm amb els peus, com es feia antigament al Priorat. Faig una maceració molt curta amb tot el raïm sencer i una premsada molt suau. El vi fa criança de 6 mesos en inox i després a embotellar!

A la vista, color cirera, encara amb vivaços tocs violacis d’una pruna negra molt brillant. Llàgrimes regalimant lentament per la copa en moure’l, és la sàvia de les meves vinyes. Al nas, fruita vermella, fruites de bosc i especialment una móra madura.
Eucaliptus i regalèssia negra, una onada de frescor que t’envaeix. A la boca una sedositat extrema. Trobem a la corpulenta garnatxa però unida a una recta carinyena. Unió entre un punt llaminer que s’allarga fent una parella perfecta de jugadors.
Si no hagués viscut tot el que he viscut, probablement el meu vi seria diferent. Ara és el que vull que sigui.
Unió de dues varietats en la seva complexitat. Una garnatxa plena i una carinyena autèntica. Fragància pura de paisatge, terrasses i bancals de llicorella a la copa

M’ho ha dit un ocellet
100% Carinyena.

M’ho ha dit un ocellet
100% Garnatxa.

M’ho ha dit un ocellet
Carinyena i Garnatxa.