Vinyas d’Empremta

Vins naturals, l‘empremta d’un paisatge

Des de la humilitat i el “no fer”, el vi ens fa “ser”nosaltres.


Navàs/Redacció, 23 dabril de 2024
Definitivament Navàs és un poble de gent amb una passió desfermada per la vinya. Més que pel vi, per la vinya i el que significa: terra, paisatge, cultura ancestral. I l’Isidre Viñas, de Vinyas d’Empremta, és un personatge destacat d’aquesta història.
De jove va practicar l’esport professionalment: bàsquet, btt i curses de muntanya, fins que l’edat i les lesions el van obligar a fer el pas al costat i deixar-ho estar.

“Em va costar tres anys perquè no és fàcil quan estàs enganxat a l’esport de competició” diu l’Isidre. “Necessitava fer alguna cosa que em tingués actiu en cos i ment i sempre havia sentit l’atracció de la vinya”.

I així, al maig de 1999 arrenda el primer tros: 0,3Ha de vinya on hi tenia pansera, macabeu i sumoll.
Sobretot autodidacta i amb els consells d’un familiar que està al món del vi comença a aprendre’n i va agafant més vinyes entre Navàs-últim poble del nord del Bages- i Puig-reig, el primer del Berguedà. Vinyes de muntanya, petits trossos que fan que, ara, amb un total de 7Ha, treballi un centenar de parcel·les, la majoria recuperades.
A les varietats esmentades, hi ha sumat mandó, cudinell, rafilat, bertrol...fins un plegat de 16.

El pas a vins naturals
L’any 2012, el seu fill Gerard comença a treballar la vinya amb ell i el convenç per anar passant a l’elaboració de vins naturals, fer el nou celler i anar recuperant més vinyes dels Replans del Berguedà, camí que faran també amb l’ajut de la filla i del qual n’estan molt satisfets. “Fa dos anys que no hem fet cap ensulfatada a la vinya” diu l’Isidre tot cofoi.
Al celler, llevats indígenes i inoxidable, pedra natural i gerres de fang per a una vinificació 100% natural. Els vins que expressin la vinya i prou, sense artificis.
L’Isidre troba la pau mimant els ceps i sentint la natura viva al seu voltant, deixant que l’empremta dels ceps arribi a les nostres copes.


Saber-ne més?
https://www.vinyasdempremta.cat
https://www.instagram.com/vinyasdempremta/
Vinyas d’Empremta
Sta. Teresina del Nen Jesús, núm. 54

08670 Navàs, Barcelona Bages
Tel. Gerard: (0034) 660 585 121


Tel. Isidre: (0034) 647 658 713

Els vins naturals de Vinyas d’Empremta

L’Isidre i els deus fills, el Gerard i la Berta posen en pràctica la filosofia del celler familiar: l’estima i el respecte per la natura. I els seus vins reflecteixen aquesta filosofia.

Els vins són transparents i testimonis de l’empremta d’un paisatge.
Volem que els nostres vins siguin el més naturals possibles, seguint criteris biodinàmics i que expressin la identitat del nostre territori. Fem servir llevats propis, evitem actuacions en els processos i donem a cada vi un tracte individualitzat. No clarifiquem ni filtrem. En funció de les condicions anuals, decidim els vins a produir, que poden ser ben diferents anyada rere anyada.

https://www.vinyasdempremta.cat/els-vins/.