Sangenís i Vaqué DOQ Priorat

Petits grans cellers de Catalunya

Sangenís i Vaqué

DOQ Priorat

Sangenís i Vaqué

Porrera

Sangenís i Vaqué, vins ecològicos

Sangenís i Vaqué és un dels petits grans cellers catalans. Un celler històric perquè és dels pocs que hi era quan al Priorat tothom havia fugit a la ciutat. En Pere i la Conxita van preservar les seves estimades vinyes de Porrera. Ens van salvar la terra, la memòria i el futur del Priorat.

Treballem les nostres vinyes de forma orgànica i aviat els nostres vins estaran certificats com a ecològics. Per produir els millors raïms cal la millor terra, i la tenim: Sòls permeables de pissarra (licorella) i orientades al Sud. La influència de la brisa marina (Garbinada) suavitzarà la calor de l’estiu i els ceps podran fer la fotosíntesi amb la màxima eficiència.
El manteniment natural de la matèria orgànica del sòl es realitza amb adobs naturals (fems d’ovella), fet que contribueix a fer que el cep superi l’estrès hídric de l’estiu i que el terreny reté millor l’escassa humitat.

La verema es fa en el moment òptim de la maduració. Té lloc una cuidada selecció del raïm des del mateix moment de collir-la. Tota la selecció es realitza a la vinya. Al celler només entra el raïm totalment sa i seleccionat. El derrapat i el xafat es duu a terme de forma suau i lenta per no maltractar els teixits vegetals.
La fermentació es durà a terme dins dels antics cubs soterrats, avui dia reformats amb rajoles de ceràmica.

Durant els dies de fermentació es controla la temperatura. Els vins destinats a criança estaran entre uns 25-40 dies en maceració (depèn de l’anyada).
Després es fa un premsat moderat en una premsa vertical de petita capacitat (250 L). El vi realitzarà la fermentació malolàctica de forma espontània dins dels cubs.
Per a la criança dels nostres vins, utilitzem bótes de 225 l de roure francès d’Allier i un petit percentatge de roure americà, que han estat fetes amb les millors fustes seleccionades i assecades a l’aire lliure durant 30 mesos. Passats entre 6 i 18 mesos, el vi estarà llest per embotellar-lo, sense filtrar ni clarificar.

Com que utilitzem bóta nova o fins a 5 anys, durant la criança es realitza un procés natural d’estabilització i no caldrà fer cap procés químic de neteja del vi. El vi s’embotellarà totalment clar i net.

Garbinada, vi jove DOQ Priorat


Garbinada és la brisa marina que refresca les nostres vinyes a l’estiu. En aquest vi es pot gaudir del raïm fresc de la garbinada, amb tota l’estructura del Priorat.
Varietats 60% Garnatxa i 40% Carinyena
Raïm procedent de la vinya de la Cometa, Porrera. Vinyes plantades fa 25 anys, procedent de la nostra família des de fa més de 200 anys. Treballada amb molt de respecte ja que volem que envelleixi de la millor manera. En procés de reconversió a ecològic.

Tota la selecció del raïm es realitza a la vinya. La verema és tota manual. Només el raïm totalment sa i madur arribarà al celler en caixes de 18 kg.
El vi Garbinada està vinificat als antics cubs soterrats de la casa, revestits amb rajola de gres ceràmica.

El vi Garbinada és un vi negre sense criança, però amb totes les característiques dels vins del Priorat.

Nota de tast:
Intens, fruits vermells, amb especial intensitat D’aromes a maduixes, llaminer. Delicats tocs d’aromes dolces, lactis. En boca té una estructura mitjana amb tanins moderats. Voluminós i fruitat. Marida molt bé amb formatges, carns a la brasa, paella de debò (sense peix) de carn.
Producció limitada anyada 2021: 4.400 ampolles
Servir entre 12-14 º. Consum òptim 2022-2027

Sangenís i Vaqué

El 1978 en Pere Sangenís i la Conxita Vaqué van començar a plantar les vinyes a les finques de Pere al terme de Porrera, a la DOQ Priorat. Sabem que aquestes terres havien sigut de la branca materna de la seva família -Monlleó- des d’abans de 1.700 i que principalment s’hi conreava vinya. De fet, a principis de segle es va intentar embotellar a les cases principals del Priorat però el projecte no es va dur a terme pel fet que l’època era molt conflictiva socialment i econòmica.

El 1979 en Pere i na Conxita van començar a elaborar al celler de la Plaça Catalunya de Porrera, l’antic celler de Josep Simó, l’avi de la Conxita, que havia estat elaborador i comerciant de vi des del 1886 fins a la seva mort.

En aquest celler el Pere ha elaborat durant aquests anys els nostres vins combinant la tradició amb les noves tendències. Les filles, la Maria i la Núria Sangenís comparteixen ara amb son pare la responsabilitat d’elaborar uns grans vins que siguin un fruit fidel del Priorat.

Terra i Vinya
Les vinyes es troben situades al terme de Porrera, dins la D.O.Q. Priorat, plantades en bancals i costaners, formats per la famosa Licorella (sol d’esquists pissarrosos). Els terres molt pobres juntament amb un clima sec (450 mm de pluja/any) facilita una mínima producció i per tant una màxima qualitat.