FO-22, nou vi experimental de Jean Leon

mostra el potencial de la varietat ancestral forcada

Jean Leon FO-19 edició limitada

vi aromàtic i fresc de la varietat ancestral forcada

Jean Leon crea el vi experimental FO-22 

De producció limitada, és un dels pocs vins elaborats amb aquesta varietat prefiloxèrica, empeltada a Jean Leon el 2020

Torrelavit/Redacció, 14 de setembre de 2023.
Jean Leon presenta el nou vi experimental FO-22, elaborat íntegrament amb la varietat ancestral recuperada forcada, que el celler va empeltar a la seva finca el 2020. Certificat com a ecològic, és un dels pocs vins que existeixen actualment elaborats amb aquesta varietat autoritzada per la DO Penedès i el vuitè de la col·lecció de vins experimentals de Jean Leon, del que únicament s’han produït 3.618 ampolles.

Seguint la filosofia de la gamma experimental, que consisteix en vins efímers i artesanals, de producció molt limitada i dels que només s’elabora una anyada, les enòlogues Mireia Torres, directora de Jean Leon, i Montse Escoté han volgut experimentar en aquesta ocasió amb la forcada, una varietat prefiloxèrica amb un gran potencial enològic, ben adaptada al Penedès i resistent a la sequera i a les altes temperatures, cosa que la fa especialment interessant en el context actual de canvi climàtic.


De raïm mitjà i gra petit, amb un cicle vegetatiu llarg, aquesta varietat produeix vins aromàtics i frescos, amb un perfil marcadament mediterrani. Recuperada per Família Torres com a part del projecte de varietats ancestrals que va engegar als anys vuitanta, Jean Leon l’ha plantat en vas en una vinya de sòl argilós de 2,7 hectàrees, anomenada La Serra, en el terme municipial de Torrelavit, que ha conreat de manera ecològica.

L’anyada 2022 va estar marcada per la sequera i les altes temperatures, que va fer que la verema fos de les més primerenques que es recorden. La forcada es va collir a mà el 13 de setembre, cinc setmanes més tard que la chardonnay de la mateixa finca. Un cop fermentat, el vi ha estat sis mesos amb les seves mares en dipòsits d’acer inoxidable. Aquesta criança enalteix la intensitat i complexitat aromàtica de la varietat.

www.jeanleon.com

Jean Leon FO-22

El resultat és un vi intens, que destaca per la fruita blanca i les notes tropicals, amb un punt cítric. En boca, és voluptuós, fresc i elegant.

FO-22 és el nou exponent de la col·lecció de vins experimentals de Jean Leon, que ret homenatge a la versió més intuïtiva i decidida del seu fundador. Els altres vins de la gamma són tots monovarietals ja sigui de ceps autòctons (xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges) o bé de varietats franceses (chenin blanc, cabernet franc, chenin blanc i petit verdot). Cada any, des del 2016, el celler del Penedès ha presentat un d’aquests vins al mercat, batejant-los amb les inicials de la varietat i l’anyada: X-16, CF-15, SM-16, MS-18, CB-19, PV-20, GB-21 i la seva nova incorporació, FO-22.

Disponible a botiga especialitzada o directament al celler. PVP recomanat: 15,50 €.

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundat el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusiu per delectar la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer a elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a Espanya i a obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca al Penedès per a quatre dels seus vins , la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.

www.jeanleon.com