Celler Cisteller #VidaPenedès

Cisteller

del Penedès al món

Als Costers d’Ordal, la Jessica i en Sergi construeixen el seus somnis entre vinyes

Subirats, Barcelona/Redacció, 18 de març de 2024
La història del Celler Cisteller és una història d’amors entrellaçats, una història d’arrels profundes en el temps i immenses en l’espai. Aquest jove i emergent projecte dels Costers d’Ordal neix de la il·lusió de la parella formada per en Sergi Canals i la Jessica Madigan, apassionats de la vinya i del vi.

Un projecte que s’arrela a Sant Sadurní d’Anoia i el Penedès, la terra de la infantesa d’en Sergi, que creix al seu cap mentre estudia el Grau d’Enologia a la URV i comença ja a treballar la vinya familiar i preparar-la per al futur. L’últim any del Grau, se’n va fins Califòrnia, a la Universitat de Davis, segurament la més prestigiosa del món en estudis superiors de viticultura i vins. Allà, a la classe d’enologia pràctica coneix la Jessica i junts treballen en un projecte d’estudi de bacteris lactis que fan malbé els vins. El projecte serà un “fracàs” perquè no aconseguiran espatllar cap vi ( un senyal dels déus? ) però serà l’inici del seu camí plegats.
La Jessica acaba els estudis a la Davis i comença el seu aprenentatge a alguns dels cellers més prestigiosos del panorama internacional: Borgonya, Tasmània, Oregon, Austràlia, Alemanya, Priorat … periple que també compartirà amb en Sergi, fent veremes i vinificacions als dos hemisferis, aprenent i madurant personal i professionalment.

RODA EL MÓN I TORNA AL BORN
Quan tornen per iniciar el seu somni al Penedès, tenen molt clars els fonaments del seu Celler:
> el Xarel·lo com la pedra angular;
> mínim impacte ambiental i màxima integració paisatgística;
> unes pràctiques de mínima intervenció a la vinya i bodega
> els vins blancs i els escumosos amb el mètode tradicional seran el seu segell d’identitat.


LA FINCA “EL SOT”
Les 20 hectàrees de vinya de Cisteller són el fruit de l’esforç de generacions de la família. Originaris de Badalona, el besavi Canals es trasllada a Sant Sadurní ara fa 100 anys i es dedica a fer cistells, sobre tot cistells per a la verema i especialment serà reconegut per fer els cistells de verema per Codorniu. Cap al 1.950, el besavi compra el primer tros de la finca “El Sot” als Casots de Subirats, més endavant, als anys 70 l’avi en compra un tros més i serà el pare d’en Sergi qui el 2.005 comprarà l’últim tros de la finca on hi naixerà després el Celler Cisteller.
Inicialment, tota les vinyes eren de xarel·lo però ja des de la Universitat, en Sergi va donant forma al seu projecte i incorpora altres varietats penedesenques com el xarel·lo vermell, la montonega, la malvasia i el sumoll.

Saber-ne més?
https://www.instagram.com/cistellerwine/

Celler Cisteller
Celler-Cisteller

VINYES I CELLER
La Jessica i en Sergi tenen catalogades 20 parcel·les diferents i en fan un seguiment extremadament detallista al moment de la verema. Cada 2-3 dies, recullen mostres dels raïms, analitzant-los al seu propi laboratori, de tal manera que acabaran realitzant 200-300 analítiques per collir cada varietat i tros en les condicions més òptimes possibles.

Disposar de laboratori al mateix celler per a ells és clau per la seva manera de treballar, buscant la millor expressió de cada varietat i terrer. Després, al Celler, les vinificacions també seran diferents en funció de varietat/terrer. Amb uns rendiments al voltant de 3.000 kg/ha i uns premsats suaus, han adaptat els dipòsits de fermentacions (1.600 litres) per tractar cada tros de manera individualitzada, respectant-ne la seva personalitat.
Les fermentacions començaran en inoxidable a 15-17ºC, amb neu carbònica i s’allargaran entre 10 ( màxim 15 dies ) per als escumosos i 30-45 dies pels vins tranquils.

Actualment, elaboren 8 referències : 5 vins parcel·laris i 3 de cupatges. En alguns casos, hi intervindrà un pas per fusta o bé ou de ciment ( del que diuen que n’estan encantats 🙂 )

Malgrat el bagatge i l’experiència acumulada, consideren que encara es troben en la fase d’aprenentatge i descoberta del seu terroir, del que poden donar els diferents trossos i varietats i del que cada anyada diferent implica. Si el 2019, va ser per ells un any de proves i experimentació amb 4 vins que serien l’embrió del que vindria després, ara treballen ja la 2023, marcada per la sequera i temperatures altes però sense arribar a les puntes de temperatures de 2022; una anyada que va donant uns vins amb més concentració i expressivitat i en la que hi tenen grans esperances pel resultats finals.