Scala Dei Cartoixa 2020, millor Priorat

al concurs International Wine Challenge 2024

Scala Dei Cartoixa 2020

El vi més emblemàtic del celler Scala Dei ha guanyat el Priorat Trophy, una medalla d’or i 96 punts a l’International Wine Challenge 2024, convertint-se així en el millor Priorat segons aquest prestigiós concurs.


Redacció Barcelona, 22 de maig de 2024.
Es tracta d’ Scala Dei Cartoixa 2020, un vi icònic que enguany compleix 50 anys i que va ser el primer etiquetat com a D.O. Priorat l’any 1974. Amb la millor garnatxa i carinyena, s’ha elaborat de forma ininterrompuda durant mig segle i acumula centenars de premis i reconeixements. L’anyada 2020, a més de guanyar la medalla d’or a l’International Wine Challenge, ha obtingut excel·lents puntuacions com ara els 94 punts Parker. La de 2019 també va assolir els 94 punts en les valoracions del prestigiós crític Tim Atkin i una medalla de plata a The Drink Business Spring Tasting. L’anyada 2018 també va rebre excel·lents puntuacions: Wine Spectator li va atorgar 92 punts i el Miquel Hudin D.O.Q. Priorat Report 95.

L’International Wine Challenge és una de les competicions globals de vins més rigoroses, respectades i influents. Hi participen vins de tot el món, que són tastats a cegues per un panell d’experts. Amb més de 40 anys d’història, s’ha forjat una reputació de prestigi i enorme compromís amb la imparcialitat.

Saber-ne més?
Cellers de Scala Dei

Scala Dei Cartoixa 2020

Scala Dei Cartoixa s’elabora amb el millor raïm de les varietats històriques de la zona: garnatxa i carinyena. Varietats que creixen en vinyes velles, d’al voltant de 60 anys, situades entre els 500 i els 800 metres d’altitud i plantades en terrasses, en els típics costers de llicorella del Priorat.

La verema es fa de forma manual, triant el millor raïm per a fermentar-lo després separadament, cuidant al màxim l’expressió de la fruita i mantenint la seva qualitat en el moment de la seva recol·lecció. Les diferències d’altura entre les vinyes també fa que la verema es faci de forma esglaonada per respectar els diferents moments de maduració. Això es veu reflectit en els vins, més càlids els que venen de les zones més baixes sobre llicorella, frescos i perfumats els d’altura sobre terreny argilenc.

Després de 18 mesos de criança, el resultat és un vi de color cirera picota amb matisos violacis i aromes intensos i persistents de fruites negres madures, prunes i un toc floral de violetes que es barregen amb notes minerals aportats per la llicorella. En boca és un vi fresc, untuós, suau, amb intensos tanins madurs, cos imponent, llarg i persistent al pas del temps.

P.V.P.: 38€.
>> Disponible pròximament a https://www.15bodegas.com/scala-dei-cartoixaCellers Scala Dei, pioners del Priorat

Scala Dei és el celler més antic del Priorat i el primer a elaborar vi embotellat. El seu origen és a les terres que envoltaven el monestir d’Scala Dei, on els monjos elaboraven vi des de 1163. Respectant els mètodes d’elaboració ancestrals adaptats a les noves tècniques, destaca per tenir les vinyes més antigues i privilegiades de la regió. Vinyes que s’han conservat al llarg dels segles, en parcel·les situades entre els 400 i els 800 metres sobre el nivell del mar i que, unides a la singularitat dels seus sòls i a les seves diferents orientacions, atorguen al raïm un ampli ventall de matisos per a la producció de vins.