Vinya els Vilars Anyada 2024

seguim l’anyada a Les Garrigues

Gerard (Vinya els Vilars)

Vinya del Celler

El quallat de la syrah

Vinya plantada amb varietat syrah d’on prové el seu vi rosat Nena

Arbeca /Redacció, 7 de juny de 2024

A primera hora del matí d’aquest divendres 7 de juny, Vinya els Vilars ja s’ha posat en marxa. Em reben la Maria José, l’Antonio i el seu fill Gerard i comencem parlant dels orígens d’aquest celler, a finals dels noranta quan, per motius laborals, l’Antonio viatja sovint a a les regions d’Armagnac i Bordeus i allà s’enamorà de la vinya i fa amistat amb alguns dels cellers familiars de la zona.

Serà ja al 2002 quan uns d’aquests amics bodeguers francesos l’encoratgen a plantar syrah a Arbeca per començar a fer realitat el somni de tronar la vinya a Arbeca i fer-hi grans vins.
Comencen ell i la M.José amb 5,5 hectàrees de vinya als Vilars en un terreny gravalós amb uns 20.000 ceps entre syrah i merlot. L’Antonio que exhibeix una memòria prodigiosa m’explica que a finals de 2001 va caure a la zona una nevada de 20cm que va deixar la terra amb una saó excepcional. I així, el 4 d’abril de 2002 comencen a plantar els ceps.
La collita de 2003, cull ja un gotim de cada banda i n’elabora un total de 927 ampolles de 2 monovarietals (Merlot i Syrah).
Seguint el consell del seu amic de Bordeus, l’Antonio viatja fins a Valladolid per “fitxar” la Rosa Maria Zarza, enòloga que havia treballat a Armagnac. I així va començar una relació professional i humana que segueix fins avui.

Un celler familiar
La filosofia del celler sempre ha sigut la de primar la qualitat per davant de la producció: “Poques ampolles i vendre-les al territori on neix el vi”, és el seu objectiu.
L’any 2005 van començar a construir el Celler (abans vinificaven en un magatzem familiar) i el 2006 surten al mercat les 2000 ampolles de la verema 2004 que havien ja passat per bóta de roure.
A poc a poc i bona lletra, han anat ampliant el celler i millorant-ne les instal·lacions: 2006, la part del celler soterrada, el 2013 l’edifici d’enoturisme i el pàrquing per a autocaravanes.

Autocaravanes
Cal fer esment que Vinya els Vilars té una merescuda reputació en la Guia España Discovery per als amants d’aquesta manera de viatjar i conèixer les terres que es visiten i els seus productors.
El pàrquing, perfectament equipat, disposa fins i tot de barbacoa per cuinar, a banda dels altres equipaments. Ara, ja són més de 1.500 les autocaravanes que s’hi aturen al llarg de l’any.

Vinya 2014
La parcel·la que visitem amb en Gerard, que malgrat la seva joventut ja s’ha incorporat de ple al Celler, és de Syrah i es troba a tocar del mateix celler. Els ceps en espatllera i amb reg de suport presenten un aspecte magnífic. Són 2,2 hectàrees en sòls franco-argilosos en algunes zones i més arenosos en d’altres. És una vinya de 10 anys i a l’hora de collir fan mostreigs individualitzats en funció de la zona/sòls i cullen també separadament en el moment més òptim per cada gotim.
Aquí no hi han afectat les glaçades primaverals i la floració i quallat han anat força bé. De moment, l’anyada es preveu bona en qualitat i quantitat.

Saber-ne més?
>> web: Vinya els Vilars
>>
https://www.instagram.com/vinyaelsvilars/

Vinya els Vilars, Nena rosat