Vinyes Domènech Anyada 2024

seguim l’anyada al Montsant

Andreu Fernández (Vinyes Domènech)

Parcel·la de garnatxa peluda del Teixar

el quallat de la garnatxa

vinya vella de garnatxa peluda d’on prové el Teixar, Vi de Finca Qualificada

Capçanes/Redacció, 17 de juny de 2024

Enfilar-se fins al Celler de Vinyes Domènech a dalt de tot de la Serra de Llaberia sempre és un goig pels sentits. Muntanya, bosc, vinya i paisatge formen un tot harmònic que us enamora.

Allà m’espera l’Andreu, responsable de la vinya i el celler, que em farà de guia en el seguiment de la Vinya del Teixar, la més vella de la finca, formada per cinc petites parcel·les plantades cap als anys 40 del segle passat. La majoria dels ceps són de garnatxa peluda, amb algun de garnatxa negra, plantats en un marc d’alta densitat (2 x 1)i, naturalment, en vas. Els sòls són calcaris de base amb unes capes superficials que varien segons les zones, entre l’algilo-calcari al franc-arenós.

L’Andreu m’explica l’aprofitament total dels recursos d’aquestes muntanyes en les generacions anteriors: a la zona hi havia un molí fariner, un carboner, una bòbila, els trossos de vinya…

L’Anyada 2024
Enguany hi ha sequera però no tan forta com al 2022 i 2023. De fet, l’Andreu em comenta que aquests dos darrers anys van patir al voltant d’un 60% menys de pluja de l’habitual durant el període vegetatiu de la planta. Per sort, al 2023, tot i sec, no van patir calorades i a finals d’agost hi va caure una bona tronada que hi va deixar 150 litres, retardant la verema i millorant la qualitat de la maduració del raïm. Tot i amb això, la producció va caure dels 1500-2000 Kg als 800-1000 Kg.
Enguany la vinya va arrencar prou bé per la pluja que els va caure a l’octubre i després a l’inici d’aquesta primavera. El dimarts, 11 de juny, van aplegar 11 litres de pluja que ajuden a anar endavant. Tot i que la vinya té reg assistit, la pluja equilibre els sòls i la vida que d’ells en depèn, a banda d’omplir les basses que tenen per la reserva d’aigua.

La viticultura: una vinya viva
Des del 2017 van començar a fer estudis de la microbiota dels sòls, efecte del compost orgànic, absorció…fins que al 2020/21 comencen a fer cobertes vegetals per augmentar la matèria orgànica dels sòls. Però cada 1% de matèria orgànica de més, la retenció d’aigua pot pujar fins els 250.000 litres / Ha.
Ara treballen per tenir uns sòls vius i equilibrats que siguin captadors de carboni.
Alhora, a la vinya tenen sensors de fulla i l’aplicació de Ruralcat que permet personalitzar el reg segons les necessitats de cada parcel·la.


Saber-ne més?
>> web:
Vinyes Domènech
>>
https://www.instagram.com/vinyesdomenech/

,

Vinyes Domènech, Teixar
Vinyes Domènech Teixar (1)Teixar de Vinyes Domènech és el primer i únic vi que té el reconeixement de “Vi de Finca” de la DO Montsant

Teixar ens ensenya que el tresor és a la vinya, que nosaltres estem de pas. Que hem de sentir-nos afortunats per gaudir d’aquesta Garnatxa Peluda que concentra saviesa de veremes passades, que estem en deute amb el destí per deixar-nos donar vida a aquest vi tan especial.

Saber-ne més del Teixar a paísdevins
>>> https://paisdevins.com/vinyes-domenech-teixar-vi-negre/