Excel·lent tast guiat de l’anyada 2019 de Torres Priorat

Presentació dels vins de Torres Priorat a la Barcelona Wine Week

Tast de la anyada 2019 de Torres Priorat

Secrets del Priorat, Salmos, Perpetual i Mas de la Rosa

Miquel Torres i Jordi Foraster mostren l’expressió de les singularitats del Priorat en cadascun dels seus vinos

Tast guiat de l’anyada 2019 de Secrets del Priorat, Salmos, Perpetual i Mas de la Rosa


Vilafranca del Penedès/Barcelona, 9 de febrer 2023.
Família Torres consolida el seu projecte vitivinícola del Priorat amb quatre vins que representen quatre aproximacions a la realitat d’aquesta històrica regió tarragonina de sòls de llicorella i pendents pronunciats, una proposta que parteix del que és genèric i assoleix la singularitat màxima. Així ho han pogut constatar els assistents al tast impartit per Miguel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres, i l’enòleg Jordi Foraster, aquesta setmana a la Barcelona Wine Week.
Per a tots dos, els terrers de llicorella, tan propis del Priorat, són els que infonen caràcter als seus vins. Són sòls àcids i extremadament pobres en matèria orgànica formats a l’era del carbonífer fa 300 milions d’anys i són l’espina dorsal dels vins del Priorat, encara que presentin lleugeres diferències en funció de la vinya. I són precisament les vinyes, per la seva edat i ubicació, cosa que diferencia els quatre vins que elabora Família Torres al Priorat: Secret del Priorat, Salmos Vi de Vila, Perpetual Vinyes Velles i Mas de la Rosa.

Per apreciar millor el perfil de cada vi, el celler ha ofert un tast horitzontal de l’anyada 2019, una anyada que, segons Jordi Foraster, “va ser bona, però amb moments difícils que ens va obligar a adaptar-nos”. “Malgrat rendiments encara més baixos del que és habitual, els resultats van ser excel·lents, amb una bona concentració d’aromes i frescor”, ha afegit.

Per finalitzar el tast, Miguel Torres ha parlat del projecte dels Tossals de Porrera, la vinya de pedra llicorella més alta del Priorat, a pràcticament 750 metres d’alçada, que aquest any s’ha veremat per primer cop. “Volem recuperar la viticultura heroica a cotes màximes d’alçada de cara al canvi climàtic i pensant en les generacions futures. Nosaltres estem gaudint avui els vins gràcies a les vinyes que van plantar els nostres ancestres, i per això volem deixar la nostra llavor per a les futures generacions”.

ELS 4 VINS DEL TAST A LA BARCELONA WINE WEEK

SECRETS DEL PRIORAT
El tast ha arrencat amb Secret del Priorat, un vi que vol mostrar el Priorat tal com és avui dia, un territori heterogeni, amb varietats diferents i vinyes disseminades situades a diverses altures. És la proposta de Família Torres amb un enfocament més genèric i que parla del territori en conjunt, ja que el cupatge està format per cinc varietats (carinyena i garnatxa en un 40% cadascuna i el 20% restant syrah, cabernet i merlot) i sis municipis, d’una banda el Molar, el Lloar i Bellmunt, de les zones baixes i càlides del Priorat, i de l’altra Porrera, Torroja i Poboleda, de les més altes i fredes, que aporten més acidesa al vi.

SALMOS VI DE VILA
Salmos Vi de Vila, en canvi, reflecteix la tipicitat d´un sol municipi, concretament de Porrera. Els raïms procedeixen majoritàriament de vinyes pròpies a la part alta del municipi, denominades La Giberga, La Solana i La Coma, plantades en terrasses als anys noranta a una altitud que arriba als 550 metres. “Aquesta és una vinya preciosa, amb ondulacions i zones assolellades i ombrejades, que es mostra com una obra d’art”, ha comentat Miguel Torres. Salmos és un cupatge de garnatxa, que aporta sensualitat al vi, i carinyena, que li dóna cos i estructura. Per a Jordi Foraster, “és un vi que emula la història del Priorat, per les varietats que el conformen i la tradició, per l’estil de vi, amb un fons més madur que manté la part floral”.

