Eudald Massana Anyada 2024

seguim l’anyada als Costers d’Ordal

Eudald Massana

Quallat del xarel·lo

Vinya de l’Avi Ton

una vinya vella de Xarel·lo del 1945, conreada amb viticultura biodinàmica i que demostra la seva resiliència després de patir un cicle de sequera excepcional

Sant Pau d’Ordal/Redacció, 23 de maig de 2024

L’Eudald m’espera puntual a l’entrada del Celler familiar a Sant Pau d’Ordal d’aquest matí de finals de maig i comencem parlant de les pluges que finalment han fet acte de presència aquesta primavera. No està la sequera vençuda però els ànims i la terra comencen a refer-se amb l’aigua caiguda entre març i maig. La vinya que anem a a veure és la de l’Avi Ton, vi emblema de la casa i el primer vi de xarel·lo mereixedor de la categoria de Vi de Finca Qualificada al Penedès i Catalunya.

M’explica l’Eudald que la vinya data del 1945, amb peu Lot ( el porta-empelt americà Rupestris Lot que es va fer servir per superar la plaga de la fil·loxera) i que es tracta d’un clon de xarel·lo molt especial, que no es brima bé (no es fecunda bé) i que per això li fan una poda deixant una verga llarga.

La vinya fa 1,3 hectàrees, amb un sòl argilo-calcari, on hi predomina la component calcària i on s’hi troben fòssils marins abundants; l’orientació és est-oest tot i que la perfecta insolació del terreny no en fa una característica essencial en el creixement de la planta.

Un cop som sobre el terreny, impressionen alhora dues imatges contradictòries: la majestuositat i força dels ceps que han sobreviscut aquests dos anys llargs de sequera i la tristesa d’alguns dels ceps que han mort per la seva culpa.

D’octubre a març deixen la terra completament en repòs. A l’hivern han practicat una poda de supervivència, un màxim 2 borrons per mirar de salvar el cep si la sequera continuava. A finals de maig, l’aigua que ha caigut – uns 200 litres aquí a Sant Pau d’Ordal, el mateix que en tot el 2023!-, ha servit per permetre una bona brotada de la vinya i que alguns dels ceps que es donaven per morts rebrotin pel peu. Malgrat tot, no serà una collita normal degut a les condicions d’estres hídric acumulat: d’uns 5.000 kg en una anyada normal, a la meitat enguany.

La viticultura que practiquen és biodinàmica, ara amb certificació Demeter, però l’Eudald ja la venia practicant de fa anys per convicció.
El respecte al cicles naturals i la integració de la vinya en el seu paisatge, l’ús d’adobs orgànics, les cobertes vegetals per aconseguir una terra plena de vida i equilibrada és fonamental en la feina d’aquest Celler familiar.

Saber-ne més?
web: Eudald Massana

https://www.instagram.com/cellereudaldmassana/

Avi Ton, Xarel·lo
Eudald-Massana

Eudald Massana Avi Ton. Vi de Finca Qualificada
El primer vi de la varietat autòctona Xarel·lo en assolir la categoria de Vi de Finca Qualificada
i un homenatge al pare de l’Eudald Massana.

Blanc 2022. DO Penedès.

Varietats
100% Xarel·lo de vinya vella
Vi de Finca Qualificada procedent de la vinya de l’Avi Ton, plantada amb la varietat Xarel·lo el 1945 per Ton Massana, 8a generació de la família a la finca. És una vinya de més de 78 anys amb molt baixa producció i de terrer calcari.


Nota de Tast
Vi de color daurat pàl•lid amb tonalitats brillants. En nas, els aromes florals,fruites madures (pinya, codony, compota) i torrats.. En boca notes minerals i característiques especiades particulars de la Xarel·lo de vinyes velles. És un vi equilibrat amb cos; glicèric i untuós, al igual que fresc.

Maridatge
Canelons d’aviram (capó, pularda) peix al forn, caldereta; arrossos amb carn.
Alcohol:12,5º
Serviu entre 10-12ºC.
PVP aprox. 27€
92 punts
>>> Podeu comprar-lo aquí.

Saber-ne més…
>> Eudald Massana Avi Ton 2022- Vi de Finca Qualificada
>> https://paisdevins.com/eudald-massana-obte-la-certificacio-demeter/
>> Verema amb Eudald Massana

Busquem l’equilibri amb el medi i tots els seus actors. La Lluna i els diferents estats biodinàmics del cosmos influeixen en les feines a la vinya. Creiem i respectem la natura i el seu equilibri. Volem formar-ne part. És per això que apostem pel cultiu ecològic i biodinàmic.

Les nostres 4 regles d’or
>>L’agricultura ecològica
Ens permet un respecte ple amb el medi ambient, ja que no utilitzem ni herbicides, ni insecticides, ni productes de síntesi.
>>L’agricultura biodinàmica
Busquem l’equilibri biològic de les plantes i la natura, és per això que respectem el seu cicle, en harmonia amb el medi i la seva diversitat. 
>>L’equilibri de les plantes
És l’efecte fulla-fruit, és a dir, l’equilibri de la fruita amb la seva pantalla foliar per aconseguir una bona fotosíntesi.
>>L’equilibri dels residus
Retornar al seu lloc els residus que generem, aconseguint fer un cicle tancat dins la finca i convertir-nos, així, en una empresa sostenible.