Saber-ne més?
www.torres.es

Reivindicant la varietat Carinyena

PERPETUAL Vinyes Velles
La principal particularitat de Perpetual Vinyes Velles és l’edat dels seus ceps, ja que procedeix de vinyes centenàries de cinc municipis de la regió, amb una producció molt baixa i poca capacitat de retenir aigua. Miguel Torres ha recordat que al Priorat només queden 150 hectàrees de vinyes de més de 75 anys, de les 2.200 hectàrees plantades actualment, i que la DOQ Priorat ha estat la primera denominació a Espanya a protegir els ceps antics.

Perpetual va néixer el 2005 per contribuir a conservar aquest patrimoni i mostrar de què eren capaces aquestes vinyes de carinyena i garnatxa. A partir de l’anyada 2019 incorpora la menció de Vinyes velles d’acord amb la nova classificació de la DOQ Priorat. “Perpetual és un exemple de viticultura heroica i parla de respecte a la cultura i aquelles famílies de viticultors del s. XX que van mantenir vives aquestes vinyes i es van quedar al Priorat”, ha comentat Miguel Torres.

L’altra particularitat de Perpetual és la presència majoritària de carinyena al seu assemblatge. “Volem trencar una llança a favor de la carinyena, sobretot de vinyes velles. És un diamant brut, una varietat pràcticament única que pot arribar a mostrar una gran elegància”, ha assenyalat Miguel Torres.

MAS DE LA ROSA
La carinyena és també la varietat majoritària de Mas de la Rosa, que aviat optarà a la qualificació de Gran Vinya Classificada. Aquesta és la proposta més específica dels vins de Família Torres al Priorat, perquè procedeix d’una única vinya d’1,9 hectàrees, plantada en got i costers abans del 1939.

“Mas de la Rosa és una petita vall en forma d’amfiteatre on els protagonistes indiscutibles són els ceps vells i on es respira història per tots els racons”, ha comentat Miguel Torres i ha recordat que en aquesta vinya es practica la viticultura regenerativa des de fa anys. “La riquesa del terrer va més enllà dels sòls, aquí trobem una gran diversitat i aqüífers que afavoreixen la maduració del raïm”, ha afegit. Jordi Foraster també ha comentat que “amb aquest vi hem volgut captar l’essència de la vinya, amb total franquesa, minimitzant la nostra intervenció tant a la vinya com al celler perquè la vinya es mostri tal com és”.

Sobre Cellers Família Torres Priorat

Família Torres, celler familiar fundat el 1870, ha comptat històricament amb presència al Penedès, d’on és originària, Priorat, Conca de Barberà i Costers del Segre. La relació amb el Priorat es remunta a principis del segle XX quan es van començar a comercialitzar vins embotellats d’aquesta regió –l’ampolla més antiga que encara es conserva és de l’anyada 1923. A finals dels anys noranta, la cinquena generació va plantar les primeres vinyes al Priorat i va construir un celler al municipi del Lloar, que va inaugurar el 2008, on elabora Secret del Priorat, Salms, Perpetual i Mas de la Rosa. Avui compta amb 70 hectàrees de vinya en propietat a les zones del Lloar i Porrera, on es troba Mas de la Rosa i el nou projecte dels Tossals, la vinya experimental de pedra llicorella més alta del Priorat, a 746 metres d’alçada, amb l’objectiu de recuperar la viticultura heroica de vinyes a cotes màximes. Família Torres aplica a les seves vinyes la viticultura regenerativa per recuperar la fertilitat natural dels sòls i la biodiversitat i contribuir a mitigar el canvi climàtic.